Sloveniji škodujejo tisti, ki spodkopavajo vladavino prava in svobodo medijev

Evropski komisar Janez Lenarčič se je ob prihodu na Brdo pri Kranju odzval na kritike zaradi svojih izjav o poročilu o vladavini prava v EU.
Fotografija: »Nikoli in nikjer se nisem zavzemal za to, da bi Sloveniji kakorkoli pogojevali, omejevali ali celo odvzemali evropska sredstva. Nasprotno,« na očitke odgovarja evropski komisar Janez Lenarčič.
FOTO: Johanna Geron/Reuters
Odpri galerijo
»Nikoli in nikjer se nisem zavzemal za to, da bi Sloveniji kakorkoli pogojevali, omejevali ali celo odvzemali evropska sredstva. Nasprotno,« na očitke odgovarja evropski komisar Janez Lenarčič. FOTO: Johanna Geron/Reuters

Evropski komisar Janez Lenarčič je ob prihodu na zasedanje ministrov EU za evropske zadeve na Brdu pri Kranju poudaril, da »Sloveniji škodujejo tisti, ki spodkopavajo vladavino prava in svobodo medijev, ne pa tisti, ki opozarjamo na problematičnost tega početja«. Tako se je odzval na kritike zaradi svojih izjav o poročilu o vladavini prava v EU.

»Nikoli in nikjer se nisem zavzemal za to, da bi Sloveniji kakorkoli pogojevali, omejevali ali celo odvzemali evropska sredstva. Nasprotno, upam in želim, da do česa takega ne bi nikoli prišlo. In prav zato opozarjam na določena ravnanja vlade, ki bi lahko pripeljala Slovenijo v precej neugoden položaj, kar se tiče koriščenja evropskih sredstev,« je poudaril Lenarčič.
 

Napadi in žaljivke nesprejemljiv način komunikacije


Dodal je, da opaža, da se nekateri visoki predstavniki slovenske vlade na njegova dobronamerna opozorila odzivajo z grobimi napadi in žaljivkami. »Takšen način komunikacije je zame nesprejemljiv in zato se ne želim odzivati na takšne izpade,« je dejal v izjavi za novinarje.

Lenarčič je bil v zadnjih dneh na družbenih omrežjih deležen kritik zaradi svojih izjav ob objavi poročila evropske komisije o vladavini prava v državah članicah. Dejal je, da evropska komisija sporoča, da obstajajo na področju vladavine prava v Sloveniji resne skrbi, zlasti glede neodvisnosti tožilstva in medijev. Pri tem je pojasnil, da komisija glede STA jasno sporoča, da se financiranje agencije ne more pogojevati z okrnjenjem njene neodvisnosti.
 

Janša v spor s slovenskim komisarjem


Premier Janez Janša je v odzivu na twitterju zapisal, da gre za politično izjavo komisarja Lenarčiča, ki se je pridružil nekaj posameznikom v evropski komisiji pri pogojevanju evropskih sredstev za okrevanje za Slovenijo. »In ostal na srečo v manjšini. Gre za prvi znani primer, ko je nek komisar skušal neposredno oškodovati lastno državo,« je zapisal.

Vladavina prava je sicer tudi eno od prednostnih področij slovenskega predsedovanja svetu EU, o katerih danes na neformalnem zasedanju na Brdu pri Kranju razpravljajo ministri za evropske zadeve. Poleg tega govorijo še o krepitvi odpornosti EU na krize, kot so pandemije in kibernetski napadi, širitvi EU in konferenci o prihodnosti Evrope.

Komentarji: