V torek potrdili 50 novih okužb, delež pozitivnih 2,5-odstoten

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju epidemije nove koronavirusne bolezni.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic/Delo

17.13 V prestolnici na prvi dan množičnega cepljenja brez naročanja zaenkrat cepili le 42 ljudi

Z današnjim dnem se je začelo množično cepljenje proti covidu-19 brez naročanja. V Zdravstvenem zavodu Zdravje, ki je organizator množičnega cepljenja v prestolnici, so po zadnjih podatkih skupno cepili zgolj 42 oseb, je za STA pojasnil pomočnik direktorja Miha Plank. Majhen interes pripisujejo visokim temperaturam in slabi promociji. V prestolnici cepljenje poteka v parku Tivoli in v Vilharjevem podhodu, od 17. ure pa tudi v Filipovem dvorcu v središču mesta.

17.10 Slovaška bo prodala ali podarila 160.000 odmerkov ruskega cepiva Sputnik V

Slovaška vlada je danes sprejela odločitev, da bo prodala ali podarila 160.000 odmerkov cepiva Sputnik V, predvsem naj bi to veljalo za države Zahodnega Balkana. Za prodajo ali donacijo ruskega cepiva bo Bratislava sklenila dvostranske sporazume s tretjimi državami, poroča slovaška tiskovna agencija Tasr. Na Slovaškem se je do torka za cepljenje s cepivom Sputnik V prijavilo skupno 14.214 ljudi, dejansko pa jih je bilo z odmerkom tega cepiva cepljenih 8004. Po navedbah Tasr je Argentina že izkazala interes za nakup cepiva Sputnik V, medtem, ko so Bosna in Hercegovina, Severna Makedonija in Albanija izkazale interes, da bi rusko cepivo prejele kot donacijo.

13.13 Zavarovalnice lani ob povečanem obsegu poslovanja z nižjimi dobičkom

Zavarovalniški sektor v Sloveniji je lani posloval slabše kot v letu 2019, a mu je uspelo povečati obseg poslovanja. Zavarovalnice, obe pozavarovalnici in pokojninske družbe so se soočile z različnimi tveganji, na poslovanje pa so vplivale nizke obrestne mere, ki še vedno vztrajajo, in finančna kriza ob začetku epidemije covida-19. Kot je danes na novinarski konferenci v Ljubljani dejal direktor Agencije za zavarovalni nadzor (AZN) Gorazd Čibej, sta okolje nizkih obrestnih mer in finančna kriza na eni strani vplivala na nižje naložbene donose, na drugi pa na dvig zavarovalno-tehničnih rezervacij, kar se je poznalo predvsem pri dolgoročnih zavarovanjih.

10.25 Pandemija v ZDA močno povečala število zdravstvenih zavarovanj po programu medicaid

Med pandemijo covida-19 se je v ZDA močno povečalo število zdravstveno zavarovanih Američanov po programu medicaid, ki je bil sprejet v 60. letih prejšnjega stoletja in pokriva Američane z nizkimi dohodki ali tiste brez zaposlitve. Program trenutno zajema kar 74 milijonov Američanov. To je celo več kot 63 milijonov starejših Američanov, ki so zavarovani po sorodnem programu medicare, prav tako sprejetem za časa vlade Lyndona Johnsona v prejšnjem stoletju. Medicare je zvezni program, medicaid pa je skupna odgovornost zvezne vlade in zveznih držav. Zvezna vlada državam pokriva del stroškov za zavarovanje prebivalcev z nižjimi dohodki, ki si ne morejo privoščiti dragega zavarovanja na zasebnem trgu oziroma nimajo delodajalca, ki bi za to poskrbel.

09.53 V torek potrdili 50 novih okužb, umrla je ena oseba

Ob 2038 PCR-testih so v torek potrdili 50 novih okužb, kažejo podatki sledilnika za covid-19. Delež pozitivnih je 2,5-odstoten. Poleg tega je bilo opravljenih še 17.715 hitrih antigenskih testov. Sedemdnevna incidenca znaša 59,1, štirinajstdnevna pa 57,3. Trenutno so v državi aktivni 1203 primeri okužb s koronavirusom, v bolnišnični oskrbi je 83 oseb, od tega 29 na intenzivni negi. V torek je umrl en bolnik s covidom-19.



09.00 V Sydneyju zaradi izbruha koronavirusa omejili izhode iz mesta

Oblasti avstralske zvezne države Novi Južni Wales so danes prebivalcem Sydneyja prepovedale zapustiti mesto, saj želijo preprečiti, da bi se izbruh različice novega koronavirusa delta razširil v druge regije. Doslej so potrdili več kot 30 okužb, potem ko se je prejšnji teden pojavilo žarišče na območju Bondi Beach. Premierka Novega Južnega Walesa Gladys Berejiklian je napovedala, da prebivalci Sydneyja najmanj en teden ne bodo smeli zapustiti mesta iz nenujnih razlogov, omejili so tudi druženje. Omejitev potovanj velja za sedem lokalnih okrajev, kjer so zaznali novi koronavirus.

Restavracije in bari lahko še naprej obratujejo, prepovedali pa so petje in plesanje. Dovoljeni ostajajo tudi večji dogodki, na 50 odstotkov pa so zmanjšali kapacitete na stadionih, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Avstralija je med najbolj uspešnimi državami pri obvladovanju covida-19, doslej so potrdili nekaj več kot 30.000 okužb in 910 smrti. Zadnji izbruh so povezali z voznikom za mednarodne letalske posadke, ki se je okužil z različico delta.

08.40 Ameriška vlada potrdila neuspeh pri cilju 70 odstotkov cepljenih do 4. julija

Bela hiša je v torek sporočila, da jim v ZDA do 4. julija ne bo uspelo z vsaj enim odmerkom proti covidu-19 cepiti 70 odstotkov prebivalcev, starejših od 18 let. Ta cilj si je pred časom postavil predsednik ZDA Joe Biden. Koordinator Bele hiše za odgovor na pandemijo covida-19 Jeff Zients je dejal, da ne bodo dosegli cilja 70 odstotkov cepljenih z enim odmerkom in 160 milijonov povsem cepljenih do dneva neodvisnosti. Ponovil pa je, da bodo do 4. julija z vsaj enim odmerkom cepili 70 odstotkov prebivalcev, starejših od 27 let. Zients je pri tem zatrdil, da bo cilj uresničen nekaj tednov kasneje. Doslej so povsem cepili že 150 milijonov ljudi, cilj 160 milijonov pa naj bi dosegli do sredine julija.

FOTO: Hannah Beier/Reuters
FOTO: Hannah Beier/Reuters


08.24 Svet med pandemijo dobil 5,2 milijona novih dolarskih milijonarjev

Svet je v lanskem koronskem letu dobil 5,2 milijona novih milijonarjev v ameriških dolarjih, razkriva letno poročilo banke Credit Suisse o globalnem premoženju. Prvič v zgodovini je delež milijonarjev dosegel en odstotek. Skupaj jih je 56,1 milijona. ZDA so dobile 1,7 milijona novih dolarskih milijonarjev in jih imajo skupaj 22 milijonov. Nemčija je dobila 633.000 novih, Velika Britanija pa 258.000.

Leto pandemije je prav tako prineslo 41.420 novih tako imenovanih superbogatašev, katerih premoženje je vredno več kot 50 milijonov dolarjev. Takih je zdaj na svetu skupaj 215.030. Poročilo banke Credit Cuisse opozarja, da pandemija covida-19 sama ni vplivala na bogatenje, ampak je to posledica ukrepov vlad proti pandemiji. Pomagale so na primer nižje obrestne mere in razne oblike proračunske pomoči, ki so najbolj koristile tistim, ki so to najmanj potrebovali. Na drugi strani so ljudje izgubljali službe, zdravstvena zavarovanja in stanovanja. To se je dogajalo v državah, ki prebivalstvu z ukrepi niso opazneje pomagale, še navaja poročilo. Cene delnic in nepremičnin, ki so lani ob izbruhu pandemije padle, so si krepko opomogle, od česar so imeli korist prav tako premožni.

07.29 Portugalska se zaradi širjenja različice delta boji četrtega vala

Portugalska se boji izbruha četrtega vala epidemije covida-19, saj se v državi pospešeno širi različica novega koronavirusa delta, ki predstavlja več kot 60 odstotkov novih primerov v Lizboni. Ker želijo preprečiti nadaljnjo širjenje virusa, so prejšnji konec tedna omejili potovanja med prestolnico in preostalim delom Portugalske.

»Poskušamo odložiti prihod (različice delta) v druge regije države, tako da se lahko ljudje zaščitijo z okrepljenim cepljenjem,« je v ponedeljek sporočila ministrica za zdravje Marta Temido. Opozorila je, da bodo morda uvedli dodatne omejitve, poroča francoska tiskovna agencija AFP. »Moramo oceniti situacijo in vse prosimo za podporo, da se čim bolj izognimo ukrepom, ki imajo hujše posledice za gospodarstvo in družbo,« je dodala.

Na Portugalskem, kjer živi deset milijonov ljudi, je doslej prvi odmerek cepiva proti covidu-19 prejelo 46 odstotkov prebivalstva, v celoti pa je cepljenih 29 odstotkov. FOTO: Violeta Santos Moura/Reuters
Na Portugalskem, kjer živi deset milijonov ljudi, je doslej prvi odmerek cepiva proti covidu-19 prejelo 46 odstotkov prebivalstva, v celoti pa je cepljenih 29 odstotkov. FOTO: Violeta Santos Moura/Reuters


Različica delta je postala v zadnjem obdobju prevladujoča različica na širšem območju Lizbone. Novi koronavirus pa se širi zelo hitro, pred šestimi tedni so imeli v povprečju po 300 okužb na dan, zdaj jih je po več kot 1100. Strokovnjaki svarijo pred eksponentno rastjo, saj da sprva številke rastejo postopoma, nato pa eksplodirajo.

07.20 Nova Zelandija spet uvaja omejitve v glavnem mestu

Nova Zelandija ponovno uvaja nove ukrepe glede zbiranja oseb oziroma srečanj v glavnem mestu Wellington. Omejitev prihaja po tem, ko je Avstralec, okužen s covidom-19, pripotoval v novozelandsko prestolnico in obiskal več priljubljenih turističnih lokacij, piše Guardian. Da ne gre za lockdown, je ponovno vzpostavitev teh ukrepov pojasnil pristojni minister Chris Hipkins in nakazal, da bi ga lahko uvedli, če bi se v skupnosti pojavili nepovezani primeri. Kot je pojasnil Hipkins, bo regija na stopnjo dve prešla danes od 18. ure dalje do nedelje. Pristojni so na Novi Zelandiji objavili začetni seznam več zanimivih turističnih lokacij, tistim, ki so jih obiskali takrat, ko je tam hodil okuženi turist, pa svetujejo, da se testirajo in samoizolirajo.

FOTO: Marty Melville/AFP
FOTO: Marty Melville/AFP


07.00 Tajska z najvišjim smrtnim davkom v zadnjem obdobju

Na Tajskem so imeli eno najvišjo smrtnosti v enem dnevu v zadnjem času, in sicer je bilo v sredo potrjenih 51 smrtnih žrtev covida-19. Skupno je v tej azijski državi umrlo že 1744 bolnikov, navaja. Tajska se spopada s tretjim in zanje najbolj smrtonosnim izbruhom virusa, na novo je bilo v zadnjih 24 urah potrjenih 3174 novih okužb, kar je skupaj 228.539 potrjenih primerov. Po letošnjem aprilu je namreč bilo 85 odstotkov več novih primerov okužb in smrt, še navaja britanski Guardian.

Preberite še:

Komentarji: