Predstavitvena informacija

Poseben cilj EU: tri milijarde novih dreves

Narava potrebuje našo pomoč. Pomagajmo ji, premagajmo podnebne spremembe in očistimo zrak. Prispevamo lahko z lastnimi rokami.
Fotografija: Evropska unija je napovedala ambiciozen načrt: posaditev kar treh milijard dodatnih dreves do leta 2030. FOTO: Depositphotos
Odpri galerijo
Evropska unija je napovedala ambiciozen načrt: posaditev kar treh milijard dodatnih dreves do leta 2030. FOTO: Depositphotos

Samo danes lahko ustvarimo pogoje za boljši jutri. In že danes lahko z majhnimi dejanji in velikimi spremembami omogočimo naslednjim generacijam brezskrbnost, ki si jo zaslužijo. To bomo dosegli tako, da bomo živeli bolj trajnostno in s še večjim spoštovanjem do okolja. Narava nam bo hvaležna.

Prvi korak v pravo smer: zadihajmo boljši zrak do leta 2030

V boju proti naraščajočim podnebnim spremembam je Evropska unija napovedala ambiciozen načrt, ki bo imel pozitiven vpliv na naše okolje, podnebje in prihodnost naslednjih generacij: posaditev kar treh milijard dodatnih dreves do leta 2030. Zakaj prav drevesa? Zakaj je ta izjemno pogumni načrt tako pomemben? Samo podatek, da tri milijarde dreves pokriva površino velikosti 20.000 km2, kar je približna površina Slovenije (20.273 km2), in da prav ta količina dreves bi lahko iz ozračja že do leta 2030 odstranila do štiri milijone, do leta 2050 pa kar 15 milijonov ton CO2, je pravo izhodišče za premislek in akcijo. In vanjo lahko stopimo skupaj.

Kampanja 3 milijarde dodatnih dreves v EU do 2030 je del daljnosežnega Evropskega zelenega dogovora, ki predvideva, da bo EU do sredine tega stoletja postala podnebno nevtralna celina. Cilj te strategije je, da se globalno segrevanje ustavi pri 1,5 °C in zagotovi, da se izpuste toplogrednih plinov znatno zmanjša.

Ta vseevropska pobuda ni le koristna za podnebje, ampak bo hkrati pomagala izboljšati zdravje gozdov, krepiti podeželska območja in prispevati k povečanju zelenih površin v mestih.

Posadite drevo in ga prijavite na platformo Map My Tree. FOTO: Depositphotos


 
Posadite drevo in ga prijavite na platformo Map My Tree. FOTO: Depositphotos  

Samo s sajenjem novih dreves ne bomo rešili podnebne krize in krize biotske raznovrstnosti. To ni alternativa za ohranjanje obstoječih dreves. To je le del širšega prizadevanja Evropske unije za zaščito dreves in gozdov ter izboljšanje njihove kakovosti in povečanje števila, pa tudi obnovo našega okolja in varovanje narave.

Vsak izmed nas lahko prispeva svoje drevo

Tudi Slovenija se je pridružila pobudi Evropske unije, v katero se lahko vključi prav vsak izmed nas. Cilj tri milijarde dodatnih dreves namreč ne predvideva le pozelenitve gozdnatih površin, naš zeleni prispevek je lahko tudi zelo oseben – posadite drevo v svojem sadovnjaku, v lončnici na terasi v središču mesta ali dodajte novo grmovnico na dvorišču. Gre za skupinski prispevek, s katerim bomo sodelovali kot skupnost in s skupnimi močmi naredili nekaj dobrega tako za lokalno skupnost kot za širše območje celotne Evropske unije.

 
 


 
   

 

 

Tudi na Zavodu za gozdove Slovenije pozdravljajo pobudo Evropske unije, ki prebivalce spodbuja k varstvu narave in odgovornemu odnosu do zelenih površin tudi zunaj gozdov: »Verjamemo, da bo ljudi spodbudila, da vsaj tisti, ki imajo to možnost, posadijo kakšno drevo na primernih površinah, kjer danes še ne rastejo, in skozi leta opazujejo njegovo rast ter uživajo v njegovi senci.«

Drevesa filtrirajo zrak, ki ga dihamo, in pozitivno vplivajo na naše dobro počutje. FOTO: Depositphotos


 
Drevesa filtrirajo zrak, ki ga dihamo, in pozitivno vplivajo na naše dobro počutje. FOTO: Depositphotos  

Gozdovi pokrivajo 58 odstotkov površine Slovenije, večjo gozdnatost v Evropi imata le še Finska in Švedska. A to ne pomeni, da nam v Sloveniji ni treba več saditi novih dreves in povečevati njihovega števila, predvsem v urbanih okoljih. »Zavzemati se moramo, da še posebej na izpostavljenih delih v mestih ali okoli hiš sadimo nova drevesa in s tem pripomoremo k ustvarjanju ugodnejšega ozračja in zmanjševanju podnebnih ekstremov. Drevesa s krošnjami vplivajo na večje osenčenje urbanih površin in s tem na omilitev vročine ter preprečevanje nastanka toplotnih otokov. Dokazano je, da lahko drevesa v urbanem okolju v toplejšem delu leta znatno znižajo temperaturo zraka,« pravijo na Zavodu. Z ustvarjanjem novih zelenih površin v urbanih okoljih bomo tako vplivali tudi na ugodnejše razmere za življenje in zdravje prebivalcev mest. »Po nekaterih raziskavah lahko drevesa v urbanem okolju temperaturo zraka znižajo tudi za 12 stopinj Celzija.«

Nimate prostora za svoje drevo?

Nič za to, še vedno lahko dodate svoj prispevek tako, da se priključite kateri od številnih akcij sajenja sadik gozdnega drevja, na primer na Krasu, in tako pomagate spet ozeleniti v požaru poškodovane gozdove, pozivajo na Zavodu za gozdove in dodajajo: »Bralce vabimo, da vsakdo posadi drevo, bodisi na svojem vrtu bodisi skupaj z lokalno skupnostjo in društvi v lokalnem okolju, ali pa se udeleži katere izmed organiziranih akcij sajenja dreves. Misel na prihodnje generacije, ki jim bo drevo dajalo senco, sadeže ali zavetje, pa naj bo le še dodatna spodbuda.«

Nacionalna akcija pogozdovanja Krasa na Cerju novembra 2023. FOTO: Evropska komisija.
Nacionalna akcija pogozdovanja Krasa na Cerju novembra 2023. FOTO: Evropska komisija.

In še več: drevesa filtrirajo zrak, ki ga dihamo, in pozitivno vplivajo na naše dobro počutje: preživljanje časa v njihovi bližini zmanjšuje stres, znižuje krvni tlak in izboljšuje razpoloženje. In to je še en razlog, da se pridružimo akciji.

 


 
   

 

 

 


Naročnik oglasne vsebine je Evropska komisija, Predstavništvo v Sloveniji

Preberite še: