»Ocenjujem, da nas nihče ne bo zapustil«

Prvak Liste Marjana Šarca zatrjuje, da njegova poslanska skupina ne bo razpadla.
Fotografija: Marjan Šarec: »Naše trdno stališče je, da v koalicijo s SDS ne gremo.« FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Marjan Šarec: »Naše trdno stališče je, da v koalicijo s SDS ne gremo.« FOTO: Leon Vidic

Včeraj so se pojavili namigi, da bi se utegnila poslanska skupina Liste Marjana Šarca razpasti. Njen prvak te informacije ocenjuje kot poskuse destabilizacije in vnašanja nemira.

Iz krogov Janeza Janše so že prileteli čivki, da vam razpada ekipa oziroma da vam vaši izvoljeni kandidati že svetujejo, da za dobro Slovenije sestavite koalicijo s SDS. V nasprotnem primeru, da bodo šli med samostojne poslance?

Ah, videl sem to, a to so spet spini. Pravzaprav je to pričakovano.
 
Razumete to kot pritisk?

Seveda. Radi bi sestavili koalicijo, kdo je pa ne bi? Ampak te objave ne držijo, morda pa sodijo po sebi ali pa so v nekih svojih drugih zgodbah. Naša poslanska skupina je trdna, ne glede na špekulacije, ki se pojavljajo, in ocenjujem, da nas nihče ne bo zapustil. Nič takega ni na vidiku. Od volitev se ni nič spremenilo, razen da vnašajo nemir in nas poskušajo destabilizirati. Zelo preprosto razmišljajo. Nadaljujejo svojo logiko, ki ji sledijo že leta. Naše kandidate smo preverili in pri tem smo se zelo trudili, oni pa očitno delujejo po načelu: »Če nimamo, bomo pa kupili.«

Nikogar od vaših te informacije niso vznemirile?

Ne. Nisem imel nobenih klicev in preverjanj, ali se nam res kaj dogaja. Naše trdno stališče je, da v koalicijo s SDS ne gremo, in to je vse.

Če vas bo Janez Janša povabil na pogovor, se boste vabilu odzvali?

Povedali mu bomo, da v koalicijo z njim ne gremo. Držati se moramo tega, kar smo pred volitvami obljubili volivcem, o tem sploh ni nobene debate. Dan po volitvah stališče ne more biti drugačno, kot je bilo pred njimi.

Če pa vas bodo prisilili, da je za Slovenijo dobro čim prej dobiti vlado, ki bo stabilna?

Pritiski seveda bodo, tega se zavedam. A za Slovenijo je tudi dobro, da jo vodi stranka, ki ima urejeno financiranje in ki v komunikaciji ni nasilna. Teh zadev ni mogoče prezreti.

Boste čakali, da Janša odteče svoj krog in šele nato šli v akcijo mreženja na levi sredini?

Počakajmo, da bomo videli, kakšne poteze bo zdaj povlekel Janez Janša.

Kako pa komentirate ocene, da vi sami ne veste, kako trdna je vaša skupina, ker so vam jo nastavili strici iz ozadja, ki so se zdaj umaknili, ker vaš rezultat ni tako dober, kot so pričakovali?

To tako ali tako nenehno govorijo. Nič ni res, ponavljam ne vem že katerič. Naj raje pogledajo v svojih bodočih poslanskih skupinah, morda bo pa komu drugemu kdo ušel. Ocenjujem sicer, da smo na dan volitev v Listi Marjana Šarca najbolj kategorično zanikali morebitno povezovanje z Janšo. Povsem miren sem.

Kdaj pričakujete, da boste vi dobili možnost za poskus sestaviti vlado?

To je povsem v rokah gospoda predsednika države Boruta Pahorja. Vsekakor pa ocenjujem, da se nam ciril pucko ne bo zgodil, poleg tega samo en ne bi bil dovolj.

Komentarji: