Civilna zaščita opaža številne reklamacije zaščitne opreme

»Epidemija ni obvladana, jo pa obvladujemo,« je dejal vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike Matjaž Jereb.
Fotografija: Neprimerna zaščitna oprema je bila namenjena tudi nekaterim domovom za upokojence. Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Neprimerna zaščitna oprema je bila namenjena tudi nekaterim domovom za upokojence. Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen/Delo

Na današnji novirnaski konferenci je vladni govorec Jelko Kacin študente obvestil, da lahko na portalu eUprave oddajo vlogo za enkratni solidarnostni dodatek v višini 150 evrov. Upravičeni so zgolj študenti, vpisani na redni študij, s stalnim prebivališčem v Sloveniji. 
 

Reklamacije zaščitne opreme


Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je pojasnil, da predstavniki civilne zaščite sodelujejo z Zavodom za blagovne rezerve pri izboru ponudnikov zaščitne opreme, a ima Zavod zadnjo besedo. Vendar se pri prevzemu pogosto dogajajo nepravilnosti in reklamacije, je pojasnil in spomnil na plašče brez certifikatov, namenjene domu upokojencev Šmarje pri Jelšah, in maske iz prtičkov, ki so jih reklamirale nekatere koroške občine. Danes so dobili tudi reklamacijo Psihiatrične bolnišnice Begunje, ki vrača 2500 neprimernih mask. Vse reklamirane artikle bodo preverili, in če se bodo izkazali za neprimerne, poslali na uničenje. Jelko Kacin je poudaril, da bo moral pristojni minister pojasniti očitke o nepravilnostih pri nabavi zaščitne opreme.

​Šestan je pojasnil, da vojsko v svoje delo občasno za lažje naloge vključuje že zdaj, vendar je ne potrebujejo in ne želijo obširneje vključevati.


 

Okuženih je več kot 270 zdravstvenih delavcev


Vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike Matjaž Jereb je naštel simptome okužbe s koronavirusom in poudaril, da je smrtnost razmeroma visoka. V državi je okuženih že več kot 1300 bolnikov, med njimi prevladujejo ženske, vendar pa je potek bolezni težji pri moških in več moških bolezni podleže, je pojasnil. Otroci bolezen prebolijo brez večjih težav. Do danes je v Sloveniji zbolelo že več kot 270 zdravstvenih delavcev, vendar Jereb meni, da se večinoma niso okužili na delovnem mestu. 

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo


Doslej so v Sloveniji na intenzivni negi zdravili 65 okuženih oseb. Enajst od njih jih je umrlo. V Sloveniji je doslej umrlo že 77 ljudi, kar pomeni, da jih 66 izmed njih sploh niso intenzivno zdravili. Jaklič je pojasnil, da so bolnike sprejemali po oceni, ali jim bo zdravljenje »zgolj podaljševalo agonijo«. Večina izmed njih je bila starejših in imela pridružene bolezni. Delež asimptomatskih okuženih v Sloveniji je neznan. »Epidemija ni obvladana, jo pa obvladujemo,« je dejal. 


 

Maske izdelujejo tudi porabski Slovenci


Ministrica, pristojna za področje zamejskih Slovencev in Slovencev po svetu, Helena Jaklitsch je opisala, kako je na mejnem prehodu prevzela zaščitne maske, ki so jih izdelali porabski Slovenci. Ministrica je namreč Slovence po svetu prosila za pomoč Sloveniji v boju s pandemijo. Odzvali so se Slovenci na Madžarskem, ki so izdelali 5500 mask, 3500 so jih razdelili tamkajšnjim prebivalcem, 2000 pa so jih donirali Civilni zaščiti Slovenije. Maske bodo razdelili Slovencem, živečim ob prekmurski meji. V Porabju večjih težav s koronavirusom sicer ni.

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo


Transportacija ekonomskih migrantov s slovenskimi koreninami iz Venezuele bo zaradi globalne pandemije zamaknjena, je na novinarsko vprašanje pojasnila ministrica Jaklitscheva. Tisti izmed njih, ki so v Slovenijo že prišli, pa se slovenščine do nadaljnjega ne morejo učiti, saj tečaji trenutno ne potekajo, je še dodala. 



INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo

Preberite še:

Komentarji: