NIJZ razdelil 20.000 odmerkov cepiv proti gripi

Na NIJZ so ocenili, da bo to cepivo večinoma namenjeno rizičnim skupinam.
Fotografija: Ambulante NIJZ imajo zasedene termine za cepljenje do konca novembra, ponekod tudi v decembru. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Ambulante NIJZ imajo zasedene termine za cepljenje do konca novembra, ponekod tudi v decembru. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je razdelil dodatnih 20.000 odmerkov cepiva proti gripi, so na inštitutu pojasnili za STA. Ocenili so, da bo to cepivo večinoma namenjeno rizičnim skupinam. A naročila za to skupino so lahko izpolnili le delno, saj so bile razpoložljive količine bistveno manjše od povpraševanja.

Ministrstvo za zdravje je v začetku novembra pozvalo izvajalce cepljenja na primarni ravni, da cepivo, ki ga bodo prejeli naknadno, porabijo za cepljenje najranljivejših skupin, so spomnili.

Ambulante NIJZ imajo zasedene termine za cepljenje do konca novembra, ponekod tudi v decembru. Ker je pomembno, da se cepljenje opravi čim prej, so del cepiva, ki je bilo namenjeno za cepljenje v ambulantah NIJZ, odstopili drugim izvajalcem, ki bodo cepljenje izvedli hitreje.

Čeprav se je sezona gripe že začela, incidenca ostaja na medsezonski ravni. O gripi poročajo le iz Azerbajdžana, Srbije in Slovaške. Tudi v ZDA ne zaznavajo povečane incidence gripe.

Več iz te teme:

Komentarji: