Od srede do srede: Markeš in Žerdin o sestavljanju koalicije (VIDEO)

Če bi v drugem krogu vlado sestavljal Marjan Šarec, je ključno vprašanje, ali ima v svoji koaliciji Levico ali ne.
Fotografija: Predsednik LMŠ Marjan Šarec FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Predsednik LMŠ Marjan Šarec FOTO: Voranc Vogel/Delo

»Relativnega zmagovalca imamo, vendar ima le-ta težavo, da ne želi z njim nihče podpisati sodelovanja. Na drugi strani pa imamo nekakšno koalicijo okoli Marjana Šarca, ki pa nima nobenega namiga s strani predsednika republike, da bi utegnila dobiti mandat za sestavo vlade,« uvodoma pove Delov komentator in urednik Sobotne priloge Ali Žerdin.

Kakšno vlado bi glede na trenutne razmere in rezultat volitev potrebovali, je pravo vprašanje, izpostavi komentator Janez Markeš.

Komunisti so postali kapitalisti in jih veže kvečjemu spomin na nekaj, kar je minilo, meni Markeš. Nekateri so šli v kapitalizem, drugi pa v muzej, mu odgovori Žerdin. Delati spravo je dvakratno narobe, saj eni niso faktor, drugi pa ne obstajajo več.

Treba se je vprašati, kdo bo sestavljal vlado? Janša ali Šarec ter v čem je razlika.

»Razlika je v tem, da za Janšo predsednik republike pravi, naj poskusi sestaviti koalicijo,« kar se Markešu zdi popolnoma korektno, saj gre za relativnega zmagovalca volitev.Leta 2011, ko je Zoran Janković dobil mandat, se mu je števec ustavil pri številki 42, zaradi česar je nalogo sestavljanja koalicije prevzel Janez Janša, ki pa je bil pri tem uspešnejši. To se utegne zdaj zgoditi njemu.

V čem bi bila razlika med Janševo in Šarcevo vlado?

Razlika bi bila kvečjemu v tem, da je Janša zelo definiran in koncipiran politik, kakršna je bila tudi njegova vlada, Šarec je pa odprta, prazna posoda, v katero je mogoče vstaviti marsikaj. V tem primeru je to njegova prednost. V neoliberalni ideologiji so pa vsi šibki.

Če bi v drugem krogu vlado sestavljal Marjan Šarec je ključno vprašanje, ali ima v svoji koaliciji Levico ali ne. Zakaj? Ker je bila poleg stranke SDS to edina stranka, ki je nastopala z zelo jasnim konceptom.

***

Uporabnike prosimo, da nam svoje mnenje pošljejo na elektronski naslov internet@delo.si. Komentarje bomo objavili po lastni presoji.

Alija Žerdina in Janeza Markeša lahko poslušate tudi v podcastu. Njune pogovore objavljamo v iTunesih: bodisi jih prenesite v aplikacijo na svojem mobilnem telefonu bodisi jih spremljajte na tej povezavi.

Komentarji: