Pogled v prihodnost in preteklost

Vznemirljive in poglobljene zgodbe ter zanimivi sogovorniki na 60 straneh posebne izdaje Sobotne priloge.
Fotografija: Darja Groznik je radijska novinarka in predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Darja Groznik je radijska novinarka in predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Dvojna številka Sobotne priloge, natisnjena v času slavljenja obletnic, gleda v prihodnost. V kakšnem svetu živi sodobna mladina? Kako so se v treh desetletjih spremenile vrednote mladih? Kako se sedanja generacija razlikuje od prejšnjih?

Na vprašanja sta odgovarjali dr. Mirjana Ule, profesorica socialne psihologije, in Darja Groznik, predsednica Zveze prijateljev mladine. Na nekaj vprašanj, ki se tičejo sodobne mladine, v pogovoru z Ireno Štaudohar odgovarja tudi prihajajoči rektor ljubljanske univerze Gregor Majdič.




Besedo v Sobotni prilogi je dobil tudi Ciril Jazbec, fotograf mlajše generacije, prejemnik prestižne nagrade World Press Photo za okoljsko fotografijo. No, ni le odgovarjal na vprašanja Anje Intihar. O njegovem delu govorijo tudi fotografije, ki jih je ustvaril med potovanji po Grenlandiji.

Naselje Saattut leži na manjšem otoku na zahodu Grenlandije. Na njem živi 250 ljudi, ki se preživljajo z lovom in ribolovom, in 500 vprežnih psov. FOTO: Ciril Jazbec 
Naselje Saattut leži na manjšem otoku na zahodu Grenlandije. Na njem živi 250 ljudi, ki se preživljajo z lovom in ribolovom, in 500 vprežnih psov. FOTO: Ciril Jazbec 


Sobotna priloga prinaša še eno okoljsko temo, veliko fotoreportažo o izumrtju afriških severnih belih nosorogov in enkratni možnosti, da bi s pomočjo znanosti izumrtje vendarle preprečili. Saša Vidmajer se je pogovarjala z avstrijskim psihologom in profesorjem Petrom Gstettnerjem, ki predstavlja natančno analizo političnih, zgodovinskih in psiholoških okoliščin avstrijske Koroške.



V zgodovino se z vprašanjem, ali je bil Josip Broz Tito prostozidar, spušča tudi Branko Šömen. Predstavlja najbolj natančen seznam prostozidarjev, ki so v Brozovem življenju imeli pomembno vlogo. Vesna Milek sodnico in pisateljico Urško Klakočar Zupančič sprašuje o zgodovini čarovništva. Patricija Maličev se je pogovarjala z legendarnim italijanskim režiserjem Nannijem Morettijem.

Komentarji: