Najbolj smo »guglali« košarko, volitve in vojno v Ukrajini

Google je danes objavil vpogled v najpomembnejše trenutke in trende iztekajočega se leta.
Fotografija: Leto v iskanju 2022. FOTO: Dado Ruvic/Reuters
Odpri galerijo
Leto v iskanju 2022. FOTO: Dado Ruvic/Reuters

Google, vodilno svetovno tehnološko podjetje za iskanje informacij, je objavilo vpogled v najpomembnejše trenutke in trende iztekajočega se leta Leto v iskanju 2022. In za čem smo po Googlu najbolj brskali Slovenci? »Števec« kaže, da za temami, povezanimi z evropskim prvenstvom v košarki, s supervolilnim letom in za razmerami v Ukrajini. To pa še zdaleč ni vse. Zabavali smo se tudi ob televizijskih serijah in resničnostnih šovih - a še zdaleč ne najbolj ob Sanjskem moškem ...

Leto v iskanju 2022: splošna iskanja. FOTO: Arhiv Grayling
Leto v iskanju 2022: splošna iskanja. FOTO: Arhiv Grayling

Tudi v letu 2022 šport ostaja med pomembnejšimi zanimanji Slovencev. V samem vrhu iskanj je Eurobasket 2022. Da so leto pomembno zaznamovale volitve, dokazuje drugo najbolj iskano geslo v letošnjem letu - Volitve 2022. Politično pa je obarvano tudi tretje najbolj iskano geslo: Ukrajina.

Osebnosti. FOTO: Arhiv Grayling
Osebnosti. FOTO: Arhiv Grayling

Na četrto mesto »splošnega področja« na iskalniku Google, po katerem smo s tako vnemo »surfali« prebivalci Slovenije v letu 2022,  se je uvrstila spletna stran državne volilne komisije, saj nas je zanimalo, kako smo volili. Nekateri so na volišča šli celo šestkrat, tako da je imela DVK v tem letu toliko dela, kot že dolgo ne: najprej z državnozborskimi, z dvema krogoma predsedniških in lokalnih volitev, pa še z referendumskim trojčkom.

Športni dogodki. FOTO: Arhiv Grayling
Športni dogodki. FOTO: Arhiv Grayling

V prvi deseterici iskanj, natančneje na osmem mestu, je tudi »oziranje« za novoizvoljenim predsednikom vlade Robertom Golobom, ki je bil, preden je ustanovil Gibanje Svoboda in postal premier, predsednik uprave Gen-IA še bolj kot za zmagovitim Golobovim prihodom v vladni vrh smo Slovenci v iztekajočem se letu »brskali« po odhodu hrvaške glasbene »ikone« - pevca zagrebške pop-rock skupine Parni Valjak Akija Rahimovskega. Le za odtenek manj kot Golob nas je zanimala smrt britanske kraljice Elizabete II., cene goriva pa manj kot vse našteto skupaj.

Kako? FOTO: Arhiv Grayling
Kako? FOTO: Arhiv Grayling

V vrhu politiki in športniki

Na lestvici najbolj iskanih domačih osebnosti prevladujejo politiki in športniki – z izjemo skrivnostne »navadne« državljanke Barbare Vesel, vdove po Rahimovskem. Takoj za premierjem so se zvrstile tri ženske: bronasta deskarka z Olimpijskih iger Gloria Kotnik, Barbara Vesel in predsednica države Nataša Pirc Musar. Šele za njimi smo spet izkazali zanimanje za moške, konkretno za predsedniškega kandidata Anžeta Logarja in za koordinatorja Levice Luko Mesca.

Med športnimi dogodki je za evropskim prvenstvom v košarki največ zanimanja poželo svetovno prvenstvo v nogometu ter zimske olimpijske igre, oziroma še posebej dobitniki medalj. Odbojka in rokomet sta bila letos na lestvici priljubljenih športov pri Slovencih za »trojčkom« košarka-nogomet-Peking 2022.

Tv zabava. FOTO: Arhiv Grayling
Tv zabava. FOTO: Arhiv Grayling

Še vedno močan vpliv epidemije koronavirusa

Pogled na najbolj iskana vprašanja, ki se začenjajo s »kako«, razkriva močan vpliv epidemije koronavirusa na naša življenja. Kajti Slovence je v letu 2022 najbolj zanimalo, kako preveriti stanje turističnih bonov, kako dolgo velja hitri covidni test ter kako do potrdila o prebolevnosti. Na srečo pa nas kljub epidemiji ni zapustila skrb za »osnovna« bivanjska vprašanja, denimo, kako shujšati. A odgovore na to je iskalo manj Slovencev kot pa, kako se znebiti – mušic, pa celo, kako voliti in kako sestaviti Rubikovo kocko.

»Top« film Top Gun

»Top« ena med filmi je pri Slovencih Top Gun: Maverick, nadaljevanje kultnega filma iz leta 1986 s Tomom Cruisom v glavni vlogi, pred črno komedijo Ne glej gor in nadaljevanjem domačega Pr' Hostar. Med televizijskimi serijami smo ob Poroki na prvi pogled največkrat iskali znanstvenofantastično serijo grozljivk Čudne stvari in Evforijo. Sanjski moški je bil »šele« četrti po iskanosti.

In kaj je po Googlu iskal ostali svet?

Brskal je za dogajanjem v Ukrajini, smrtjo kraljice Elizabete in za volitvami – največ v Braziliji in ZDA. Radovednost so v igralskem svetu najbolj pasli na Johnnyju Deepu in Willu Smithu. Putin je šele četrti, za Amber Heard, »bivšo« Deepovo ženo, med športniki jih je največ »poguglalo« Novaka Djokovića, med filmi Ljubezen in grom, med televizijskimi serijami pa se je svetovni okus najbolj približal slovenskemu. Ali je bilo morda obratno? Najstniška serija Evforija, tretja po iskanosti na Googlu pri nas, je bila v svetu prva.

Komentarji: