Pomoč policistom na južni meji

Vojska in policija bosta še tesneje sodelovali na schengenski meji.
Fotografija: Slovenska vojska in policija s sporazumom do učinkovitejšega varovanja državne meje FOTO: arhiv MNZ
Odpri galerijo
Slovenska vojska in policija s sporazumom do učinkovitejšega varovanja državne meje FOTO: arhiv MNZ

Ljubljana – V obvladovanje razmer na schengenski meji si vlada prizadeva vključiti čim več pripadnikov Slovenske vojske, da bi razbremenili okoli 1500 policistov, ki so vpeti v varovanje slovenske južne meje. Del kadrovskih policijskih resursov, ki so trenutno angažirani na meji, vlada v času razglašene epidemije potrebuje za zagotavljanje nadzora nad izvajanjem odlokov, ki urejajo začasno delno omejitev gibanja in prepoved zbiranja ljudi.

V ta okvir spada včerajšnji podpis operativnega taktičnega načrta sodelovanja slovenske vojske in policije pri širšem varovanju državne meje. Načelnik generalštaba Slovenske vojske brigadir Robert Glavaš in v. d. generalnega direktorja Policije Andrej Jurič sta se dogovorila, da varovanje meje vodi, usmerja in nadzira policija, policijske postopke mešane patrulje policistov in vojakov vodi policist, vojakom poveljujejo vojaški poveljniki, pripadniki Slovenske vojske pa pri varovanju meje sodelujejo skladno z vojaškimi taktikami, tehnikami in postopki, za katere so usposobljeni. Novi operativni taktični načrt pa je potreben, ker naj bi bili odkrivanje in preprečevanje nezakonitih migracij čedalje zahtevnejši.

Policija in Slovenska vojska pri varovanju meje sicer sodelujeta od leta 2015. »Prizadevamo si, da bi bila sprejeta pozitivna odločitev o aktivaciji 37.a člena zakona o obrambi, ki določa izjemna pooblastila vojske.

Slovenija se namreč trenutno srečuje z varnostnimi razmerami, ki so za policijo izjemno obremenjujoče,« je ob podpisu povedal Jurič.

Aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi bo danes vnovič obravnaval odbor za obrambo državnega zbora. Da bi vojska dobila izjemna pooblastila pri varovanju državne meje, je sicer potrebna dvotretjinska večina, ki pa je vladna koalicija pri tem vprašanju nima. Četverica opozicijskih strank, zbrana v Koalicijo ustavnega loka, aktivacije 37.a člena ne podpira, saj meni, da varnostne ocene, povezane z ilegalnimi prehodi južne meje, tega ne narekujejo.

Kot je napovedal notranji minister Aleš Hojs, vlada v tretje ne bo več poskušala z aktivacijo 37.a člena, ampak bo poskušala policiste na meji razbremeniti s pomočjo policistov iz sosednjih držav. »Z italijansko ministrico sem že govoril o tem in je pripravljena pomagati, prav tako sem opravil pogovor z Madžari, z Avstrijci pa še ne, a verjetno imajo sami dovolj težav in ne bodo mogli pomagati,« je Hojs napovedal za Delo. Pogovori s policijami sosednjih držav se bodo po njegovih napovedih nadaljevali takoj po tem, ko bo znana usoda aktivacije 37.a člena.

Preberite še:

Komentarji: