Od srede do srede: Dan po volitvah

Vprašanje je, če Janša ne bo mogel sestaviti vlade, kdo jo bo? Slovenija si težko privošči še ene volitve. 
Fotografija: Od srede do srede lahko vsako sredo pogledate na portalu Delo.si, podcaste pa poslušate tudi v iTunesih, ob izrednih razmerah, pa "sreda" postane tudi ponedeljek. Grafika: A. O.
Odpri galerijo
Od srede do srede lahko vsako sredo pogledate na portalu Delo.si, podcaste pa poslušate tudi v iTunesih, ob izrednih razmerah, pa "sreda" postane tudi ponedeljek. Grafika: A. O.

V zadnjem pogovoru Delovih komentatorjev Alija Žerdina in Janeza Markeša sta sogovornika napovedovala katastrofo po volilni nedelji. Pa je po zdaj stanje res katastrofalno? Niti nista več tako pesimistična.

Ljudje so pokazali, da želijo pluralno sestavo v državnem zboru in tudi na ta način je orbanizacija Slovenije na nek način onemogočena, kar je po mnenju Markeša dobra novica. Žerdin se strinja, da razdrobljenost strank (kar devet jih je), ki so dobile sedež v parlamentu, onemogoča spreminjanje ustave na točki volilnega sistema.

Markeš je še enkrat ponovil besede Janeza Janše v enem od soočenj v predvolilnem boju, kjer je rekel, da sta tako Miro Cerar, kot Marjan Šarec le podaljšek Foruma 21. Oba sta bila tako označena za marionete, prvi Kučana in drugi Golobiča. Sprašuje se, če bosta lahko prvaka strank SMC in LMŠ to prežvečila in kljub temu z njim stopila v koalicijo? Po mnenju Markeša se to verjetno ne bo zgodilo.

Pozitivno presenečenje tokratnih volitev je za Markeša zagotovo Alenka Bratušek, ki sicer sama ni prišla v parlament, a Markeš si želi, da bi postala ministrica, če bi se stvari pri oblikovanju vlade tako obrnile. Všeč mu je namreč njena pokončna in dosledna drža. Težišče je šlo, po besedah Markeša, od fasadnega levičarstva nazaj na vsebinsko postavko, v kateri padajo neoliberalne maske. Tipičen primer je po njegovo stranka SD, ki se bo morala resno vprašati o svojem delovanju.Vprašanje je, če Janša ne bo mogel sestaviti vlade, kdo jo bo? Če bo to delo padlo na Šarca, pa bo moral odigrati vlogo pokojnega Janeza Drnovška, ki mu je leta 1996 uspelo povezati mnogotero pahljačo strank.  

Zanesljivo ne bomo dobili levosredinske ali leve vlade, pač pa lahko dobimo samo sredinsko vlado, ki utegne imeti elemente pluralizma, kjer bo vsakdo moral biti slišan in nekatere vrednote ne bodo smele biti neslišane. Nekaj pa je gotovo, da si Slovenija zato, da ne postanemo druga Italija, težko privošči še ene volitve.

Kako komentirata volilne rezultate stranke Desus ter morebitni odstop prvaka stranke NSi, lahko preverite v posnetku.

***
Uporabnike prosimo, da nam svoje mnenje pošljejo na elektronski naslov internet@delo.si. Komentarje bomo objavili po lastni presoji.

Alija Žerdina in Janeza Markeša lahko poslušate tudi v podcastu. Njune pogovore objavljamo v iTunesih: bodisi jih prenesite v aplikacijo na svojem mobilnem telefonu bodisi jih spremljajte na tej povezavi.