Poziva k odstopu poslancev Desusa za zdaj ne bo

Po izvršnem odboru predsednik in poslanci še del stranke. Svet stranke zamaknili.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic/Delo

Izvršni odbor stranke Desus ni podprl stališča o pozivu poslancev Desusa k odstopu, ki se je pojavil na klavzuri stranke. Zato so ga tudi umaknili iz predloga sklepov za sejo sveta stranke. Predsednik stranke Ljubo Jasnič, ki je v primeru prav tega scenarija napovedoval tudi možnost odstopa, je povedal, da sam včasih kaj pove »iz srca«, a da bi bil njegov odstop po treh mesecih zelo neodgovoren. Da je prej potrebno poskusiti vse, da bi Desus spet začel delovati kot resna stranka.

Piko na i klavzuri, po kateri so se v stranki zopet razvnele strasti, bodo v Desusu predvidoma postavili na svetu stranke, ki naj bi sledil že včerajšnjemu izvršnemu odboru, a so ga zamaknili na 5. oktober. Jasnič je pojasnil, da so že na začetku ugotovili, da je razprava »vsebinsko tako bogata, da bo v dveh urah težko pripraviti sklepe za sejo sveta«.

Naši strankarski sogovorniki pričakujejo, da se bodo v tem času prešteli in odločili, kako naprej – bo torej vodstvo še pripravljeno sodelovati s poslanci in tudi obratno? Poslanec Branko Simonovič je namreč takoj po klavzuri ocenil, da z Jasničem konsolidacija stranke ni več možna. Povedal je, da razmišlja o izstopu iz stranke, a po pogovoru s lokalnimi strankarskimi kolegi tega vsaj za zdaj ni storil. Ti so namreč presodili, da bi bilo to za stranko nesprejemljivo in škodljivo.

Jasnič je sicer ocenil, da je klavzura nekoliko izgubila namen političnega diskurza, a da so prevladale strokovne teme, kot je demografski sklad. »Dobro je, da smo te stvari dorekli, zato da poslanska skupina pozna stališča stranke in se bo lažje odločala,« je povedal in včerajšnjo sejo ter tudi glasovanje o noveli zakona o varstvu javnega reda in miru, kjer Simonovič in Ivan Hršak nista podprla koalicije pri uvedbi glob za nedostojno vedenje, označil kot pokazatelj, da bi lahko prišlo do sprememb.

Preberite še:

Komentarji: