Nov primer brutalnega izkoriščanja tujih delavcev

Tujim delavcem, ki so menda delali po 62 ur na teden za 650 evrov, naj bi ob prihodu v Slovenijo odvzeli potne liste in jim grozili s smrtjo.
Fotografija: Da pride inšpekcija, so v podjetju izvedeli že dan prej. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Da pride inšpekcija, so v podjetju izvedeli že dan prej. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Iz znane ljubljanske avtopralnice prihajajo huda pričevanja o izkoriščanju delavcev iz Indije in nasilja nad njimi, je poročala TV Slovenija. Tujim delavcem, ki so menda delali po 62 ur na teden za 650 evrov, so ob prihodu v Slovenijo odvzeli potne liste in jim grozili s smrtjo. V družbi Amonte, ki ima v lasti avtopralnico AvtoStop, očitke zanikajo. Pristojni organi so ločene preglede opravili konec julija.

Indijski delavci, ki so delo opravljali v avtopralnici, so po poročanju TVS zaradi hudih groženj pobegnili, dva sta pomoč poiskala pri Delavski svetovalnici.

Bivali so v prostorih delodajalca, po pričevanju enega izmed njih pa je pomočnik direktorja tudi sredi noči vinjen prihajal v njihove spalnice. Delavcem je menda tudi grozil, da njihov delodajalec pozna visoke in lokalne politike ter policijo in Slovensko vojsko.

image_alt
»Resničnostni šov« nekdanjega državnega sekretarja Šuštarja

Ob prihodu v Slovenijo so domnevno 12 indijskim delavcem odvzeli potne liste in jim jih vrnili dan pred obiskom inšpekcije za delo. Da pride inšpekcija, so v podjetju po poročanju televizije izvedeli že dan prej. Po končanem inšpekcijskem nadzoru so jim potne liste menda ponovno odvzeli, pri tem pa grozili s smrtjo, pri čemer so imeli v rokah kladivo. Prestrašeni delavci so poklicali policijo.

Po besedah Gorana Lukića iz Delavske svetovalnice »delodajalec v tem primeru očitno nekaj ve, kaj se dogaja glede morebitnih nadzorov«.

Direktor družbe Amonte Semir Hajdarpašić, ki sicer ni želel pred kamero, je za TVS vse očitke zanikal. Prepričan je, da gre za poskus skupinskega izsiljevanja tujih delavcev, saj pravi, da so vse od začetka izražali zadovoljstvo nad delovnimi pogoji, nato pa nenadoma zahtevali višje plače in izginili.

Mesec ne izključuje možnosti menjav na vrhu inšpekcije

Kot je še poročala TVS, so finančna uprava, inšpektorat za delo in policija konec julija ločeno opravili nadzor v podjetju, a postopki še niso zaključeni.

image_alt
Inšpektorat za Marinblu in Seleo prepovedal zaposlovanje tujih delavcev

O primeru je v ponedeljek z inšpektorji za delo govoril tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec. »Rekli so mi, vse je v redu, naš odzivni čas je bil en dan. Ko smo prišli tja, pa je bila stvar pospravljena. Delavcev ni bilo na delovnih mestih, nobenih kršitev nismo mogli zaznati,« je srečanje povzel v današnjih Odmevih na TVS in dodal, da se inšpektorji zdaj ukvarjajo s tem, kako iz pričevanj delavcev sestaviti kazenske ovadbe.

Inšpektorat mora po njegovi oceni obrniti metodo dela. »Problem je, da take zgodbe vedno zaznajo nevladne organizacije in preiskovalni novinarji. Inšpekcija bi morala biti tista, ki take zgodbe zazna,« je prepričan Mesec. Strinja se z Lukićem, da je treba vzpostaviti mešane inšpekcije in sistem rednega nadzora.

»Imeli smo dva taka primera. V obeh smo skozi pogovor z inšpekcijo želeli videti, kašna je njihova metoda dela in kako oni razumejo problem. Jaz sem prišel do zaključka, da ga ne razumejo,« je bil kritičen. »Ne izključujem možnosti menjav na vrhu inšpekcije, predvsem pa bo treba spremeniti metodo dela,« je dodal Mesec.

Preberite še:

Komentarji: