Predstavitvena informacija

Kdo je letos med najprodornejšimi zdravniki in farmacevti v regiji

Med finalisti 10. International Medis Awards trije predstavniki Slovenije.
Fotografija: Slovenija ima tri finaliste natečaja International Medis Awards. FOTO: Medis
Odpri galerijo
Slovenija ima tri finaliste natečaja International Medis Awards. FOTO: Medis

Mednarodna strokovna komisija natečaja International Medis Awards for Medical Research je zaključila ocenjevanje 242 znanstvenoraziskovalnih prispevkov. Vsem visokim kriterijem za nominacije za International Medis Awards je tokrat ustrezalo 148 prijav. Mednarodna strokovna komisija je izbrala tudi 18 finalistov; med njimi so trije predstavniki Slovenije. Natečaj že deseto leto nagrajuje izjemne raziskovalne dosežke zdravnikov in farmacevtov držav srednje in jugovzhodne Evrope. Zmagovalci po posameznih področjih bodo znani 7. marca 2024.

Iz Slovenije prihajajo trije finalisti:

Doc. dr. Lea Knez, mag. farm., spec. klin. farm. (farmacija), iz Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik s člankom »Real-world outcomes of immunotherapy with or without chemotherapy in first-line treatment of advanced non-small cell lung cancer«, ki je bil objavljen v znanstveni reviji Frontiers in Oncology. V raziskavi pridobljeni podatki pomagajo onkologom in pacientom pri sprejemanju informiranih odločitev o zdravljenju.

Dr. Luka Roškar, dr. med. (ginekologija), iz Splošne bolnišnice Murska Sobota s člankom »Decreased Gene Expression of Antiangiogenic Factors in Endometrial Cancer: qPCR Analysis and Machine Learning Modelling«, ki je bil objavljen v znanstveni reviji Cancers. Raziskava ponuja vpogled v molekularne značilnosti raka endometrija, kar lahko pripomore k boljšemu razumevanju te bolezni in njenega napredovanja.

Dr. Jure Urbančič, dr. med. (pulmologija in alergologija), iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana s člankom »Transcriptomic Differentiation of Phenotypes in Chronic Rhinosinusitis and Its Implications for Understanding the Underlying Mechanisms«, ki je bil objavljen v znanstveni reviji International Journal of Molecular Sciences. Predloženo delo je pokazalo nove vpoglede v molekularno strukturo kroničnega rinosinusitisa (vnetja nosne sluznice in sinusov), ki je še vedno večinoma neznano področje genov in proteinov, sestavljenih iz poti, ki jih bo mogoče ciljati s prihodnjimi biološkimi zdravili.

Zmagovalci bodo razglašeni 7. marca 2024 v Ljubljani. FOTO: Žiga Intihar
Zmagovalci bodo razglašeni 7. marca 2024 v Ljubljani. FOTO: Žiga Intihar

Vsi finalisti 10. International Medis Awards for Medical Research (po abecednem redu področij): 

  • Farmacija: Milena Anđelković, Srbija, in Lea Knez, Slovenija
  • Gastroenterologija: David Bauer, Avstrija, in Lorenz Balcar, Avstrija
  • Ginekologija: Gabor Szabo, Madžarska, in Luka Roškar, Slovenija
  • Intenzivna medicina in anesteziologija: Nikola Bradić, Hrvaška, in Dimitar Tonev, Bolgarija
  • Nevrologija: Marija Babunovska, Severna Makedonija, in Andras Salamon, Madžarska
  • Oftalmologija: Maja Živković, Srbija, in Koraljka Hat, Hrvaška
  • Pediatrija: Gordana Bukara Radujković, Bosna in Hercegovina, in Ivana Trivić Mažuranić, Hrvaška
  • Pulmologija in alergologija: Jure Urbančič, Slovenija, in Ivana Huljev Šipoš, Hrvaška
  • Revmatologija: Irina Gessl, Avstrija, in Ana Banko, Srbija

Zahtevna mednarodna konkurenca: 242 prijav iz devetih držav

Za nagrade 10. International Medis Awards so se lahko potegovali zdravniki in farmacevti, ki so svoje znanstvenoraziskovalne prispevke objavili v uglednih znanstvenih publikacijah s faktorjem vpliva, višjim od 1,500. Na natečaj je letos prispelo 242 prijav iz Avstrije, Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Hrvaške, Madžarske, Severne Makedonije, Slovenije in Srbije. Vsem visokim kriterijem za nominacije za International Medis Awards je ustrezalo 148 prijav. Zmagovalci bodo razglašeni 7. marca 2024 v Ljubljani.


Naročnik oglasne vsebine je Entrapharm