Mali otroci ne prenesejo koferdama

Spori ali zgolj nesporazumi okoli belih zalivk, ki jih z uredbo zahteva Evropa za nosečnice, doječe matere in otroke kot zobozdravstveni standard.
Fotografija: Medicinski center Ljubljana. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Medicinski center Ljubljana. FOTO: Jože Suhadolnik

Zobozdravniki sporočajo, da zdravstvena blagajna (ZZZS) varčuje na najranljivejši skupini prebivalstva - pri otrocih, nosečnicah in doječih materah. Našteti imajo od 1. julija pravico do belih (kompozitnih) zalivk na vseh zobeh, a ZZZS zobozdravnikom ne prizna zadosti časa za izdelavo bele zalivke, prav tako ne upošteva, da majhni otroci ne prenesejo koferdama.
 

Zobozdravniki predlagajo za otroke druge materiale


Koferdam je gumijasti pripomoček, ki ga zobozdravnik natakne na zob, da je zob izoliran, pacient pa ne diha več skozi usta, ampak samo skozi nos. Uporablja se pri izdelavi bele zalivke, a je za otroke nevaren in uporaba nemogoča, opozarjajo zobozdravniki. Majhni otroci prav tako ne zdržijo z odprtimi usti pri miru toliko časa, kot je potrebnega za izdelavo bele zalivke.

Sicer pa ZZZS zobozdravnikom niti ne prizna eno uro časa, kot ga potrebujejo za belo zalivko, pač pa do pol ure, kot je bilo potrebno za amalgamsko (kovinsko) zalivko. Ta za nosečnice, doječe matere in otroke do 15. leta v skladu z evropsko uredbo ni več dovoljena, razen v izjemnih primerih. Zobozdravniki opozarjajo, da bi lahko namesto amalgamske zalivke uporabljali druge materiale, na primer steklaste ionomerne materiale in kompomer. A ti v okrožnici niso predvideni.

Okrožnico z naštetimi navodili, ki je zobozdravnike spravila v jezo in obup, je ZZZS napisal šele 17. julija, torej 17 dni za tem, koje začela veljati evropska uredba. V njej predlaga tudi, da zobozdravniki poračunajo storitve septembra za nazaj, iz česar je jasno, da računov za doplačila ne smejo več izdajati. Krunoslav Pavlović, predsednik odbora za zobozdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije meni, da je to davčno sporno, saj račune v tem času zahteva zakon. ZZZS ni upošteval stroke. Kaj zdaj?
 

ZZZS bo proučil


Na ZZZS odgovarjajo, da je trajala javna razprava o novih pravilih obveznega zavarovanja v zvezi z belimi zalivkami mesec dni (februarja in marca), zdravniška zbornica pa ni v tem času dala nobenega predloga glede uporabe dodatnih materialov. Šele ko so 16. julija imeli delovni sestanek, so te predloge prvič slišali. Predloge za uporabo drugih materialov bo ZZZS proučil v sklopu sprememb seznama zobozdravstvenih storitev v pravilih obveznega zavarovanja.

Na ZZZS menijo, da sam datum izdaje okrožnice ni tako pomemben, saj da zavezuje evropska uredba tako ZZZS kot zobozdravnike glede belih zalivk s 1. julijem, ZZZS pa z okrožnico omogoča, da zobozdravniki v 45 dneh prilagodijo svoje računalniške programe novim obračunom. ZZZS tudi trdi, da je povečal časovni standard belih zalivk za 38 odstokov, torej dovolj, a zobozdravniki s točkovim sistemom, ki so ga prejeli od ZZZS, dokazujejo, da ne. Kakorkoli, ZZZS opozarja, da zobozdravniki računov za bele zalivke nosečnicam, doječim materam in otrokom ne smejo več izdajati.

Preberite še:

Komentarji: