Od 23. avgusta hitri antigenski testi za večino ne bodo več brezplačni

Da predvidoma od srede avgusta hitro testiranje ne bo več brezplačno, je prejšnji teden napovedal Janez Janša. Izjem, ki jih je določila vlada, ne bo veliko.
Fotografija: Iz proračuna bodo zagotavljali sredstva za hitre teste za osebe, ki se iz medicinskih razlogov ne smejo cepiti ali ki niso prebolele covida-19 oziroma niso polno cepljene, lahko pa povzročijo širjenje covida-19 s svojim delom. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Iz proračuna bodo zagotavljali sredstva za hitre teste za osebe, ki se iz medicinskih razlogov ne smejo cepiti ali ki niso prebolele covida-19 oziroma niso polno cepljene, lahko pa povzročijo širjenje covida-19 s svojim delom. FOTO: Voranc Vogel

Hitri antigenski testi na novi koronavirus bodo od 23. avgusta brezplačni le še za določene skupine, za večino pa ne več. Vlada je namreč v uredbi o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z novim koronavirusom, ki jo je sprejela na današnji dopisni seji, na novo določila upravičence.

image_alt
Testiranje bi nas lahko drago stalo


Tako se bodo iz proračuna zagotavljala sredstva za hitre teste za osebe, ki se iz medicinskih razlogov ne smejo cepiti, kar izkažejo z zdravniškim potrdilom, ter za tiste, ki niso prebolele covida-19 oziroma niso polno cepljeni, lahko pa »povzročijo širjenje covida-19 s svojim delom ali ravnanjem v okolju, kjer obstaja neposredna nevarnost za širjenje«.

Kot so navedli v sporočilu po dopisni seji vlade, so to uporabniki zdravstvenih storitev, oskrbovanci socialno varstvenih zavodov, osebe v zavodih za prestajanje kazni zapora, prevzgojnih domovih, centrih za tujce, varnih hišah, azilnih domih, integracijskih hišah in kriznih centrih za otroke.

Uredba tudi določa, da se za učence in dijake izvaja samotestiranje s hitrim antigenskim testom tako, da testirana oseba sama opravi odvzem brisa in odčita rezultat. Način izvajanja samotestiranja pa natančneje določi minister v soglasju z ministrom, pristojnim za izobraževanje.

Vrste pred točkami za hitre teste bodo od 23. avgusta najbrž preteklost. FOTO: Blaž Samec/Delo
Vrste pred točkami za hitre teste bodo od 23. avgusta najbrž preteklost. FOTO: Blaž Samec/Delo

 

Cena storitve ne bo smela preseči višine povračila stroškov


Najvišjo višino povračila in način izstavitve zahtevkov za povračilo teh stroškov bo določil minister s sklepom, ki ga bo objavil na spletni strani ministrstva za zdravje. Ko bo izvajalec programov opravljal hitre antigenske teste za samoplačnike, pa cena storitve ne bo smela preseči višine povračila stroškov, kot jo bo določil minister s sklepom, je še zapisano v sporočilu po dopisni seji vlade.

Presejalni program se bo izvajal, dokler ne bo dosežen zadosten odstotek precepljenosti prebivalstva, ki učinkovito zameji nadaljnje širjenje koronavirusa, so napovedali v sporočilu.

Da ob predvidoma sredine avgusta hitro testiranje ne bo več brezplačno, je prejšnji teden napovedal predsednik vlade Janez Janša. »Za testiranja smo do sedaj porabili 60 milijonov. Ali v času, ko imamo na voljo brezplačno cepljenje, lahko zahtevamo od tistih, ki so cepljeni, da plačujejo teste za tiste, ki se ne odločijo za cepljenje?« je izjavil. Kot je dodal, je tudi trend v Evropi tak, da testiranje ni več brezplačno.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo

Preberite še:

Komentarji: