Ministrom prejšnje vlade nadomestilo za neporabljeni dopust

Petdeset najvidnejših funkcionarjev zadnje Janševe vlade je ob zadnji plači dobilo izplačanih za 230.000 evrov nadomestila, razkriva tednik Mladina.
Fotografija: Pri Mladini pišejo, da tega ni storila še nobena prejšnja vlada, vlada Janeza Janše pa je za to sprejela posebno uredbo na seji vlade. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Pri Mladini pišejo, da tega ni storila še nobena prejšnja vlada, vlada Janeza Janše pa je za to sprejela posebno uredbo na seji vlade. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Kot navaja tednik Mladina, so si »tik pred odhodom Janševi funkcionarji razdelili več kot 230.000  evrov posebnih nagrad za neizkoriščeni letni dopust«. Tako so ministri, državni sekretarji in drugi funkcionarji dobili izplačano nadomestilo za neporabljen dopust v letih 2021 in 2022. Kot pojasnjuje tednik, je takšno izplačilo zakonsko dovoljeno zgolj v izjemnih okoliščinah, če delavec – in ne funkcionar – zaradi izjemnih okoliščin ni mogel izkoristiti svojega zakonsko določenega dopusta.

image_alt
Kdo od Janševih ministrov prejema nadomestilo?

Omenjeno nadomestilo si je 1. junija, torej le dan pred imenovanjem nove vlade, izplačalo petdeset funkcionarjev, in sicer v skupni višini 230.000 evrov. Pri Mladini pišejo, da je med prejemniki nadomestila več ministrov iz različnih strank Janševe vlade, denimo nekdanji notranji in okoljski minister iz vrst SDS Aleš Hojs in Andrej Vizjak, nekdanji gospodarski minister iz stranke Konkretno Zdravko Počivalšek ter tudi minister za digitalizacijo Mark Boris Andrijanič, sicer iz kvote NSi.

Po naših informacijah sicer Zdravko Počivalšek dopustuje na Krku, tako letos kot tudi lani.

Na Mladini obenem dodajajo, da vsi funkcionarji skoraj z enakimi besedami navajajo razloge izplačila nadomestila. Kot razlagajo, so bili izjemno obremenjeni zaradi epidemije in zato niso izkoristili dopusta. Ob tem je vredno omeniti, da med prejemniki nadomestila ni nekdanjega zdravstvenega ministra Janeza Poklukarja, ki je bil najbolj vpet v vodenje in sprejemanje ukrepov v boju proti pandemiji. Poklukar se je namreč po koncu svojega mandata na ministrstvu za zdravje vrnil v jeseniško bolnišnico, za nadomestilo – tako neporabljenega dopusta kot plače – pa ni zaprosil.

Po naših informacijah Počivalšek dopustuje na Krku - tako letos kot tudi lani Foto Delo
Po naših informacijah Počivalšek dopustuje na Krku - tako letos kot tudi lani Foto Delo

Odgovorni urednik tednika Mladina Grega Repovž je v komentarju zapisal, da tega ni storila še nobena prejšnja vlada, vlada Janeza Janše pa je za to sprejela posebno uredbo na seji vlade. »Ni šlo torej za napako, niso bili zavedeni, ampak so načrtno zbrali vse svoje najbližje sodelavce, jim namignili, naj se prijavijo, nato pripravili vladno uredbo, izdali vsakemu posebej odločbo – in si razdelili skoraj četrt milijona evrov. Pri čemer jim za obdobje do enega leta že po zakonu pripada nadomestilo plače v višini 80 odstotkov, v tem času pa ne morejo opravljati nobenega drugega dela in so – dejansko – na dopustu. Eno leto. In vseeno so si izplačali to nadomestilo za dopust. Velja se spomniti, kakšen škandal je nastal, ko je javnost izvedela, da so dekani profesorjem na fakultetah obračunavali dodatek za stalno pripravljenost,« še dodaja Repovž.

Preberite še:

Komentarji: