O koalicijski pogodbi bo odločal svet Levice

Neuradno: peterica strank ne sprejema nekaterih zahtev Levice.
Fotografija: Koordinator Levice Luka Mesec pred začetkom seje izjav za medije ni hotel dajati, je pa na vprašanje, kakšni so njegovi občutki po nedeljskih maratonskih pogajanjih odgovoril, da »pol pol«. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Koordinator Levice Luka Mesec pred začetkom seje izjav za medije ni hotel dajati, je pa na vprašanje, kakšni so njegovi občutki po nedeljskih maratonskih pogajanjih odgovoril, da »pol pol«. FOTO: Jure Eržen/Delo

Ljubljana – Potem ko je izvršni odbor Levice več ur pretresal izkupiček nedeljskih koalicijskih pogajanj, so za skupno mizo znova sedli predsedniki vseh šestih strank, ki se usklajujejo o vsebini koalicijske pogodbe.

Pred tem je izvršni odbor Levice več ur razpravljal o tem, ali je izkupiček nedeljskih maratonskih pogajanj s peterico sredinskih strank ustrezna podlaga za nadaljevanje pogovorov in morebiten vstop v koalicijo pod vodstvom predsednika LMŠ Marjana Šarca.

Po pogovoru šesterčka je Šarec povedal, da so besedilo koalicijske pogodbe »uskladili do te mere, da bo o njej lahko odločal svet stranke Levica«. Pojasnil je, da so opravili dodatne pogovore še o tistih točkah, ki so bile v nedeljo po končanih maratonskih pogajanjih v Kamniku še odprte.

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je po včerajšnjih pogajanjih dejal, da so v precej konstruktivnem vzdušju pregledali celotno pogodbo. FOTO: Matej Družnik
Predsednik LMŠ Marjan Šarec je po včerajšnjih pogajanjih dejal, da so v precej konstruktivnem vzdušju pregledali celotno pogodbo. FOTO: Matej Družnik


Po neuradnih informacijah, ki so med pogovori prišle izza sicer zaprtih vrat, peterica strank, ki že vse od volitev kaže resen namen sodelovati v vladi, ne sprejema nekaterih zahtev Levice. Šarec je ob tem dejal, da je koalicijska pogodba vedno kompromis. »Če delaš koalicijo, sklepaš kompromise,« je poudaril Šarec in dodal, da je vsaka od strank morala nekje popustiti.

Pogajalci Levice so bili po njegovih besedah konstruktivni, nihče od potencialnih koalicijskih partnerjev pa ni dobil vsega, kar je želel. S tem so pogajanja o vsebini koalicijske pogodbe končana, o izplenu in predlogu koalicijske pogodbe pa bo svet Levice odločal v torek popoldan. V skladu s statutom stranke mora vstop v vlado potrditi še članstvo na internem referendumu.


Kje se zatika?


Ali bo svet stranke predlagal takšen sklep, Šarec ni mogel napovedati, pričakuje pa, da bo prišlo do takšnega razpleta.
Predstavniki Levice na čelu s koordinatorjem stranke Luko Mesecem izjav po končanih pogajanjih niso dajali, je pa bilo med samimi pogajanji slišati, da naj bi se zatikalo pri nekaterih njihovih ključnih zahtevah.

Tako naj LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS ne bi pristale na zvišanje minimalne plače ter dvig davka na dobiček podjetij. Prav tako naj bi vztrajale pri povečanju BDP za vojsko in zagotovitvi sredstev za izgradnjo dveh srednjih bataljonskih bojnih skupin v vrednosti 1,2 milijarde evrov. Po neuradnih podatkih peterica ni popustila niti pri vprašanju privatizacije in prodaje NLB.


 

Štirinajst ur usklajevali koalicijsko pogodbo


Predstavniki LMŠ, SD, SMC, Saba in Desusa so v nedeljo z Levico skoraj 14 ur usklajevali koalicijsko pogodbo. Predsednik LMŠ Šarec je po pogajanjih dejal, da so v precej konstruktivnem vzdušju pregledali celotno pogodbo. Pri nekaterih točkah niso »prišli čisto skupaj«, katere so te točke, Šarec ni hotel razkriti, je pa dejal, da je odprtih zadev ostalo manj, kot so pričakovali.

Kako se bodo odločili v Levici? FOTO: Voranc Vogel
Kako se bodo odločili v Levici? FOTO: Voranc Vogel


Neuradno pa je bilo slišati, da pri nekaterih prioritetnih področjih, denimo pri zdravstvu, večjih težav ni bilo. Bolj pa se razhajajo pri davčni in obrambni politiki. Predvsem pri zadnji ima Levica precej jasno stališče – želi, da Slovenija v nasprotju z zavezami, ki jih je dala Natu, odpove ali vsaj občutno omeji naložbo v gradnjo dveh srednjih bataljonskih bojnih skupin v vrednosti 1,2 milijarde evrov.


 

Odprta možnost projektne vlade


V Levici še vedno puščajo odprto možnost, da ne bi vstopili v vladno koalicijo, bi pa po vzoru Portugalske podprli manjšinsko vlado v zameno za podporo nekaterim njihovim projektom. Šarec takšni ideji ni naklonjen, saj želi doseči, da bi bila tudi Levica del vladne koalicije.

Komentarji: