Policisti danes v triurno zaostritev stavke

Policijski sindikat napoveduje stopnjevanje stavke v obliki triurnega »doslednega izvajanja policijskih nalog« na različnih koncih države.
Fotografija: Ljudje naj se za morebitne nevšečnosti ali slabo voljo zaradi izvajanja ukrepov obrnejo neposredno na vlado, ki je ukrepe sprejela, so zapisali v  Policijskem sindikatu Slovenije. FOTO: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Ljudje naj se za morebitne nevšečnosti ali slabo voljo zaradi izvajanja ukrepov obrnejo neposredno na vlado, ki je ukrepe sprejela, so zapisali v  Policijskem sindikatu Slovenije. FOTO: Roman Šipić/Delo

Operativna skupina stavkovnega odbora Policijskega sindikata Slovenije (PSS) je sprejela odločitev o zaostritvi stavkovnih aktivnosti. Zaostrena stavka v obliki doslednega izvajanja policijskih nalog je danes potekala na različnih območjih po državi, trajala pa okoli tri ure.

Policijski sindikat je z napovedjo zaostritve vladi sporočil, da policisti svoje obveznosti izvajajo v skladu s predpisi, takšen odnos pa pričakujejo tudi od vlade. »Z zaostritvijo stavkovnih aktivnosti v obliki doslednega izvajanja naših nalog želimo pokazati vladi, da dela veliko napako, ker podcenjuje zaposlene v policiji in naše upravičene zahteve,« so sporočili iz PSS.

image_alt
Odslej več duhovne oskrbe policistov

 

Odgovornost prelagajo na vlado


Z Generalne policijske uprave so na vprašanja STA o zaostritvi navedli, da »konkretne naloge policistom odrejajo vodje enot in ne sindikat. Prav tako so nekatere naloge obligatorne in se policisti, tudi če stavkajo, ne morejo sami odločati, ali jih bodo izvajali ali ne. Mednje spada tudi izvajanje nalog v povezavi s preprečevanjem širjenja nalezljive bolezni«.

Tudi v sindikatu so ob napovedi zaostritve pojasnili, da bodo v času stavke izvajali tudi vse naloge, povezane s preprečevanjem širjenja nalezljive bolezni. Zaostritev pa je namenjena zagotavljanju višje stopnje varnosti na področju javnega zdravja državljanov. Tako naj se »ljudje za morebitne nevšečnosti ali slabo voljo zaradi izvajanja ukrepov obrnejo neposredno na vlado, ki je ukrepe sprejela«.

V vodstvu policije so navedli, da verjamejo in zaupajo predstavnikom sindikata, da njihove načrtovane stavkovne aktivnosti ne bodo imele neposrednega vpliva na ljudi ali na njihovo varnost.

Poudarili so, da spoštujejo pravico zaposlenih do stavke, a od predstavnikov sindikata ter zaposlenih tudi upravičeno pričakujejo, »da bodo v času stavke zakonsko predpisane naloge dosledno opravljali. Naloge so policisti dolžni opravljati pravočasno, učinkovito in v skladu z navodili nadrejenih«.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo

 

»Šele uvod v širše zaostrovanje stavke«


V Policijskem sindikatu Slovenije so sicer ob današnji napovedi zaostritve stavke spomnili, da je premier Janez Janša izrazil pričakovanje po strogem izvajanju ukrepov za zajezitev epidemije covida-19, ker želi izboljšati epidemiološko sliko. Kot so pojasnili, se sicer ne želijo opredeljevati do ustreznosti in primernosti ukrepov za zajezitev epidemije, bodo pa pri njihovem izvajanju pomagali po svojih najboljših močeh, »saj je vlada RS resnično neučinkovita in nesposobna zavarovati državljane«.

Kot so dodali, bi morala biti vlada s svojim obnašanjem, ravnanji in dejanji vzgled državljanom, ne pa da ravno obratno. »Policistke in policisti tega ne moremo več tolerirali, saj tudi državljani od nas pričakujejo resnost, odgovornost in pozitivno naravnanost, ki jo pogrešajo pri trenutni vladi,« so zapisali. Današnje aktivnosti pa so bile po njihovih napovedih »šele uvod v širše zaostrovanje stavke«.

Kot so še zapisali v sporočilu za javnost, namreč vlada in minister za notranje zadeve Aleš Hojs ne kažeta nobene resnosti in pripravljenosti za dogovor o razrešitvi stavkovnih zahtev. V sindikatu so se za stavko odločili zaradi »očitne in namerne kršitve stavkovnega sporazuma«. Spomnili so, da je bila stavka formalno napovedana že 22. decembra lani, vsa odprta vprašanja pa bi lahko razrešili v nekaj dneh.

Opozarjajo, da je vlada neučinkovita pri razreševanju sporov, ki jih sama povzroča, zato tudi nosi odgovornost za zaostritev stavkovnih aktivnosti in vse njene posledice.
 

Hojs: Stavka za zdaj poteka korektno


Minister Hojs sicer ocenjuje, da stavka Policijskega sindikata Slovenije (PSS) za zdaj poteka korektno, prav tako nima informacij, da bi policisti kje pretiravali s poostrenim nadzorom. Sam računa, da bo vlada stališče do stavkovnih zahtev sindikata sprejela že kmalu.

Kot je na odboru DZ za notranje zadeve, ki že ves popoldan razpravlja o javni objavi plač zaposlenih na ministrstvu za notranje zadeve in policije, dejal minister, bodo stavkovne zahteve sindikata poslane na vlado, ki bo imenovala pogajalsko skupino in se do njih opredelila. Sam računa, da bi lahko vlada stališče sprejela že kmalu.

Sam ocenjuje, da bi dogovor s sindikatom že lahko dosegli, če ne bi ta zahteval zvišanja plač za dva plačna razreda za vse. Sam se namreč zavzema za to, da bi dali več tistim z najnižjimi plačami in manj tistim z najvišjimi.

Preberite še:

Komentarji: