Ministrica za pravosodje Robertu Golobu ponudila odstop

Po aferi sodna stavba je ministrica Dominika Švarc Pipan vendarle ponudila odstop. Zdaj se bo premier odločil, ali bo odstop sprejel.
Fotografija: Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Po sestanku s predsednikom vlade Robertom Golobom je pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan na oddaji Marcel na RTV Slovenija v ponedeljek zvečer dejala, da je Golobu ponudila odstop. Kot je povedala, sta se s predsednikom strinjala, da na položaju ostane še toliko časa, kolikor je to potrebno. »Predvidoma dva, tri tedne, če bo potrebno, pa se lahko spremeni tudi to,« je dejala.

»Vzela sem si čas za premislek in ko opazujem napetosti, ki so vedno hujše, napetosti v koaliciji, napetosti znotraj stranke SD, ko začnejo padati očitki o tem, da se zgolj oklepam stolčka, celo, da naj bi bila jaz tista, ki skušam zakriti sledi, ali sem celo vpletena v posel, sem prišla do zaključka, da je najustrezneje -  in to sem tudi storila -, da predsedniku ponudim odstop,« je povedala pravosodna ministrica.

image_alt
Golob obtoževanja še ne bo presekal, pač pa si želi razčiščevati

Predsednik vlade se bo zdaj odločil, ali bo ponujen odstop sprejel. »Predsednik vlade je gospodar te odločitve,« je povedala. Na vprašanje, kdo jo bo nasledil, je odgovorila, da bo tudi to odločitev sprejel predsednik vlade. Predsedstva strank v ustavnih demokracijah ne postavljajo ali odstavljajo ministrov, je dejala. »Moje mnenje pa je, da mora to biti nekdo, ki je strokoven in ki ni eksistenčno odvisen od politike in ki strankarski politiki ne dovoli vplivati pri svojem delu,« je povedala. 

image_alt
Vlada na pravosodnem ministrstvu razrešila Uroša Gojkoviča

Ministrico je presenetilo »paktiranje SD in SDS,« saj se ji zdi, da je v interesu obeh strank, da se zadevo čim prej »pomete pod preprogo«. Najbolj sumljivo pri vsej stvari se ji je zdelo, da je nekdanji generalni sekretar ministrstva za pravosodje Uroš Gojkovič že sredi avgusta, torej takoj po poplavah, »ko je celotna vlada vedela, da ne bo niti centa za investicije,« sporočil prodajalcu, da bodo nadaljevali z obravnavo njegove ponudbe.

Indice in dokumentacijo o spornih dejanjih pri nakupu stavbe je ministrica že predala organom pregona, je dejala. Zaradi povišane stopnje varovanja, ki ji je bila podeljena po izbruhu afere, se počuti varneje, je dejala. Varovanje je sicer vezano na ministrsko funkcijo, zaradi česar bi lahko ob sestopu s funkcije ostala brez varovanja. Pred kom jo varujejo ni želela ugibati. 

Preberite še:

Komentarji: