Najbolj peklenski dan v letu

Marsikje po Sloveniji bo danes padel junijski vročinski rekord, na Goriškem, v Posočju in osrednji Sloveniji pa tudi absolutni poletni, napovedujejo meteorologi.
Fotografija: Naj glava ostane na hladnem. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Naj glava ostane na hladnem. FOTO: Uroš Hočevar

Vročinski val, ki je zajel dele Evrope, je pljusknil tudi v Slovenijo. Vrhunec vročine bo danes, ko se bo zrak ogrel na okoli 35 stopinj Celzija. Marsikje bo ­padel junijski vročinski rekord, na Goriškem, v Posočju in osrednji Sloveniji je pričakovati tudi absolutni vročinski rekord. Temperature se bodo sredi dneva povzpele na 38 stopinj Celzija.



Po izrazito prehladnem maju je nastopil izrazito pretopel junij, ki bi lahko bil bolj vroč od rekordno vročega junija 2003, je povedal meteorolog Branko Gregorčič z Agencije RS za okolje (Arso). Za junij je takšna vročina nenavadna. »Ozračje se, tako pri tleh kot v višinah, v povprečju junija znatno segreva in doseže vrhunec v drugi polovici julija ali prvi polovici avgusta. Tla so običajno junija sorazmerno dobro namočena, zato junijsko vročino velikokrat spremljajo sopara in popoldanske nevihte. Letošnje razmere so nekoliko drugačne. Čeprav je bil maj zelo moker, se je junija zaradi skromnih padavin, obilice sončnega vremena in visokih temperatur marsikje (zlasti v zahodni Sloveniji) zgornji sloj tal močno osušil in bolj spominja na julijske ali avgustovske razmere. Če na to za vročino dokaj ugodno podlago dodamo nenavadno topel zrak v višinah, imamo (za junij) redko kombinacijo, ki prinaša temperaturne rekorde, piše na spletni strani Arso vreme.

FOTO: Roman Šipić
FOTO: Roman Šipić

 

V alpskih dolinah podobno vroče kot po nižinah




Nenavadna je tudi pot vroče zračne mase v naše kraje. »Običajno ob vročinskih valovih zrak nad naše kraje priteka z južnimi ali jugozahodnimi vetrovi neposredno iznad Sredozemlja, tokrat pa je vroča zračna masa nastala nad severozahodno Afriko, a jo je k nam zaneslo prek Francije, Nemčije in glavnega alpskega grebena. Ker smo na robu omenjenega višinskega grebena, bo na zahodu Slovenije zračna masa nekoliko toplejša kot na vzhodu. Zaradi tega bo v alpskih dolinah in na nižje ležečih predelih dinarske pregrade podobno vroče kot po nižinah vzhodne Slovenije.«

FOTO: Tomi Lombar/delo
FOTO: Tomi Lombar/delo




Po nižinah je junija izmerjena temperatura v preteklosti večkrat presegla 33, redko pa 35 stopinj Celzija. V zadnjih 70 letih je bila najvišja temperatura izmerjena 22. junija 2000 v Metliki, 37,5 stopinje. Le pol stopinje manj je bilo 12. oziroma 13. junija 2003 v Biljah pri Novi Gorici in na Slapu pri Vipavi ter 30. junija 1950 v Murski Soboti. Na glavni ljubljanski meteorološki postaji je bil junijski rekord 35,6 stopinje Celzija izmerjen 11. junija 2003.

Ljudje se hladijo in osvežujejo v diamičnem vodnjaku na Mestnem trgu. FOTO: Jure Eržen/delo
Ljudje se hladijo in osvežujejo v diamičnem vodnjaku na Mestnem trgu. FOTO: Jure Eržen/delo

 

Zelo vroče ne bo dolgo


Velika vročina bo kratkotrajna, je poudaril Gregorčič. Že danes v večernih urah in v noči na petek nas bo z vzhoda oplazil nekoliko hladnejši zrak, jutri proti večeru je možna kakšna nevihta. Do nedelje bodo temperature padle, v soboto bodo v precejšnjem delu države ostale pod 30 stopinjami, le na Primorskem bo vročina vztrajala. Zatem se bo tudi drugje vročina stopnjevala do torka, ko kaže, da bo od 30 do 35 stopinj Celzija.

Druga polovica tedna bo prinesla spremenljivo vreme s plohami in nevihtami, z manj sonca in temperaturami od 25 in 30 stopinj Celzija. Le na Primorskem bodo še naprej presegale 30 stopinj Celzija. Ker bo v nadaljevanju tedna v zraku več vlage, bo vpliv vremena na počutje obremenilen kljub nižjim temperaturam.

Suše v večjem delu Slovenije z izjemo Primorske (še) ni, a je zaradi visokih temperatur uprava za zaščito in reševanje v torek za 19 občin na Primorskem in osrednjem delu države razglasila veliko nevarnost požarov. 

v
v

 

Preberite še:

Komentarji: