Mobilna aplikacija #OstaniZdrav za uporabnike androida že na voljo

Uporabnikom naprav android že na voljo, uporabnikom Appla pa do konca meseca.
Fotografija: Med internim testiranjem mobilne aplikacije ministrstvo za javno upravo in podjetje RSteam doslej naj ne bi zaznali težav. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Med internim testiranjem mobilne aplikacije ministrstvo za javno upravo in podjetje RSteam doslej naj ne bi zaznali težav. FOTO: Voranc Vogel

Ljubljana - Od danes naprej je za naprave, ki jih poganja operacijski sistem android, verzija 6 ali novejša, v digitalni trgovini na voljo aplikacija za obveščanje o stikih z okuženimi #ostanizdrav. Uporabnikom Appla bo na voljo do konca avgusta, saj tehnološki gigant njeno ustreznost – enako je storil Google – še preverja.

Kljub sprejeti zakonodaji, ki predvideva obveznost, bo uporaba mobilne aplikacije prostovoljna. Da je to le – kot je dejal vodja centra za nalezljive bolezni Mario Fafangel – košček v sestavljanki skupaj z drugimi ukrepi in da je epidemiološko delo še naprej ključno, kažejo tudi poročila iz Nemčije. Tam si je aplikacijo, ki jo je Slovenija le prilagodila, doslej naložilo okoli 16,5 milijona ljudi oziroma okoli 20 odstotkov prebivalstva, kar še zdaleč ni dovolj, da bi prekinili širjenje okužbe.

Čeprav je na najvišji ravni kar nekaj časa potekala debata, ali bodo imeli uporabniki, ki bodo dobili anonimno obvestilo o nevarnem stiku, tudi možnost testiranja, se epidemiologom to ni zdela najboljša možnost. Takojšnje testiranje bi namreč lahko vodilo v občutek lažne varnosti. Morebitno opozorilo mobilne aplikacije naj bi služilo percepciji nevarnosti in previdnejšemu ravnanju posameznika. Informacije in pomoč pri namestitvi mobilne aplikacije lahko posamezniki dobijo tudi na centru za pomoč (080 1787), ki deluje od jutri naprej.

Preberite še:

Komentarji: