Krška nuklearka spet priključena na elektroenergetski sistem in obratuje

Po preverjanjih na nizki moči bodo njeno moč postopoma zviševali. Krško nuklearko prihodnji remont po novem 18-mesečnem gorivnem ciklu čaka spomladi 2024.
Fotografija: Jedrska elektrarna Krško FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Jedrska elektrarna Krško FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Nuklearno elektrarno Krško (Nek) so po nekaj več kot enomesečnem remontu v ponedeljek zvečer znova pognali in priključili na elektroenergetski sistem. Po preverjanjih na nizki moči bodo njeno moč postopoma zviševali, so v Neku danes potrdili za STA. Krško nuklearko prihodnji remont po novem 18-mesečnem gorivnem ciklu čaka spomladi 2024.

Kot so sporočili iz Neka, so med rednim remontom 56 gorivnih elementov od 121 zamenjali s svežimi, nova sredica pa bo kot vir energije zadostovala za prihodnje poldrugo leto oziroma do naslednjega rednega remonta.

Izvedli so obsežen standardni program vzdrževanja in preverjanja strojne, električne in merilno-regulacijske opreme ter več sto nadzornih testiranj. Rezultati potrjujejo, da je stanje sistemov, struktur in komponent Neka brezhibno, so zagotovili.

Opravili so tudi 14 tehnoloških posodobitev, s katerimi bodo zagotovili zanesljivo dolgoročno obratovanje in tudi povečanje moči. Nova visokotlačna turbina bo predvidoma prispevala deset megavatov moči oziroma 90 gigavatnih ur večjo proizvodnjo električne energije na leto.

Nek bo s to zamenjavo dosegel največjo možno moč, ki jo lahko dosežejo jedrske elektrarne z dvema uparjalnikoma. Sicer pa je pri tej kompleksni posodobitvi nastal časovni zamik, ker je zunanji izvajalec Siemens za izvedbo projekta oziroma pripravo turbine in njenih podsistemov za obratovanje potreboval več časa, kot je načrtoval, so pojasnili.

Nekov novi 33. gorivni cikel bo trajal do pomladi 2024. Nek pa je tudi v preteklem ciklu, ki se je končal z začetkom remonta 1. oktobra, dokazal svojo izjemno zanesljivost, ko je neprekinjeno obratoval 513 dni in zagotavljal stabilno preskrbo Slovenije in Hrvaške, so še zapisali v Neku.

Za remont od 90 do sto milijonov evrov

V krški nuklearki, ki so jo po njenem 32. gorivnem ciklu in omenjenih 513 dneh neprekinjenega delovanja v noči na 1. oktober zaustavili in izklopili iz omrežja, so sicer sprva načrtovali 32-dnevni remont. To je hkrati zadnji remont v njeni prvotno predvideni 40-letni življenjski dobi, nuklearka pa bo zanj odštela od 90 do sto milijonov evrov lastnega denarja.

Redni remont je sicer z več kot 4000 posegi obsegal tri osnovne sklope: menjavo skoraj polovice jedrskega goriva, vzdrževalna dela, menjavo delov in nadzor ter naložbeno-posodobitvena dela, je ob začetku remonta navedel predsednik uprave Neka Stane Rožman.

Preberite še:

Komentarji: