Ob jezeru Jasna je najboljši kisik

Priprave športnikov: Glavna aduta sta ugodna klima in infrastruktura – Več kot 10.000 prenočitev članov športnih ekip
Fotografija: Turška moška košarkarska reprezentanca, ki je na pripravah v Kranjski Gori, je dobila svojo zvezdo na alelji slavnih pri hotelu Kompas. Odkrila sta jo reprezentanta Semih Erden (desno) in Dogus Balbay, dogodka pa se je udeležila tudi slovenska smučarska tekačica Anamarija Lampič. Foto Blaž Račič
Odpri galerijo
Turška moška košarkarska reprezentanca, ki je na pripravah v Kranjski Gori, je dobila svojo zvezdo na alelji slavnih pri hotelu Kompas. Odkrila sta jo reprezentanta Semih Erden (desno) in Dogus Balbay, dogodka pa se je udeležila tudi slovenska smučarska tekačica Anamarija Lampič. Foto Blaž Račič

Kranjska Gora – Turistično središče v Zgornjesavski dolini v zadnjih letih za priprave radi izberejo ugledni športni klubi in reprezentance. Športniki so čedalje pomembnejši segment gostov, na leto pa v hotelih Hit Alpinee naštejejo že več kot 10.000 prenočitev članov športnih ekip.

Direktor Hit Alpinee Fedja Pobegajlo pravi, da športniki in njihove ekipe na pripravah ustvarijo približno desetino vseh prenočitev v poletni sezoni. Potrebam športnikov so prilagodili infrastrukturo v hotelu Kompas, ki jo dopolnjujejo z večnamensko športno dvorano Vitranc, novim nogometnim igriščem v športnem parku Ruteč, kolesarsko stezo (po novem tudi od Rateč do Planice) in športno infrastrukturo v Planici.


Dvorana Vitranc čez poletje polno zasedena


Kranjska Gora in Planica sta bili nekoč kraja za priprave zimskih športnikov, v zadnjih letih pa tudi poleti gostijo številne druge
športne ekipe. Tako je bilo letos v Kranjski Gori na pripravah več nogometnih ekip: Rijeka s trenerjem Matjažem Kekom, angleški Luton, turška Trabzonspor in Rizespor, rokometaši skopskega Vardarja, prihodnji teden prideta košarkarski ekipi Bešiktaša iz Turčije in Nizhny Novgorod iz Rusije. Blaž Veber, direktor Turizma Kranjska Gora, pri tem pravi, da je v ekipah okoli petdeset ljudi, saj športnike spremljajo trenerji, zdravniki, maserji, tehnično osebje, novinarji in tudi kuharji. Priprave trajajo deset ali 14 dni in zapolnjujejo termine pred glavno turistično sezono in po njej. Za to je pomembna infrastruktura, pravi Veber in dodaja, da so to potrebo prepoznali že pred leti. Dvorana Vitranc je od maja do septembra polno zasedena, nadgraditi bo treba tekmovalni poligon za priprave smučarjev v Podkorenu, priložnost je tudi na smučišču Macesnovec pri Ratečah.


Nočni hlad za normalno spanje


Kot je dejala slovenska smučarska tekačica Anamarija Lampič, trening v tem obdobju obsega tako kolesarjenje kot vadbo na tekaških rolkah, obiskujejo okoliške gore, krajše treninge za ohranjanje stika s snegom opravljajo tudi v dvorani v nordijskem centru Planici, ki je te dni tudi zasnežena in omogoča tek na smučeh. V Planici pogreša le tartansko stezo za tek, kljub temu se ji zdita Planica in Kranjska Gora primerni za priprave športnikov; tudi zato, ker je manj vroče kot drugod in je trening zaradi zmernejših temperatur manj težak, nočni hlad pa omogoča normalno spanje.

Te dni so na pripravah člani moške košarkarske reprezentance Turčije, in kot pravi sokapetan reprezentance Dogus Balbay, je Kranjska Gora zanje »zelo dobra izbira«. »Je popoln kraj za priprave športnikov, saj je vsa športna infrastruktura lahko dostopna v le nekaj minutah. S prometom ni težav, narava je lepa, še zlasti jezero Jasna, kamor se sprehodimo za sprostitev. Tukaj dobimo tudi najboljši kisik,« pove Balbay. Kot pravi, imajo tukaj tudi mir, ki ga v domačem Istanbulu zaradi velikega zanimanja javnosti pogosto pogrešajo.

Komentarji: