Jambrekova druščina položila temeljni kamen za Katedralo svobode (FOTO)

Intelektualci, zbrani okrog Petra Jambreka in Dimitrija Rupla, so spregovorili o tem, kakšno novo politično stranko potrebujemo v državi.
Fotografija: Zbrani nikakor ne nameravajo ustanoviti politične stranke, je bilo slišati večkrat. Od leve proti desni: Peter Jambrek, Dimitrij Rupel, Matej Avbelj, Žiga Turk in Tomaž Zalaznik. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Zbrani nikakor ne nameravajo ustanoviti politične stranke, je bilo slišati večkrat. Od leve proti desni: Peter Jambrek, Dimitrij Rupel, Matej Avbelj, Žiga Turk in Tomaž Zalaznik. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Ljubljana – Na prvem zboru Katedrale svobode, združenja, ki se je oblikovalo okrog dveh nekdaj zelo vplivnih politikov, očeta slovenske ustave Petra Jambreka in dolgoletnega zunanjega ministra Dimitrija Rupla, so sinoči spregovorili o tem, kakšno politično stranko potrebujemo. Med govorci so se poleg omenjenih znašli še pravnik Matej Avbelj, nekdanji minister za izobraževanje Žiga Turk in direktor založbe Nova Revija Tomaž Zalaznik.

Zavzemajo se za sprejem nacionalnega programa za državo, nikakor pa ne nameravajo ustanoviti politične stranke, ne bodo se registrirali kot društvo niti ne bodo imeli transakcijskega računa. Želijo si le, da bi oblast v prihodnosti posvojila kakšno od njihovih idej ter da bi se ta intelektualna skupnost po tradiciji možganskega trusta oziroma think tanka udomačila tudi v Sloveniji.

Poleg tega potrebujemo politični razred, ki bo prepoznal potrebo po novi politični stranki in jo bo pripravljen financirati, je bilo slišati. Večkrat so omenili, da nam vlada levosocialistična koalicija, ki se, podobno kot nekdanje socialistične vlade, norčuje iz vsega zasebnega, od šolstva do zdravstva, posmehuje vojski in Natu, nasprotuje svobodni podjetniški pobudi ter na evropskem parketu nima idej.Obregnili so se ob to, da ima leva sredina, v nasprotju z njimi, ki se dobijo v prostem času, za širjenje svojih idej na voljo celotne televizije, mirovne inštitute in fakultete ter da vlado sestavljajo stranke, ki se zavzemajo za osebno svobodo ter nasprotujejo ekonomski.

Medtem ko stari novi predsednik SLS Marjan Podobnik svari pred drobljenjem desnice in druščino Katedrale svobode vabi v SLS, je njegov brat Janez prisluhnil za kaj se ta zavzema. V ozadju še Vasko Simoniti, nekdanji kulturni minister iz vrst SDS. FOTO: Jo
Medtem ko stari novi predsednik SLS Marjan Podobnik svari pred drobljenjem desnice in druščino Katedrale svobode vabi v SLS, je njegov brat Janez prisluhnil za kaj se ta zavzema. V ozadju še Vasko Simoniti, nekdanji kulturni minister iz vrst SDS. FOTO: Jo


Na dogodku je veljalo pravilo t. i. Chatham House – dovoljeno je javno spregovoriti o slišanem, ne sme pa se razkriti, kdo je kaj povedal. Med drugim so se ga udeležili nekdanji ustavni sodniki Ernest Petrič, Lovro Šturm in Jan Zobec, pravnik Jernej Letnar Černič, nekdanji politiki iz vrst SDS, denimo nekdanji kulturni minister Vasko Simoniti in nekdanji predsednik državnega zbora France Cukjati, ki sta v stranki še aktivna, bilo pa je tudi nekaj nekdanjih članov in simpatizerjev, poleg Rupla in Turka še Miha Brejc in Romana Jordan. Opaziti je bilo še nekdanjega veleposlanika na Dunaju Aleksandra Geržino.  

Pridobljeno na spletni strani <em>Katedrale svobode</em>.
Pridobljeno na spletni strani Katedrale svobode.


Katedrala svobode bo delovala kot svobodno združenje, njen šestčlanski odbor bo skrbel za organizacijo podobnih prireditev, kot je bila nocojšnja.

Komentarji: