Zaposleni v DSO utrujeni in izgoreli

O posledicah epidemije na novinarski konferenci sta spregovorili direktorica DSO Vojnik Breda Božnik in psihologinja Eva Kovač.
Fotografija: Cepljenje proti koronavirusu. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Cepljenje proti koronavirusu. FOTO: Leon Vidic/Delo

Direktorica DSO Vojnik Breda Božnik je pojasnila, da se je vdor virusa v dom starejših občanov v Vojniku zgodil oktobra. »Srečevali smo se z nenehnimi težavami,« je pojasnila. Večkrat so vzpostavili rdeče in sive cone, »soočali smo se z kadrovskimi, tehničnimi in finančnimi izzivi«, je dejala. Zaposleni so bili izpostavljeni izrednim obremenitvam, zdaj so utrujeni in izgoreli, je poudarila. 

Božnikova je dejala, da vladna navodila in predpise upoštevajo, a se med njihovim nenehnim spreminjanjem že izgubljajo in jim sledijo le še s težavo. Trenutno je v domu pet okuženih stanovalcev. Vsa upanja polagajo v cepljenje. 

89 stanovalcev in 40 zaposlenih je okužbo že prebolelo, je dejala direktorica, ki okužbo pravkar preboleva tudi sama. Doslej so cepili 47 stanovalcev, prav tako se je že cepilo ali pa na cepljenje čaka 65 zaposlenih, kar je več kot dve tretjini, je pojasnila Božnikova. Meni, da gre za velik delež, ki so ga dosegli z aktivnim ozaveščanjem zaposlenih. 

Novinarska konferenca:


Psihologinja Eva Kovač meni, da so številke o epidemiji pogosto narobe interpretirane ali zlorabljene. Pojasnjuje, da se lahko naučimo psihične odpornosti, saj »nismo tako ranljivi, kot si mislimo«. Psihologinja poudarja, da se moramo prenehati obremenjevati s stvarmi, nad katerimi nimamo nadzora. Svetuje tudi, naj ljudje spremljajo le pozitivne novice. 

V tem trenutku nimamo dovolj podatkov, da bi lahko napovedovali, kakšne bodo posledice epidemije, je dejala Kovačeva. Meni, da bolezen hitreje premagamo, če smo se pred okužbo »imeli fino« in če smo med boleznijo optimistični. ​Za otroke je stresno, da so »ostali brez dedkov in babic, a dajmo jim vedeti, da velja optimizem«, je poudarila. 

image_alt
Pravo okrevanje gospodarstva lahko pričakujemo v drugem polletju


V Sloveniji so včeraj opravili 4536 PCR-testov in 32.763 hitrih antigenskih testov ter skupaj potrdili 1619 novih okužb. S PCR-testi so potrdili 911 novih okužb (delež pozitivnih je bil 20,1-odstoten), s hitrimi testi pa so odkrili 708 novookuženih (delež pozitivnih 2,2-odstoten). V Sloveniji je trenutno 17227 aktivnih primerov okužbe. Včeraj je umrlo 19 oseb s covidom-19, v bolnišnicah se je zdravilo 1032 bolnikov, zdravljenje na intenzivni negi pa je potrebovalo 168 covidnih bolnikov. 

Najboljše epidemiološko stanje imata Koroška in Osrednjeslovenska regija, najslabše pa Posavska in Goriška. Država se nahaja v rdeči fazi, nekatere regije pa so še vedno v črni, je dejala vladna govorka Maja Bratuša. Stanje se je v zadnjem času precej poslabšalo na Gorenjskem, nekoliko slabše novice prihajajo tudi s Koroške. 

Preberite še:

Komentarji: