Mandatar v prvem krogu je malo verjeten

 Vsebina skoraj »pod streho«, prvič uradno o kadrih, jutri  v NSi o internem referendumu. 
Fotografija: Matej Tonin (NSi) prihaja na sestanek šesterice. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Matej Tonin (NSi) prihaja na sestanek šesterice. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Kamnik – Šesterica strank, ki pod okrijem Marjana Šarca (LMŠ) skuša oblikovati vlado, daje v naslednjem tednu Janezu Janši (SDS) čas za sestavo večine. Če bo pri tem neuspešen, kot kaže zdaj, bo Šarec počakal na podporo poslancev v drugem krogu, v katerem si želi tudi NSi, ki bo jutri popoldne odločala o nadaljevanju pogajanj s sredino.

Po tem ko so v prejšnjem tednu vsebino koalicijske pogodbe usklajevale delovne skupine strank po posameznih področjih, so včeraj za skupno mizo ponovno sedli predsednica in predsedniki strank LMŠ, SD, SMC, NSi, Sab in Desus. »Z izidom smo lahko zadovoljni. Bilo je zelo naporno, saj je imel vsak pripombe,« je po več kot enajstih urah pogajanj za zaprtimi vrati volilnega štaba LMŠ v Kamniku dejal Marjan Šarec. Dorekli so veliko večino koalicijske pogodbe in se prvič dotaknili tudi kadrovskih vprašanj.

Po najdaljših pogajanjih med predsedniki doslej so po besedah Šarca večinoma uskladili ukrepe na področjih zdravstva, pokojnin, šolstva in davkov. Nekaj nedorečenih vprašanj je še pri zadevah, kot sta varnost ter okolje in prostor, o katerih naj bi se dopoldan dogovorile nekatere skupine strokovnjakov iz strank.

Prvič so govorili tudi o kadrih, vendar »niso prišli tako daleč, da bi obravnavali posamezna imena ali razdelili resorje po strankah«, je poudaril Šarec. Za razmislek o tem si bodo po njegovih besedah vzeli čas v tem tednu.

V Kamnik je prišel tudi Miro Cerar (SMC). FOTO: Tomi Lombar/Delo
V Kamnik je prišel tudi Miro Cerar (SMC). FOTO: Tomi Lombar/Delo


Židan in Erjavec optimistična


»V tem trenutku sem optimist, saj je bil ta teden narejen korak naprej. Strokovne skupine so mi ves čas sporočale, kako potekajo usklajevanja po skupinah. Želel bi si, da pridemo tako daleč, da dobimo pravico za to, da koalicijsko pogodbo delimo z našimi poslanci, člani in predsedstvom,« je ob prihodu povedal predsednik SD Dejan Židan.

Na vprašanje, koliko ministrstev je ponujenih SD, je odgovoril, da »točno toliko, kot smo veliki«, ob tem pa ponovno dejal, da »kadrovski razrez za nas ni pomemben in koalicija zaradi želja SD ne bo ogrožena«.

Dejan Židan (SD) ostaja optimističen. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Dejan Židan (SD) ostaja optimističen. FOTO: Tomi Lombar/Delo


Karl Erjavec, predsednik Desusa, je ob prihodu dejal: »Pričakujem, da bomo uskladili glavne zadeve, tako da lahko nadaljujemo z oblikovanjem sredinske koalicije. Dotaknili se bomo vsebinskih vprašanj, potem pa verjetno kadrovskega razreza.«

Na vprašanje, ali je popravek koalicijske pogodbe za Desus sprejemljiv, je odgovoril: »Pomembno je, da je sprejemljiv za vseh šest strank. Treba bo verjetno tudi popuščati, saj vemo, da smo začeli tako, da ne bi vnašali tem, ki nas delijo, ampak zlasti tiste, ki povezujejo vseh šest strank.«

Karl Erjavec (Desus) v pogovoru z novinarji. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Karl Erjavec (Desus) v pogovoru z novinarji. FOTO: Tomi Lombar/Delo

 

Janez Janša še vedno čaka 


Medtem ima relativni zmagovalec volitev Janez Janša do četrtka čas, da predsedniku republike Borutu Pahorju sporoči, ali bo sprejel mandat za sestavo vlade. Prvak SDS je parlamentarnim strankam poslal vabila na posvetovanja, ki naj bi jih jutri začel z LMŠ, SMC in SD ter nadaljeval v torek s preostalimi petimi strankami.

V LMŠ se včeraj še niso dokočno odločili, ali se bodo vabilu odzvali, pri čemer je Šarec povedal: »Po vsej verjetnosti ne bomo šli, saj bi bilo nekoliko smešno, če bi mi sestavljali koalicijo in hkrati hodili na pogovore k nekomu, ki sestavlja svojo.« Vabilo na pogovor so zavrnili v Sab, podobnih stališč pa za zdaj niso spremenili v SMC, SD in Desusu, ki pogajanj sicer niso komentirali.
 

Jutri odločitev v NSi


Da se bodo na vabilo Janeza Janše odzvali, so do sedaj potrdili le v NSi in SNS. Pred tem krščanske demokrate jutri popoldan čaka seja izvršilnega odbora, na kateri bodo obravnavali predlog Šarčeve koalicijske pogodbe in pregledali vključenost njihovih predlogov, so včeraj potrdili v NSi.

Na podlagi tega se bodo odločili, ali je predlog koalicijske pogodbe dovolj vsebinsko ustrezen. V tem primeru ga bodo poslali v odločanje aktivnim članom NSi na interni referendum. »Moj občutek je, da smo toliko naredili, da bi se to lahko zgodilo. Je pa res, da na nekaterih področjih nismo tako skupaj,« je možnost referenduma NSi včeraj komentiral Marjan Šarec.

Tudi preostale stranke naj bi pred dokončnim vstopom v Šarčevo koalicijo opravile glasovanja na svojih izvršilnih odborih. Šarec je napovedal, da bo z mandatarstvom soglašal šele, če bo imel zagotovoljene podpise poslancev za kandidaturo, podpisano koalicijsko pogodbo in dogovor glede kadrov. Zaradi tega dvomi, da bi lahko postal mandatar že po prvem krogu, ki se izteče 23. julija. Ta teden je na potezi Janez Janša, je poudaril: »Počakati moramo, potem pa nadaljevati, če bomo ugotovili, da je za to volja.«

Komentarji: