Ministrstvo za zdaj razdelilo le 39 od 13.000 kupljenih računalnikov

KPK v zvezi z nakupom več kot šest milijonov evrov vrednih računalnikov vodi preiskavo.
Fotografija: Emilija Stojmenova Duh je po seji vlada danes pojasnila, da se preiskave KPK veseli. FOTO:  Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Emilija Stojmenova Duh je po seji vlada danes pojasnila, da se preiskave KPK veseli. FOTO:  Jure Eržen/Delo

Ministrstvo za digitalno preobrazbo je za zdaj razdelilo 39 od 13.000 kupljenih računalnikov, je danes po seji vlade povedala pristojna ministrica Emilija Stojmenova Duh. O preiskavi, ki jo glede nakupa računalnikov vodi KPK, pa je dejala, da jo veseli, da bo pregled še enkrat potrdil pravilnost in zakonitost postopkov.

»Veselim se pregleda, ker se bo še enkrat pokazalo, da so bili vsi postopki izpeljani pravilno in zakonito ter da s tem nakupom izpolnjujemo zakonske obveznosti, ki so določene v noveli zakona o spodbujanju digitalne vključenosti,« je o preiskavi Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) dejala Stojmenova Duh.

Kot so v tem tednu poročali mediji, KPK v zvezi z nakupom računalnikov na ministrstvu za digitalno preobrazbo vodi postopek predhodnega preizkusa. Na ministrstvo naj bi naslovila več vprašanj. Med drugim jo zanimajo podrobnosti sprejete odločitve o razpisu in finančnih sredstvih za nakup, razlogi, da so razpis razdelili na štiri dele, analiza potreb po tovrstnih računalnikih ter ali in kdaj so stopili v stik s šolami in vrtci. Odgovorom morajo predložiti tudi ustrezno dokumentacijo oziroma dokazila.

Ministrstvo je sicer lani za nakup 13.000 nižjecenovnih prenosnikov odštelo šest milijonov evrov, za kar je bilo deležno številnih kritik javnosti.

Računalnike je ministrstvo po njihovih pojasnilih kupilo za tri različne skupine prebivalcev, in sicer za namen brezplačne izposoje ranljivim skupinam prebivalcev, za vrtce in osnovne šole ter za pravne osebe javnega prava, prizadete v poplavah in plazovih, vendar so jih za zdaj razdelili le peščico.

»Računalniki so bili razdeljeni samo skladno z interventnim zakonom. 39 računalnikov smo razdelili tistim občinam, ki so izkazale interes,« je danes povedala Stojmenova Duh. Preostali so po njenih besedah v skladišču, vendar o natančni lokaciji zaradi varnostnih razlogov ni želela govoriti.

Pri tem je sicer poudarila, da si želijo, da bi računalniki čim prej prišli v roke ciljnih skupin, ki so določene v noveli zakona. »Naše ministrstvo je pristojno za zagotavljanje sredstev in nakup računalnikov, za razdeljevanje pa je pristojen javni štipendijski sklad, ki vzpostavlja vse postopke, da bodo računalniki čim prej razdeljeni,« je pojasnila.

Kot je še dodala, je v noveli zakona, ki sta jo potrdila vlada in DZ, določeno, da bo s »1. januarjem 2024 vzpostavljen sklad za brezplačno izposojo računalniške opreme in da bo ministrstvo za digitalno preobrazbo zagotovilo računalnike za sklad.«

Preberite še:

Komentarji: