Policisti v bankah uspešno nad ponarejevalce

Dva glavna organizatorja gresta v pripor, trije pa se morajo javljati na policijski postaji, a preiskavo korupcijskih kaznivih dejanj v bankah še nadaljujejo.
 
Fotografija: NLB je opazila sumljive transakcije in se samoprijavila policiji, ki je uspešno razkrila združbo ponarejevalcev. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
NLB je opazila sumljive transakcije in se samoprijavila policiji, ki je uspešno razkrila združbo ponarejevalcev. FOTO: Leon Vidic/Delo

Ljubljana –​ Pretekli teden so kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Ljubljana končali obsežno akcijo na podlagi samoprijave Nove Ljubljanske banke, v kateri so izvedli več kot 20 hišnih preiskav in odredili pridržanje petim osumljencem. Vseh pet je bilo privedenih pred preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v Ljubljani, ki je za dva glavna organizatorja odredil pripor, trem pa je izrekel ukrep javljanja na policijski postaji.

Med preiskavami so zasegli okoli 360.000 evrov gotovine, dve vozili višjega cenovnega razreda, elektronske naprave in ogromno listinske dokumentacije. Osumljenci so najmanj šestim bankam povzročili več kot 850.000 evrov škode oziroma so si v tej višini pridobili protipravno premoženjsko korist.
 
Ugotovili so še, da je ožji krog osumljencev za osebe, ki niso bile kreditno sposobne, urejalo kredite na različnih bankah na način, da so prek referentov bank, odgovornih za kredite, prilagajali podatke kreditojemalcev, da so ustrezali pogojem banke za pridobitev kredita. V ta namen so prirejali dokumente in celo urejali fiktivne zaposlitve.
 
Zneski odobrenih kreditov so bili tudi več kot 100.000 evrov. Za vsak odobren kredit so osumljenci od kreditojemalca zahtevali nedovoljeno darilo v obliki določenega odstotka kredita, ki je v nekaterih primerih znašal tudi do 45 odstotkov. V predkazenskem postopku so dokaze zbirali tudi s prikritimi preiskovalnimi ukrepi. Do tega trenutka so ovadili 33 osumljencev zaradi utemeljenega suma storitve 30 kaznivih dejanj, očitajo jim nedovoljeno dajanje oziroma nedovoljeno sprejemanje daril.

Aktivnosti v predkazenskem postopku pod vodstvom državnega tožilca še potekajo, kriminalisti pa bodo preverjali še vrsto drugih okoliščin, povezanih z odobravanjem kreditov.

Komentarji: