Podražitev nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča

Na ljubljanski občini so točko za izračun revalorizirali z indeksom cen življenjskih potrebščin.
Fotografija: Foto Blaž Samec
Odpri galerijo
Foto Blaž Samec

Ljubljana – V glavnem mestu se od leta 2016 dražita nadomestili za uporabo zazidanih in nezazidanih stavbnih zemljišč. Medtem ko je v Mariboru, Kopru in še nekaterih drugih občinah točka za izračun nadomestila kljub inflaciji ostala nespremenjena, se je v Ljubljani do letos postopoma zviševala.

Lastnik 240 kvadratnih metrov velikega zemljišča na območju Ljubljane bo letos za nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ) odšel skoraj šest evrov več kot pred dvema letoma. Na ljubljanski občini pojasnjujejo, da so točko za izračun nadomestila revalorizirali z indeksom cen življenjskih potrebščin, to pa je povzročilo opisano rast cene.


Porast zamudnih obresti

Podatki kažejo, da se v proračunsko malho mesta Ljubljane iz naslova nadomestil steka vedno manj denarja. Od leta 2016 do lani je Mestna občina Ljubljana (MOL) iz tega naslova prejela dobrih 4,5 milijona evrov manj. Pravne osebe so v omenjenem obdobju sicer plačale 267 tisočakov več, medtem ko je za dobrih pet milijonov evrov upadlo plačilo fizičnih oseb, skokovito pa so narasle zamudne obresti. Medtem ko je bilo lani zamudnih obresti za 178 tisočakov več kot predlani, jih je bilo do 13. avgusta letos že za 224.000 evrov, toliko kot v vsem lanskem letu.
Na MOL zanikajo, da je vsako leto manj prihodkov. Pojasnjujejo, da gre zgolj za zamik plačil NUSZ glede na vročanje odločb: »Prihodki v letu 2016 so zajemali tudi plačila NUSZ za leto 2015. FURS je namreč izdal odločbe tako, da sta dva obroka plačil NUSZ (za fizične osebe približno 5,3 milijona evrov) zapadla v naslednje leto, to je v leto 2016. Posledično je bila realizacija
plačil v letu 2016 višja za del NUZS iz preteklega leta. Druga težava pri prikazu prihodkov pa je zaradi ponovnega vročanja odločb o NUSZ (izda jih FURS), ki praviloma zapadejo v prihodnje leto.«
Glede na veljavni proračun in izdane odločbe o plačilih NUSZ za letošnje leto načrtujejo na MOL približno 55 milijonov evrov prihodkov, kar je skoraj toliko kot lani.


Dražja Štajerska, cenejša Obala

Medtem ko se je vrednost točke za zazidana stavbna zemljišča v Ljubljani od leta 2016 do 2018 zvišala na 0,000496 evra na kvadratni meter, je v Mariboru in Kopru ostala enaka. V Mariboru je točka dražja kot v prestolnici in znaša 0,000596 evra na kvadratni meter, medtem pa je v Kopru cenejša in na kvadratni meter znaša 0,00032986 evra. Sama višina točke sicer ni dovolj za primerjavo višine nadomestila med občinami, saj se le-ta izračuna, ko skupno število točk (glede na namen uporabe, lego zemljišča, komunalno opremljenost …) pomnožimo z vrednostjo točke. Število točk pa glede na naštete dejavnike vsaka občina določa samostojno.


Oprostitev plačila

Baza podatkov, na podlagi katere finančna uprava pripravi izmere nadomestil, je še nekoliko pomanjkljiva, saj še vedno precej občanov ne prejme računov za plačilo NUSZ. V preteklosti se je celo dogajalo, da ga je neki posameznik prejel, njegov sosed na nasprotni strani ceste pa ne. Zdaj naj se takšne nepravičnosti ne bi več dogajale.
Se pa da plačilu nadomestila izogniti na druge, zakonite načine. Občani Ljubljane lahko v določenih primerih zaprosijo za oprostitev plačila. To lahko storijo tisti, ki so kupili novo in še nevseljeno stanovanje ali zgradili, dozidali oziroma nadzidali stanovanjsko hišo. Pri tem morajo dokazati, da so plačali stroške urejanja stavbnega zemljišča. Petletna doba, v kateri so upravičeni do oprostitve plačila, začne teči od dneva vselitve v novo stanovanje oziroma hišo. Za oprostitev plačila lahko zaprosijo tudi prejemniki socialne pomoči in tisti, katerih nepremičnina je bila prizadeta v nezgodi. Morajo pa za to na občino pravočasno oddati vlogo.

Preberite še:

Komentarji: