Janša se strinja s Trumpom: »Povsod so enaki«

Zmagovalcu volitev Janezu Janši tudi tuji mediji napovedujejo težavno sestavljanje vlade. Janša se je na Twitterju odzval na nekatera poročanja.
Fotografija: Janez Janša FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Janez Janša FOTO: Jure Eržen/Delo

O slovenskih parlamentarnih volitvah so se v minulih dneh razpisali tudi tuji mediji. Podobno kot pri nas so ugotavljali, da bo zmagovalec težko sestavil vlado. Stranko SDS Janeza Janše so označevali za protimigrantsko stranko, ki jo vodi zaveznik madžarskega premierja Viktorja Orbana.

Na poročanje nekaterih se je na Twitterju odzval tudi Janša.

Nemški Frankfurter Allgemeine Zeitung je Janšo primerjal tudi z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, med drugim so v časniku zapisali, da je Janša skušal s sloganoma Najprej Slovenija in Brez migracij, vendar za razliko od Trumpa nastopa bolj zmerno in za razliko od Orbana ostaja pod evropskimi zvezdami. Isti časnik je potegnil tudi vzporednice z Italijo, ki je prav tako mesece sestavljala vlado. Na drugi strani je komentatorka avstrijskega časnika Der Standard Adelheid Wölfl ocenila, da za razliko od sosedov, ki se vse bolj zatekajo k populistom, Slovenci ostajajo razmeroma racionalni in niso padli pod takšen vpliv strahu in sovraštva.
 

Türk: Orban si na čelu slovenske vlade želi takšno osebo


O volitvah so se v članku z naslovom Varen na Madžarskem Orban širi svoje sporočilo po Evropi razpisali tudi na spletni strani New York Times. Zapisali so, da je zagovornik trde linije Janša zajahal val desnega populizma v še eni evropski državi. Med tistimi, ki se jim lahko zahvali, je madžarski premier Orban, ki mu je med kampanjo stal ob strani. Časnik piše, da so v zadnjih letih poslovneži blizu Orbanu po tihem vlagali v medije v Sloveniji, pa tudi sicer populistične stranke povsod po Evropi spretno manipulirajo v mediji, preko katerih v javnost pošiljajo svoja sporočila.

Janez Janša s soprogo Urško. FOTO: AP
Janez Janša s soprogo Urško. FOTO: AP


Navajali so tudi besede nekdanjega slovenskega predsednika Danila Türka, ki je dejal, da Orban zagotovo želi osebo, kot je Janša, na čelu slovenske vlade. »Če bi Orban imel osebo na enaki valovni dolžini tudi v Sloveniji, bi to le še dodali k njegovemu vplivu v Evropi,« je dejal za časnik.

Janša se je s tvitom odzval na to poročanje, a bolj kot vsebinsko, je skušal časniku pokazati s prstom na »ozadje« nekdanjega predsednika. Znano je, da s Türkom nista v najboljših odnosih.


Za Independent pisal Žižek


Povezavo do istega posnetka, ki prikazuje posnetke z državnih proslav, je Janša na Twitterju posredoval tudi Independentu, ki se mu je sicer zahvalil za objavo lepe fotografije, na kateri sta s soprogo Urško.



​Nato pa nadaljeval, da bi morali Slovenijo obiskati, da bi jo razumeli. »Z velikim veseljem boste ugotovili, da je za našo prosovjetsko in prototalitarno levico Jeremy Corbyn (vodja britanske laburistične stranke) skoraj skrajni desničar,« je zapisal.

Za britanski Independent je članek sicer spisal slovenski filozof Slavoj Žižek, ki je ocenil, da se v Sloveniji, kjer poteka enaka borba kot v vsej Evropi, na volitvah ni zgodilo nič nepričakovanega.

Nič nepričakovanega se ni zgodilo na slovenskih volitvah - čeprav je protiimigrantska nacionalistična populistična SDS izšla kot najmočnejša stranka, je vladajoča levosredinska koalicija dobila največ glasov. Po dolgotrajnem barantanju bo ta koalicija verjetno še naprej vladala in kljub pomanjkanju vizije, korupcijskim škandalom in tako naprej, zagotovila, da bo SDS prikladno ostala »fašistična« grožnja, strah, pripravljen na obuditev vsaka štiri leta za izsiljevanje večine volivcev, da bi izvolili isto »antifašistično« psevdolevico, navaja Žižek.

Ob tem dodaja, da v Sloveniji poteka enaka bitka kot po vsej Evropi. Problem Evrope pa je, da ostane zvesta svoji emancipatorni dediščini, ki jo ogroža silovit napad konservativizma in populizma - to pa lahko naredi le obnovljena levica. V Sloveniji edini žarek upanja vidi v Levici, ki je na volitvah dobila skoraj deset poslancev. Je edini igralec na političnem odru, ki je ušel začaranemu krogu protiimigrantske desnice in psevdolevice, teh dveh rok, ki tako kot na znani Escherjevi sliki, druga drugo prikazujeta kot strašilo, da bi upravičili svoj lasten obstoj, je zapisal Žižek.


​Trump in Janša o lažnih medijih


Janša se je odzval tudi na tvit ameriškega predsednika, ki je znova udrihal čez medije. Trump, ki večino medijev označuje za lažne, je zapisal, da se ti obupano trudijo preusmeriti pozornost z gospodarstva in rekordnih številk in tako vseskozi omenjajo rusko afero. Janša se je, kakopak, strinjal z njim: »Oni so povsod enaki.«

Komentarji: