Odbor 255 Damjana Kukovca potrdil za sodnika na Splošnem sodišču EU

Ko bo Kukovec nastopil mandat, bosta zapolnjeni obe sodniški mesti na Splošnem sodišču EU, ki pripadata Sloveniji.
Fotografija:  Vsaka država članica ima na splošnem sodišču dva sodnika. FOTO: Vincent Kessler/Reuters
Odpri galerijo
 Vsaka država članica ima na splošnem sodišču dva sodnika. FOTO: Vincent Kessler/Reuters

Odbor 255, ki preverja primernost kandidatov za položaje v okviru Sodišča Evropske unije, je danes Damjana Kukovca potrdil za sodnika na Splošnem sodišču EU, je sporočil predsednik republike Borut Pahor, ki je Kukovca tudi predlagal. Ko bo Kukovec nastopil mandat, bosta zapolnjeni obe sodniški mesti na Splošnem sodišču EU, ki pripadata Sloveniji.

»Na predlog predsednika republike in z mandatom državnega zbora je bil danes na Odboru 255 potrjen kandidat za sodnika na Splošnem sodišču EU v Luksemburgu Damjan Kukovec. Iskrene čestitke,« je na Twitterju zapisal Pahor.

image_alt
Le predlog kandidatke za sodnico Splošnega sodišča EU

Kukovčevo kandidaturo za sodnika na Splošnem sodišču EU je DZ potrdil julija letos. Nato ga je čakal še preizkus pred Odborom 255, ki v skladu z lizbonsko pogodbo preverja primernost kandidatov za položaje v okviru sodišča unije.

Konec junija je v javni predstavitvi v predsedniški palači izrazil prepričanje, da ima potrebne kvalitete in izkušnje za to zahtevno funkcijo.

image_alt
Rešitve kadrovske križanke se že nakazujejo

Za kandidaturo se je odločil zaradi povezave svojih relevantnih praktičnih in akademskih izkušenj s področja prava EU. Diplomiral je na ljubljanski pravni fakulteti z odliko. Magistriral in doktoriral je na Pravni fakulteti Univerze Harvard. Med svojimi delovnimi izkušnjami, ki mu bodo koristile tudi pri opravljanju dela sodnika na Splošnem sodišču EU, je izpostavil delo v pravni službi Evropske komisije. Deloval je tudi na Sodišču EU v Luksemburgu.

Predaval je na številnih univerzah in fakultetah po svetu, med drugim na pravni fakulteti harvardske univerze in pravni fakulteti Univerze Middlesex v Londonu.

Odbor 255 je bil pred tem previsoka prepreka za dva slovenska kandidata, je pa preizkus uspešno opravila Maja Brkan, ki je mandat sodnice na Splošnem sodišču EU nastopila julija. Vsaka država članica ima na splošnem sodišču dva sodnika.

Preberite še:

Komentarji: