Zaposleni v bran razrešenemu direktorju NPU

Da je razrešitev Darka Muženiča le še vprašanje časa, se je šušljalo že od nastopa nove vlade.
Fotografija: Darko Muženič je na mesto šefa NPU prišel iz urada za preprečevanje pranja denarja. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Darko Muženič je na mesto šefa NPU prišel iz urada za preprečevanje pranja denarja. FOTO: Jure Eržen/Delo

Ljubljana – Po naših podatkih je prvi mož policije Anton Travner že razrešil direktorja NPU Darka Muženiča. Informacije, da bi se to lahko zgodilo, so krožile že nekaj časa, na Muženiča so se po nekaterih informacijah vršili tudi pritiski, naj odstopi sam.

Travner je na mesto šefa NPU že postavil Igorja Lambergerja, ki je bil nekaj časa tudi namestnik predsednika Komisije za preprečevanje korupcije Borisa Štefaneca.

Še več, po naših podatkih aktualna oblast razmišlja celo širše, in sicer da bi ukinili oziroma povsem reorganizirali NPU. Alibi za to iščejo tudi na terenu, ko pri kriminalistih poizvedujejo o potrebnosti NPU oziroma njihovem pogledu o tej strukturi. Nobena skrivnost namreč ni, da je nekaterim »klasičnim« kriminalistom NPU trn v peti, saj nanj gledajo kot na konkurenco (tudi zaradi višjega plačila kriminalistov NPU), ne pa kot na dodano vrednost pri pregonu najzahtevnejših oblik kriminalitete.

NPU med drugim namreč preiskuje tudi afero z zaščitnimi maskami ter ventilatorji in respiratorji.

Muženiča je na mesto direktorja NPU imenovala generalna direktorica policije Tatjana Bobnar, ki pa jo je vlada zamenjala že na prvi seji.
 

Odmevni obisk Žana Mahniča


Ko so februarja člani komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb s podpredsednikom Žanom Mahničem na čelu vkorakali v prostore Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), češ da bi preverili domnevno politično vmešavanje v postopke, je bilo kaj hitro jasno, da so v ozadju drugi interesi.

Kot se je že takrat šušljalo, niso bili zadovoljni z vodenjem tako imenovane elite slovenskih kriminalistov pod vodstvom Darka Muženiča. Nadzor komisije se je namreč časovno ujel z objavo, da NPU preiskuje tudi domnevno nezakonito financiranje političnih strank. Torej predvsem nakazil Slovenski demokratski stranki (SDS) iz tujine, kar naj bi bilo sporno.


Preiskovalci nasprotujejo razrešitvi


Prvič v zgodovini menjav na NPU so se prek protestnega pisma oglasili tudi zaposleni, saj nasprotujejo razrešitvi direktorja Darka Muženiča.

»Nacionalni preiskovalni urad je specializirana kriminalistična preiskovalna enota, ustanovljena za posebne primere odkrivanja in preiskovanja zahtevnih kaznivih dejanj, ki je in mora delovati zakonito, strokovno ter neodvisno od katere koli politične opcije. Darko Muženič je od nastopa svojega mandata kot direktor svoje delo opravljal strokovno in profesionalno, zato njegovo razrešitev štejemo kot nedopustno, saj je zunaj zakonskih razlogov, ki jih določa veljavna zakonodaja. Ocenjujemo, da vsakršno razreševanje vodilnih delavcev policije, ki presega ustaljene zakonske in strokovno argumentirane razloge, vzbuja sum političnega vmešavanja v delo strokovnega organa, ki na dolgi rok prispeva k razgradnji struktur varnosti ter učinkovitega preiskovanja najzahtevnejših oblik kriminalitete v RS.«


 

Komentarji: