Na Gorenjskem tudi do pol metra snega

Popoldan bo sneženje ponehalo. Zaradi obilnega sneženja je predvsem v Julijskih Alpah velika nevarnost snežnih plazov.
Fotografija: Smučišča so še vedno zaprta, sneg pa je z novo pošiljko snega gotovo razveselil najmlajše. Na fotografiji Kranjska gora. FOTO: Andrej Štrakl
Odpri galerijo
Smučišča so še vedno zaprta, sneg pa je z novo pošiljko snega gotovo razveselil najmlajše. Na fotografiji Kranjska gora. FOTO: Andrej Štrakl

Največ težav imajo na Obali zaradi močnega in dolgotrajnega deževja, ki se je medtem umirilo. Gasilci so imeli največ dela zaradi visokih voda rek in morja ter številnih plazov.

Na Gorenjskem pa poročajo o novi, obilni pošiljki snežne odeje. Ponekod je zapadlo tudi do 50 centimetrov snega, zato vremenoslovci opozarjajo na povečano nevarnost snežnih plazov. Temperatura na 1500 metrih bo okoli –1, na 2500 metrih pa –6 stopinj Celzija, so vremenske razmere za gorski svet opisali na spletni strani Agencije RS za okolje (Arso).

Sneg je najbolj razveselil najmlajše Kranjskogorce. FOTO: Andrej Štrakl
Sneg je najbolj razveselil najmlajše Kranjskogorce. FOTO: Andrej Štrakl


Višina snežne odeje, izmerjene ob 7. uri: Kredarica (230 cm), Vogel (140 cm), Vršič (122 cm), Rateče (57 cm), Pavličevo sedlo (54 cm), Krvavec (45 cm).


Vodnatost rek po Sloveniji


V jutranjih urah še poplavljajo reke v slovenski Istri, razlivata se Vipava in Ljubljanica na Ljubljanskem barju. Morje se bo v prihodnjih urah še lahko razlivalo po nižje ležečih delih obale.

Vodnatost rek po državi je večinoma velika, na vzhodu in severovzhodu srednja. Reke v zahodnem in osrednjem delu Slovenije večinoma upadajo, narašča še Vipava v spodnjem toku. Večina rek v vzhodnem delu Slovenije zmerno narašča, reke v severovzhodnem delu so ustaljene, so zapisali na Arsu. Naraščajo tudi reke Notranjskega krasa in Krka s pritoki, največje pretoke bodo dosegle danes ponoči. Danes do večera lahko posamezne reke še nekoliko narastejo, večina pa bo počasi upadala. Reke bodo v prihodnjih dneh počasi upadale, ojezerjene površine kraških polj se bodo v prihodnjih dneh še povečevale.

Gladina morja bo jutri zjutraj ponovno izraziteje povišana. Morje lahko poplavi nižje dele obale v višini okoli 30 cm predvidoma med 6. in 8. uro. 


Na Primorskem še vedno 1623 odjemalcev brez elektrike


Zaradi podrtih dreves in električnih drogov, ki so padli pod težo mokrega snega, je na Primorskem prišlo do prekinitev dobave električne energije na več mestih distribucijskega območja Elektra Primorska. Terenske ekipe se trudijo in sanirajo nastalo škodo, brez elektrike pa je še vedno 1623 odjemalcev.

Na Bovškem je že odpravljena poškodba na daljnovodu Čezsoča. Ostali so daljnovodi Učja, Log pod Mangartom, Trenta in Plužna, kjer bo predvidoma še danes omrežje ponovno vzpostavljeno. V Livških Ravnah na Kobariškem je predvidena odprava okvare čez približno tri ure.

Na Tolminskem ostaja brez elektrike Gorenja Trebuša, na daljnovodu Dolgi Laz bodo namestili agregat, na daljnovodu Bukovski Vrh je na enem sektorju napaka odpravljena, imajo še štiri transformatorske postaje brez elektrike. Na Idrijskem je zaradi odlomljene konzole na betonskem drogu še vedno brez napajanja Oblakov Vrh, Črni Vrh in Čekovnik. Na Elektro Primorska predvidevajo, da bodo vse napake danes odpravljene. Na območju Kanalskega vrha bodo še danes namestili agregat. Na Ajdovskem pa je še vedno brez napetosti območje Predmeje, na Goriškem pa območje Čepovana in Lokovca. V Izoli je zaradi visoke vode brez napajanja še del Baredov.



Vse razpoložljive ekipe Elektra Primorska so na terenu in se trudijo, da bi čim prej vsem odjemalcem zagotovili normalno oskrbo z električno energijo, vendar je že dostop do mesta okvare zaradi večjih količin snega ponekod močno otežen. Pri dostopu do okvar jim pomagajo delavci podjetja Kolektor CPG, ki se trudijo z odstranjevanjem snega ter podrtih drogov in pretrganih električnih kablov. Kot je povedal vodja vzdrževanja na Kolektor CPG Vanči Premrl, je na Trnovsko-Banjški planoti in na Bovškem ponekod zapadlo tudi do meter snega.

V Ratečah je čez noč zapadlo okrog pol metra snega. FOTO: bralka
V Ratečah je čez noč zapadlo okrog pol metra snega. FOTO: bralka


Ves dan sneži tudi na Štajerskem in na Koroškem, kjer ponekod prihaja do težav, ki terjajo pomoč gasilcev. zaradi mokrega snega in obilice padavin se podirajo drevesa.  V občini Podvelka je bilo v zgodnjih jutranjih urah brez električne energije 1581 odjemalcev v naselju Lehen in Podvelka, napako pa so tekom dneva odpravili delavci Elektra Maribor.

Zaradi podrtih dreves je bil čez dan oviran promet na cesti od Radelj ob Dravi proti Ribnici na Pohorju, pa tudi od tam proti Josipdolu ter na nekaterih cestah na območju prevaljske in črnjanske občine. Na območju občine Dravograd pa je zaradi padavin poplavilo cesto v Črnečah in v Otiškem Vrhu.
 

Kako kaže?


Danes bo oblačno s padavinami, ki bodo popoldne oslabele. Meja sneženja se bo ponekod spustila do nižin. Popoldne se bodo še lahko pojavljale krajevne padavine, ki bodo najkasneje ponehale na severovzhodu. Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja, ponekod v notranjosti pa severovzhodni veter. Temperature bodo od 0 do 5, na Primorskem od 6 do 12 stopinj Celzija.

Jutri bo pretežno oblačno in ponekod megleno, nekaj jasnine bo na Primorskem. Predvsem na jugu lahko nastane kakšna ploha. Temperature bodo od –1 do 4, na Primorskem od 6 do 11 stopinj Celzija.

Na Arsu so prav tako opozorili, da je zaradi obilnega sneženja predvsem v Julijskih Alpah velika nevarnost snežnih plazov.



Preberite še:

Komentarji: