Dobave cepiv še vedno nestabilne, zanesljiva zgolj Moderna

Dobava cepiv naj bi se prihodnji teden vendarle stabilizirala, miri državni sekretar in koordinator cepljenja Jelko Kacin.
Fotografija: Izpolnjeni so pogoji za premik v zeleno fazo epidemije, kažejo vladni podatki. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Izpolnjeni so pogoji za premik v zeleno fazo epidemije, kažejo vladni podatki. FOTO: Leon Vidic/Delo

Današnja novinarska konferenca se je začela s spodbudno informacijo, da je število novih okužb padlo pod 300. S tem so izpolnjeni pogoji za to, da se Slovenija premakne v zeleno fazo, ko se odpravi večina omejitev, razen obratovanja diskotek in nočnih barov. O tem bo danes na Brdu pri Kranju razpravljala vlada.

Iz sledilnika za covid-19 sporočajo, da je bilo včeraj izvedenih 4237 PCR-testov, 388 izmed njih, kar znaša 9,2 odstotka, je bilo pozitivnih. Z dvema odmerkoma je bilo v državi doslej cepljenih 348.230 oseb. Umrlo je pet bolnikov s covidom-19.

image_alt
Vlada še ni sprostila vseh ukrepov za zajezitev epidemije


Medtem je bilo po podatkih aplikacije cepimose.si s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 637.618 prebivalcev oziroma 30,4 odstotka vseh. Z drugim odmerkom je bilo cepljenih 348.230 oseb oziroma 16,6 odstotka prebivalcev. Za zdaj je največja precepljenost v zasavski regiji, med občinami pa v Osilnici.



Državni sekretar Jelko Kacin ja na današnji novinarski konferenci podal podrobne informacije glede poteka cepljenja in sodelovanja z dobavitelji cepiv.

Kacin je uvodoma izpostavil vedno večji delež cepljenih, zlasti najranljivejših. Rast tega deleža po njegovih besedah že kaže očitne rezultate in obenem prinaša dokaze o skupni uspešnosti družbe. Velika precepljenost namreč znižuje število na novo okuženih, državni sekretar pa je vesel tudi spoznanja, da se vse več starejših prijavlja na cepljenje.
Izzive in napovedi glede cepljenja v Sloveniji je danes predstavil koordinator množičnega cepljenja Jelko Kacin. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Izzive in napovedi glede cepljenja v Sloveniji je danes predstavil koordinator množičnega cepljenja Jelko Kacin. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Izboljšave epidemioloških razmer med populacijo vnašajo optimizem, hkrati pa se s tem močno dvigujejo pričakovanja, da bosta vlada in NIJZ postopoma sprostila vse več omejitev, je dejal Kacin, ter dodal, da verjame, da vsi težko čakamo stabilne razmere, tako kot tudi stabilno vreme in poletje.
 

Nestabilna dobava cepiv


Bistveno manj stabilne pa so dobave cepiv, ki so po Kacinovih besedah premalo zanesljive. »Kljub temu smo do danes precepili že 635.000 odraslih oseb, kar predstavlja 36,8 odstotka. 348.000 oziroma 20,2 odstotka jih je bilo cepljenih z drugim odmerkom. Če bi imeli več dobav, bi bil večji tudi delež precepljenih,« je jasen Kacin.

Tako rekoč vsi dobavitelji so za zdaj že imeli težave z dobavami, pozitivna izjema je le Moderna, razlaga Kacin. Kot pravi, Moderna redno in vsak teden dobavlja enake količine odmerkov, žal pa njihove dobave pokrivajo le majhen delež – 11 odstotkov – tedenski dobav.

Velika precepljenost znižuje število novih okužb, bodri tudi spoznanje, da se vse več starejših prijavlja na cepljenje. FOTO: Leon Vidic/Delo
Velika precepljenost znižuje število novih okužb, bodri tudi spoznanje, da se vse več starejših prijavlja na cepljenje. FOTO: Leon Vidic/Delo


Zaradi težav z dobavo je dosedanjo prakso dobave spremenil tudi najpomembnejši in do pred kratkim zelo zanesljiv proizvajalec Pfizer/Biontech. Ta ne daje več dolgoročnih dobavnih napovedi, pravzaprav že nekaj časa napoveduje zgolj dvotedenske dobave.

Kacin je poudaril, da se glede dobave s Pfizerjem dogovarja evropska komisija. Ta se je pred kratkim dogovorila glede dodanih 50 milijonih odmerkov, ki bi jih moral ameriški farmacevt po osnovni pogodbi dobaviti šele v zadnjem četrtletju tekočega leta. »Zdaj pričakujemo, da bo nov dogovor zaživel že konec maja, kar bi dobave v Slovenijo skoraj podvojilo. To bi končno omogočilo, da v juniju pocepimo več kot 400.000 odmerkov tega cepiva. To smo načrtovali že za marec, pa se je zavleklo vse do junija. Ta teden je delež tega cepiva v skupni dobavi dosegel že skoraj 63 odstotkov, še naprej pa se povečuje,« pravi Kacin.
 

Kacin pričakuje izboljšanje


Večja količina odmerkov cepiva AstraZenece se vendarle pričakuje v petek, kar bi pristojni službi Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) omogočilo, da cepilni centri po državi dobijo več odmerkov. Ta teden se zagotavljajo predvsem drugi odmerki, že prihodnji teden pa bodo vsi nekoliko lažje zadihali, je dejal koordinator cepljenja Kacin. Del cepiv proizvajalca AstraZeneca se sicer še naprej drži v rezervi, saj ta proizvajalec odmerkov ne dobavlja vsak teden, kar se pristojni trudijo popraviti in stabilizirati, je bilo slišati na novinarski konferenci.
Vodilni pri cepljenju v prihodnjem tednu pričakujejo izboljšanje razmer na področju dobave. FOTO: Carlos Osorio/Reuters
Vodilni pri cepljenju v prihodnjem tednu pričakujejo izboljšanje razmer na področju dobave. FOTO: Carlos Osorio/Reuters


Kacin glede na povedano v prihodnjem tednu vendarle pričakuje izboljšanje razmer na področju dobave. Občutno večje bo število razpoložljivih odmerkov, dve tretjini odmerkov bo spet namenjenih za prvo cepljenje, meni Kacin in dodaja, da se bo povečalo splošno število cepiv, ki so na voljo prebivalstvu.

Zamuja pa tudi dobavitelj cepiva Janssen, po katerem je med populacijo izredno veliko zanimanje. Vzrok za to je po Kacinovem prepričanju ta, da je za zaščito dovolj en sam odmerek. »Količine so do zdaj dosegale zgolj tretjino dogovorjenih odmerkov. V petek bo dobava nekoliko večja, za tem pa znova manjša,« trenutne razmere s tem dobaviteljem opiše Kacin.
 

Cepljenje otrok


V prejšnjem tednu je odmevala novica, da je cepivo proizvajalca Pfizer/Biontech v ZDA in Kanadi dobilo dovoljenje za cepljenje otrok od 12 do 15 let starosti. Postopek potrjevanja takšnega cepljenja je zdaj odprt tudi pri Evropski agenciji za zdravila (Ema). Odločitev evropskega regulatorja Jelko Kacin pričakuje v kratkem, naknadno potrditev evropske komisije pa še ta mesec. Enako zaprosilo je sicer najavila tudi Moderna, ki pa je za evropski trg zelo majhen dobavitelj cepiv.

Kacin pravi, da povsod še naprej velja, da potrebujemo več cepiv. Enako je v vseh državah članicah EU, saj so potrebe po cepivu bistveno večje, kot so zmogljivosti dobav. Vodilni pri cepljenju v Sloveniji glede tega še dodaja, da kljub povečanim proizvodnim obratom dobava ostaja nestabilna.
Kacin pravi, da so glede rahljanja ukrepov previdni, saj je bilo ta konec tedna nekaj množičnih dogodkov. Med drugim je nekaj tisoč prekmurskih navijačev brez mask proslavljalo prvo mesto v državnem prvenstvu. FOTO: Jure Eržen/Delo
Kacin pravi, da so glede rahljanja ukrepov previdni, saj je bilo ta konec tedna nekaj množičnih dogodkov. Med drugim je nekaj tisoč prekmurskih navijačev brez mask proslavljalo prvo mesto v državnem prvenstvu. FOTO: Jure Eržen/Delo

Tudi domači cilj je čim večja in hitrejša precepljenost prebivalstva. »Vsem, ki čakajo na cepljenje, sporočam, da bo v juniju na voljo precej več cepiv, zato se cepilni centri pripravljajo na večji odziv. Ljudje si želijo večje mobilnosti, zato se pripravljamo na večji interes za cepljenje,« miri Kacin.

Ob koncu novinarske konference je Kacin poudaril, da je zelo pomembno, da se starejši od 50 let, ki še niso zaščiteni, cepijo čim prej. To je poudaril v želji, da bi lahko v nadaljevanju množično cepili tudi vse mlajše, predvsem pa zaposlene v turizmu in gostinstvu, kajti te panoge je po njegovem prepričanju treba čim hitreje znova zagnati.

Glede obetov Kacin pravi, da je Slovenija po semaforju resda že v zeleni fazi, vseeno pa so na vladi previdni, saj je bilo ta konec tedna nekaj dogodkov, kjer se je zbralo večje število ljudi. »Pozorni smo, da se ne bi soočili z večjim lokalnim izbruhom. Nič ne bomo zamudili, če bomo še ta konec tedna ostali v režimu, kot ga poznamo,« je sklenil Kacin.

Preberite še:

Komentarji: