NIJZ nima več kapacitet za iskanje vseh stikov okuženih

Spregovoril je predstojnik Centra za nalezljive bolezni na NIJZ Mario Fafangel.
Fotografija: Zaradi preobremenjenosti se lahko osredotočajo le še na najbolj ranljive skupine. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Zaradi preobremenjenosti se lahko osredotočajo le še na najbolj ranljive skupine. FOTO: Jure Eržen/Delo

Po skoraj 400 potrjenih okužbah včerajšnjega dne so danes potrdili že čez 180 novih okužb, je na današnji novinarski konferenci dejal predstojnik Centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel. Epidemiološka služba NIJZ ima trenutno čez 250 primerov, kjer stikov še niso našli.

Zaradi preobremenjenosti se lahko osredotočajo le še na najbolj ranljive skupine. To pomeni na zdravstvene ustanove, domove za upokojence, socialno varstvene zavode, šolstvo in skupna gospodinjstva, je povzel Fafangel.

Mario Fafangel - Epidemiolog in vodja centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. FOTO: Blaž Samec/Delo
Mario Fafangel - Epidemiolog in vodja centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. FOTO: Blaž Samec/Delo


Kapacitet za kaj več nimajo, zato apelirajo na ljudi, naj se držijo ukrepov, na obolelih pa je, da o tem obvestijo vse, s katerimi so bili v stikih, ti pa naj ravnajo preventivno. »Verjamem v ljudi, da nam bodo pomagali in da bomo zmogli,« je Fafangel zaključil izjavo za javnost. 

Izjavo si lahko ogledate na:

Preberite še:

Komentarji: