Kandidati za guvernerja že obletavajo stranke

Kadrovanje: Imenovanje novega prvega človeka Banke Slovenije bo kmalu pred poslanci
Fotografija: Vodenje Banke Slovenije ne zanima Alenke Bratušek in tudi ne Toneta Ropa; o obeh se je špekuliralo, da se bi utegnila odločiti za kandidaturo.  Foto Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Vodenje Banke Slovenije ne zanima Alenke Bratušek in tudi ne Toneta Ropa; o obeh se je špekuliralo, da se bi utegnila odločiti za kandidaturo.  Foto Jože Suhadolnik

Posamezniki, ki bi se radi namestili v izpraznjenem guvernerskem fotelju po predčasnem odhodu Boštjana Jazbeca, so se že oglasili pri nekaterih političnih strankah in preverili podporo njihovi morebitni kandidaturi. Nekateri potencialni kandidati za funkcijo nočejo odgovoriti na naša vprašanja o svojih načrtih.

Sibil Svilan Foto Jožže Suhadolnik
Sibil Svilan Foto Jožže Suhadolnik


»Te informacije ne morem komentirati,« je bil redkobeseden predsednik uprave SID banke Sibil Svilan. Da bo gotovo kandidiral za guvernerja, se govori v ustanovi, ki jo vodi, in političnih kuloarjih. Komentarjev ne daje niti Milan Martin Cvikl, češ da je v tujini, čeprav je po naših informacijah pri določenih političnih strankah že preveril podporo svoji kandidaturi.

Milan Martin Cvikl Foto Jože Suhadolnik
Milan Martin Cvikl Foto Jože Suhadolnik


Cviklov poskus priti v Banko Slovenije ne bi bil prvi, leta 2016 je že poskušal priti na funkcijo viceguvernerja, ko se mu je iztekala funkcija revizorja na Evropskem računskem sodišču, vendar ga predsednik države Borut Pahor tedaj ni predlagal v poslansko glasovanje. Raje se je odločil za Primoža Dolenca, ki naj bi spadal v kvoto stranke SMC, na naša vprašanja o guvernerski kandidaturi pa ni odgovoril, ter Marka Bošnjaka. Oba trenutno opravljata funkcijo viceguvernerja.
Bošnjak je za Delo povedal, da razmišlja o kandidaturi za najvišji položaj v Banki Slovenije, vendar dokončne odločitve še ni sprejel.

Marko Bošnjak Foto Banka Slovenije
Marko Bošnjak Foto Banka Slovenije

 

Ropa in Bratuškove kandidatura ne zanima


Anton Rop, nekdanji minister in predsednik vlade, je zatrdil, da ga kandidatura ne zanima, prav tako ne Alenke Bratušek. Guvernersko mesto je nikoli ni zanimalo, so poudarili v njeni stranki. Se bo pa na poziv k zbiranju kandidatur odzvala nekdanja viceguvernerka Mejra Festić. »Za kandidaturo sem se odločila, ker sem se izkazala na funkciji viceguvernerke tudi v mednarodnem merilu, kar ne nazadnje potrjuje tudi predlog, pod katerega se je podpisal Kaarlo Jännäri​, finski strokovnjak za mednarodno bančništvo,« je povedala. Guverner Banke Slovenije mora biti po njenem mnenju oseba, ki zna sprejeti odločitve in odgovornost, korektno interpretirati materialnopravne predpise, ob strokovni podkovanosti pa mora biti predvsem neodvisna oseba.

Mejra Festič Foto Uroš Hočevar
Mejra Festič Foto Uroš Hočevar


Več političnih strank nam je dejalo, da podpora kandidatom še ni prišla na vrsto, saj se predvsem ukvarjajo s sestavljanjem koalicije, o tem, koga podpreti, se bodo odločili po predstavitvi kandidatov v poslanskih skupinah.
Predsednik republike Borut Pahor je že začel postopek za imenovanje guvernerja. Kandidati za najvišji položaj v centralni banki se lahko prijavijo najpozneje do 20. avgusta. Po tem datumu se bo predsednik s poslanskimi skupinami posvetoval o kandidatu, ki bi v parlamentu lahko prepričal največ predstavnikov ljudstva. Za imenovanje je potrebnih najmanj 46 glasov poslancev.
 

Nekaterim je v parlamentu spodrsnilo


Predsednik republike ima po koncu datuma za vložitev kandidatur 30 dni časa, da predlaga državnemu zboru kandidata, o katerem ocenjuje, da bo izvoljen. Novega guvernerja Banke Slovenije s polnimi pooblastili bo državni zbor predvidoma imenoval jeseni. V preteklosti se je že zgodilo, da se je predsednik pri kadrovski izbiri uštel in kandidat, ki ga je predlagal državnemu zboru, ni dobil potrebne podpore. To se je nazadnje zgodilo Borutu Pahorju pri glasovanju ob vnovični kandidaturi Janeza Fabjana za viceguvernerja centralne banke sredi leta 2015. Leta 2007 je pogorel Mitja Gaspari, ki ni zbral dovolj podpore za nadaljevanje še enega šestletnega guvernerskega mandata. Neuspešen je bil tudi drugi predlog tedanjega predsednika Janeza Drnovška, s katerim je hotel na to mesto ustoličiti Andreja Ranta.

Komentarji: