Kaj je von der Leynova na štiri oči govorila z direktorjem Pfizerja?

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: Je Ursula von der Leyen res »nepravilno upravljala«? FOTO: Yves Herman/AFP
Odpri galerijo
Je Ursula von der Leyen res »nepravilno upravljala«? FOTO: Yves Herman/AFP

16.40 Francija preložila maturo zaradi porasta števila okužb

V Franciji so za dva meseca preložili maturo. Odločitev so sprejeli, ker bi bilo maturo zaradi pandemije covida-19 težko izvesti tako, kot je bilo prvotno načrtovano, so danes sporočili iz francoskega ministrstva za izobraževanje. V Franciji bo letošnja matura potekala sredi maja, namesto marca, kot je običajno, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Poleg zamika mature bodo francoski srednješolci na maturi tudi lahko izbirali med več vprašanji. Opuščen bo tudi del, ki ocenjuje njihove jezikovne spretnosti.

Francija je v četrtek zabeležila 392.168 novih okužb z novim koronavirusom, od tega je 95 odstotkov okužb povezanih z različico omikron. Število primerov v delih države, kjer je bila ta različica prisotna najprej, se je sicer začelo zmanjševati. Prav tako se že nekaj časa v francoskih bolnišnicah znižuje število covidnih bolnikov na intenzivni negi.

13.15 Umrlo še sedem bolnikov s covidom-19

Po zadnjih podatkih NIJZ je pri nas včeraj umrlo sedem bolnikov s covidom-19.

Najmlajši hospitalizirani bolnik je star 23 let, najmlajši bolnik na intenzivni negi pa 21 let.

12.15 Kritike zaradi dopisovanja von der Leynove s Pfizerjem

Nadzorni organ Evropske unije je danes očital predsednici evropske komisije Ursuli von der Leyen, da je skrivala sporočila z generalnim direktorjem Pfizerja o nakupu odmerkov cepiva proti covidu-19. Varuhinja človekovih pravic EU Emily O'Reilly je ocenila, da je šlo za »nepravilno upravljanje« predsednice komisije.

O'Reillyjeva je izdala uradno priporočilo, v katerem je uradu von der Leynove naročila, naj poišče in posreduje besedila na podlagi zahteve za dostop do informacij, ki jo je vložil novinar, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Evropska komisija z von der Leynovo na čelu je vodila prednakup cepiv proti covidu-19 za 27 držav članic EU. Von der Leynova se je v javnosti aktivno zavzemala za zagotavljanje dostopa do cepiva. Med drugim se je na štiri oči pogovarjala z direktorjem družbe Pfizer Albertom Bourlo.

Več kot polovica od 4,2 milijarde odmerkov, ki jih je komisija kupila, pa je bila od proizvajalcev Pfizer-Biontech, s čimer sta bili podjetji daleč največja dobavitelja za cepljenje v Uniji.

Medtem se komisija sklicuje na poslovno skrivnost in ne želi razkriti ključnih vidikov svojih pogodb z dobavitelji cepiv, zlasti glede cen.

Komisija je lani zavrnila zahtevo po prostem dostopu do informacij o besedilnih sporočilih in ni želela povedati, ali besedilna sporočila obstajajo, čeprav jih je von der Leynova sama omenila v enem od intervjujev za medije.

Iz komisije so sporočili, da so službi varuha človekovih pravic EU dolžni posredovati le arhivirane dokumente in da besedilna sporočila ali druge oblike takšnih sporočil ne izpolnjujejo teh pogojev, saj so kratkotrajna in načeloma ne vsebujejo pomembnih informacij o dejavnostih ali odločitvah.

Sporočila je prvotno zahteval novinar nemškega spletnega portala Netzpolitik Alexander Fanta, potem ko so bila aprila lani sporočila omenjena v enem izmed člankov New York Timesa o prizadevanjih Unije za nabavo cepiva proti covidu-19.

Evropska varuhinja človekovih pravic O'Reillyjeva je v kasnejši preiskavi ugotovila, da komisija ni zaprosila urada von der Leyenove za iskanje besedilnih sporočil, čeprav je Fanta to izrecno zahteval. Primer je opozoril na naraščajočo razpravo o tem, kako institucije EU ravnajo z besedilnimi sporočili uradnikov, zlasti kadar ta vsebujejo informacije o ključnih političnih odločitvah.

12.00 Predsednik IPC Parsons zaradi okužbe ostal brez obiska OI

Predsednik Mednarodnega paraolimpijskega komiteja (IPC) Andrew Parsons je bil pozitiven na koronavirus in ne bo mogel odpotovati na zimske olimpijske igre v Peking. Te se bodo začele 4. februarja.

Zelo sem razočaran, da ne morem obiskati olimpijskih iger, saj sem bil pravkar pozitiven na covid-19, je zapisal Brazilec na facebooku. Med izolacijo se bo, je dodal, osredotočil na okrevanje in priprave na paraolimpijske igre, medtem ko si bo ogledal olimpijska tekmovanja po televiziji.

Olimpijske igre se bodo s slovesnim odprtjem začele prihodnji petek, paraolimpijske so na sporedu en mesec pozneje, 4. marca.

10.40 Filipini se odpirajo za cepljene turiste

Filipini se bodo 10. februarja ponovno odprli za vse popolnoma cepljene turiste iz 157 držav, ki so že pred pandemijo imeli dovoljenje za vstop v državo brez vizumov, so danes sporočili državni uradniki. Prejšnji načrt za sprejem turistov od 1. decembra so začasno ustavili po pojavu različice omikron.

Današnja napoved omogoča ponovno uvedbo brezvizumskega režima za krajše obiske državljanov iz zgoraj omenjenih držav, med njimi je tudi Slovenija.

Na seznamu za vstop na Filipine brez vizumov ni Kitajske, najhitreje rastočega filipinskega turističnega trga, ter Tajvana in Indije. Vključuje pa preostalih deset najpomembnejših turističnih virov Manile, kot so ZDA, Južna Koreja, Japonska, Avstralija, Kanada in Velika Britanija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Filipini na podlagi izvršnega ukaza, ki velja od leta 1960, prav tako omogočajo brezvizumski vstop vsem državam Evropske unije, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V četrtek je bilo pri nas dodatnih 16.500 novookuženih. FOTO: Črt Piksi
V četrtek je bilo pri nas dodatnih 16.500 novookuženih. FOTO: Črt Piksi

Popolnoma cepljeni turisti iz držav na seznamu bodo morali tik pred poletom na Filipine opraviti test na novi koronavirus, ob prihodu pa karantena ne bo več potrebna.

Necepljeni in delno cepljeni morajo prav tako predložiti negativni izvid testa na koronavirus, ob vstopu v državo pa morajo v karanteno, poroča portal CNN.

Podsekretarka za zdravje Rosario Vergeire je dejala, da je nesmiselno omejevati mednarodne potnike, če je stopnja prenosa virusa na Filipinih višja kot v nekaterih državah na seznamu. Na podlagi teh izhodišč so priporočili, da se omejitve sprostijo, je pojasnila.

Turizem je glavno gonilo gospodarstva te države Jugovzhodne Azije, saj je leta 2019, ko jo je obiskalo več kot osem milijonov ljudi, predstavljal skoraj 13 odstotkov bruto domačega proizvoda. V letu 2020 je ta delež padel na 5,4 odstotka, saj se je število prihodov turistov zmanjšalo za 82 odstotkov.

Približno polovica od 110 milijonov prebivalcev države je v celoti cepljenih. Na Filipinih pa so od začetka pandemije potrdili več kot 3,4 milijona okužb, od tega več kot 53.000 smrtnih primerov.

9.40 V četrtek ob 22.270 PCR-testih potrdili 16.571 okužb z novim koronavirusom

Število aktivnih primerov okužb se je v primerjavi z dnevom prej zvišalo za 9638. Največ okužb na posamezen dan doslej so potrdili v torek, in sicer 17.491.

Število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v zadnjem tednu znaša 13.323, vseh aktivnih primerov pa je, kot ocenjuje NIJZ, 153.334. V bolnišnicah zdravijo 719 covidnih bolnikov, od tega 134 na intenzivnih oddelkih

Poleg 22.270 PCR-testiranj so opravili 93.007 HAT-testov.

Število potrjenih primerov od marca 2020 do včeraj je 637.152, več jih je med žensko populacijo: 350.162.

Z vsemi odmerki je v državi cepljenih 1.208.984 oseb.

9.00 Ameriška političarka po pozitivnem testu na koronavirus v restavracijo

Kmalu po prejetju pozitivnega testa na novi koronavirus so ameriško političarko Sarah Palin videli v newyorški restavraciji, so v četrtek poročali ameriški mediji. S tem je republikanka kršila ukrepe za zajezitev širjenja covida-19, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Palinova je v sredo sicer sedela na terasi restavracije, vendar bi se morala glede na pravila izolirati.

Nekdanja guvernerka Aljaske in kandidatka za podpredsednico ZDA leta 2008 ni cepljena. Pred kratkim je dejala, da bi raje umrla, kot da bi se cepila. Pred časom pa je že razburila Newyorčane, ko je sedela v notranjosti restavracije, kjer so lahko v skladu s pravili le polno cepljeni.

Konvoj tovornjakarjev, ki v Kanadi protestirajo proti obveznemu cepljenju proti covidu-19, je vse daljši. FOTO: Carlos Osorio/Reuters
Konvoj tovornjakarjev, ki v Kanadi protestirajo proti obveznemu cepljenju proti covidu-19, je vse daljši. FOTO: Carlos Osorio/Reuters

7.00 Kanadski tovornjakarji protestirajo proti obveznemu cepljenju proti covidu-19

V Kanadi se od nedelje povečuje konvoj tovornjakarjev, ki protestirajo proti obveznemu cepljenju proti covidu-19 za voznike tovornjakov, ki prehajajo državno mejo. Ukrep velja od 15. januarja, premier Justin Trudeau pa je protestnike označil za obrobno manjšino z nesprejemljivimi stališči.

Konvoj, ki so ga poimenovali Konvoj svobode 2022, je začel nastajati v nedeljo v Vancouvru na zahodu Kanade in bi v roku enega tedna do nedelje prispel v Ottawo na vzhodu države za velik protest. Tiskovni predstavnik konvoja Benjamin Dichter je za Toronto Sun izjavil, da je kolona tovornjakov dolga 70 kilometrov, predvidoma pa naj bi narasla na kar 50.000 tovornjakov.

Konvoj svobode 2022 je začel nastajati v nedeljo v Vancouvru na zahodu Kanade. FOTO: Carlos Osorio/Reuters
Konvoj svobode 2022 je začel nastajati v nedeljo v Vancouvru na zahodu Kanade. FOTO: Carlos Osorio/Reuters

To bi pomenilo nov Guinnessov rekord, kajti dosedanji največji konvoj tovornjakov je imel 20. novembra 2020 v Egiptu 480 vozil. Nacionalno združenje tovornjakarjev Kanade ocenjuje, da se doslej proti covidu-19 ni cepilo okrog 15 odstotkov vseh voznikov tovornjakov, kar je skupaj 16.000 ljudi.

Kanada je imela ene najostrejših ukrepov proti širjenju koronavirusa na svetu. Januarja letos so spet zaprli celotno provinco Ontario, konec januarja pa bodo začeli odpirati restavracije, telovadnice, gledališča in podobno. Cepljenje je obvezno med zveznimi državnimi uslužbenci, provinca Quebec pa načrtuje kaznovanje vseh tistih, ki še naprej zavračajo cepljenje.

Preberite še:

Komentarji: