Proticovidno zdravilo bomo začeli predpisovati v ponedeljek

Minister Janez Poklukar, Tatjana Lejko Zupanc in Matjaž Jereb so predstavili podrobnosti na novinarski konferenci.
Fotografija: Zdravilo molnupiravir je že v Sloveniji, je povedal minister za zdravje Janez Poklukar. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Zdravilo molnupiravir je že v Sloveniji, je povedal minister za zdravje Janez Poklukar. FOTO: Blaž Samec/Delo

V Slovenijo je že prispelo prvo zdravilo za zdravljenje covida-19 za 5700 bolnikov, je povedal minister za zdravje Janez Poklukar. Hitrost, s katero je Slovenija dobila zdravilo molnupiravir, je pripisal dobremu delu slovenske stroke, predvsem korakom, ki sta jih pravi čas naredila NIJZ in Klinika za infekcijske bolezni UKC Ljubljana. Zdravilo je namenjeno lažjemu poteku bolezni in preprečuje hospitalizacijo. Od ponedeljka naprej ga bodo lahko prejeli kronični bolniki in vsi, ki imajo vsaj en dejavnik tveganja za težji potek bolezni ali celo smrt. Zdravilo je v obliki tablet. V okviru zdravniške zbornice je bilo že včeraj izobraževanje za predpisovanje novega zdravila, ki se ga je udeležilo več kot 450 zdravnikov iz vse Slovenije.

Novinarsko konferenco smo prenašali v živo, ogledate si jo lahko v posnetku

Kdaj bolnik prejme molnupiravir

Indikacijo za zdravilo molnupiravir bo postavil zdravnik, ki bo prvi prišel v stik z bolnikom. To bo ali osebni zdravnik, zdravnik v covid ambulanti ali v domu upokojencev, je povedala prof. dr. Tatjana Lejko Zupanc, predstojnica infekcijske klinike UKC Ljubljana. Oba, bolnik in zdravnik, bosta podpisala soglasje za zdravilo. To je potrebno, saj Evropska agencija za zdravila Ema zdravila molnupiravir še ni registrirala za redno uporabo, pač pa je izdala priporočilo za izredno uporabo zdravila.

Prof. dr. Tatjana Lejko Zupanc je povedala, da je najmlajši otrok, ki ga zdravijo za covidom-19 v pediatrični kliniki, star šele dva meseca. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Prof. dr. Tatjana Lejko Zupanc je povedala, da je najmlajši otrok, ki ga zdravijo za covidom-19 v pediatrični kliniki, star šele dva meseca. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Zdravilo se predpisuje v petih dneh po začetku simptomov oziroma kolikor je mogoče hitro po potrditvi okužbe s covidom-19. Zdravila ne bodo predpisovali nosečnicam in otrokom, prav tako ne ženskam v rodni dobi oziroma se bodo morale le-te zavezati, da bodo v času jemanja zdravila dobro zaščitene s kontracepcijo. Predpisovali ga ne bodo niti moškim, ki so v stiku z ženskami v rodni dobi, razen če bodo ženske dobro zaščitene, je povedala dr. Lejko Zupanc. S tem se želijo tudi naši zdravniki izogniti možnosti, da bi zdravilo negativno vplivalo na plod. Čeprav raziskav na nosečnicah in majhnih otrocih ni, so laboratorijske študije na živalih pokazale, da lahko veliki odmerki vplivajo na rast in razvoj ploda.

Zdravilo na voljo sprva v štirih bolnišnicah

Zdravilo je namenjeno tistim, ki imajo vsaj en dejavnik tveganja. Prvi in največji dejavnik tveganja je starost 65 let, drugi dejavniki tveganja pa so izredna čezmerna telesna teža, sladkorna bolezen, srčno-žilne bolezni, ledvične bolezni in druga obolenja, je povedala dr. Lejko Zupanc. Po njenih besedah zdravila ni smiselno uporabljati za mlade, zdrave ljudi.

Ko bo zdravilo bolniku predpisano, bo bolnik šel domov, da okužbe ne bo širil, po zdravilo pa bodo šli njegovi svojci. V začetku bo na voljo v štirih bolnišnicah – v UKC Ljubljana, UKC Maribor, v bolnišnici Celje in bolnišnici Golnik, sredi prihodnjega tedna pa tudi v vseh drugih bolnišničnih lekarnah, je pojasnila. Tudi lekarna bo morala izdati potrdilo, da je zdravilo izdala. Posebno resnih stranskih učinkov po besedah dr. Lejko Zupanc ne pričakujejo. Zdravilo deluje tako, da se virus v telesu ne more več razmnoževati.

Molnupiravir je eno od proticovidnih zdravil. FOTO: Handout/Reuters
Molnupiravir je eno od proticovidnih zdravil. FOTO: Handout/Reuters

Tocilizumab za intenzivne bolnike

Po novem je za bolnike na intenzivnih posteljah na voljo zdravilo tocilizumab. To je zdravilo, ki se je doslej uporabljalo za revmatoidni artritis in sorodne bolezni, je pojasnil vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike dr. Matjaž Jereb.

Zdravilo je po navodilih Evropske agencije Ema treba bolniku dajati skupaj s kortikosteroidi. Ema je tocilizumab priporočila za zdravljenje covida na podlagi ugotovitev študije, v kateri je sodelovalo 4116 kritično bolnih covidnih bolnikov. Raziskava je pokazala, da zdravilo zmanjšuje tveganje za smrt in trajanje bolnišničnega zdravljenja. A za intenzivne bolnike je po besedah dr. Jereba še vedno ključna pomoč aparatov pri dihanju. Na voljo so sicer tudi nekatera druga zdravila, toda vseh smrti ne morejo preprečiti.

Prof. dr. Matjaž Jereb je navedel, da je danes na intenzivnih covidnih posteljah v Ljubljani 91 bolnikov, 85 odstotkov vseh, ki bijejo bitko za življenje, ni cepljenih. FOTO: Aleš Černivec/Delo
Prof. dr. Matjaž Jereb je navedel, da je danes na intenzivnih covidnih posteljah v Ljubljani 91 bolnikov, 85 odstotkov vseh, ki bijejo bitko za življenje, ni cepljenih. FOTO: Aleš Černivec/Delo

Novembra je v Sloveniji zaradi covida umrlo 479 bolnikov, to je v povprečju 16 smrti na dan. Marsikatero bi lahko preprečili s cepljenjem, je poudaril dr. Jereb, ki pričakuje podobno število intenzivnih bolnikov, kot je zdaj, še dva tedna, nato pa bo začelo po statističnih predvidevanjih to število upadati. Razmere v zdravstvu pa kljub temu še nekaj časa ne bodo normalizirane, še vedno bo potrebnih veliko zdravnikov in sester, ki bodo morali biti na voljo covidnim bolnikom, namesto drugim. Škoda je ogromna, je poudaril in ponovno pozval, naj se izogibamo tveganim športom in dejavnostim, da ne bomo ob poškodbi obremenjevali zdravstva. Za zdaj nujne posege slovensko zdravstvo še izvaja.

Še vedno je ključno cepljenje

Po besedah ministra Poklukarja se bo zdravstvo vrnilo v normalne tirnice, ko bo število covidnih bolnikov v bolnišnicah padlo pod 300, kar pomeni, da jih bo na intenzivnih posteljah takrat sto. »Če bi danes bili vsi cepljeni, bi bilo v intenzivnih posteljah 50 bolnikov, tiskovne konference ne bi bilo, od covidu se sploh ne bi pogovarjali,« je dejal Poklukar in poudaril, da je cepljenje kljub prihajajočim zdravilom še vedno ključni ukrep za omejevanje epidemije. Tudi po izkušnjah drugih držav je zelo pomemben tretji odmerek, saj je zaščita prebivalstva zaradi šestmesečne oddaljenosti od prvega cepljenja že upadla. Temu evropski ministri za zdravje pripisujejo sedanji val epidemije, je povedal minister.

Italijansko osebje k slovenskim bolnikom danes ali jutri

Sloveniji so v teh dneh prišli na pomoč pripadniki italijanske vojske. Po Poklukarjevih besedah so se v prvih dneh seznanili s situacijo na terenu – v DTS in Bolnišnici Petra Držaja. V proces zdravljenja slovenskih bolnikov bodo vstopili danes ali jutri, morda tudi v UKC Maribor, če bo treba.

Minister je še opozoril, da je pred vrati nova grožnja: »Imenuje se omicron. Z ukrepi, ki jih imamo, je treba vztrajati in jih zaostrovati. Omicron ima dva- do trikrat višjo reprodukcijsko število kot sedanja delta. Čeprav še ni vseh spoznanj o učinkovitosti cepljenja, je nujno, da gredo državljani po tretji odmerek, da ponovno povečamo odpornost proti virusu.« Ključno je, da so cepljeni vsi starejši od 50 let. O obveznem cepljenju se ne pogovarjamo, je dejal, pred tem so še številne druge možnosti.

Novinarje je zanimalo, kje so pripadniki italijanske vojske in kdaj bodo pričeli zdraviti slovenske bolnike. FOTO: Igor Modic/Delo
Novinarje je zanimalo, kje so pripadniki italijanske vojske in kdaj bodo pričeli zdraviti slovenske bolnike. FOTO: Igor Modic/Delo

V bolnišnici tudi dvomesečni dojenček

V torek so v Sloveniji potrdili 1847 okužb, testirali so 6571 ljudi, kar pomeni, da je bilo pozitivnih 28,1 odstotka testiranih vzorcev, poroča NIJZ. Hospitaliziranih je 1005 ljudi, od tega na intenzivni negi 267. Umrlo je 17 covidnih bolnikov.

Predstojnica infekcijske klinike dr. Lejko Zupanc je povedala, da se razmere na covidnih oddelkih izboljšujejo, vendar covid ne izbira. Na infekcijski kliniki so hospitalizirani štirje otroci, na pediatrični pa komaj dvomesečni dojenček. Dva otroka imata večorganski vnetni sindrom. Poudarila je še, da v zadnjih tednih narašča število otrok s to boleznijo. Povprečna starost hospitaliziranih bolnikov na infekcijski kliniki je 69 let, najvišja je skoraj 100, najmlajši odrasli je star 27 let, najmlajši otrok pa omenjena dva meseca.

Na intenzivnih posteljah v UKC Ljubljana leži danes 91 bolnikov, 71 jih je priključenih na aparate za predihavanje. Povprečna starost bolnikov je 60 let, kar 85 odstotkov vseh, ki bijejo bitko za življenje, ni cepljenih, je povedal dr. Matjaž Jereb.

Po oceni NIJZ je v Sloveniji trenutno 25.966 aktivnih okužb, sedemdnevno povprečje znaša 1629, 14-dnevno povprečje na 100.000 prebivalcev pa 1231. Število aktivnih okužb je bilo v torek za 1281 nižje kot dan prej, sedemdnevno povprečje pa je bilo nižje za 58. Število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh se je glede na dan prej znižalo za 61.

Komentarji: