Poslanska predvolilna vročica tudi pri pranju denarja

Zatajili vsi podsistemi – SDS ni podprla sklepov preiskovalne komisije o pranju denarja v NLB in NKBM, ki jo je vodil Jani Möderndorfer (SMC)
Fotografija: V državnem zboru je današnjo razpravo močno zaznamovala predvolilna vročica FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
V državnem zboru je današnjo razpravo močno zaznamovala predvolilna vročica FOTO: Blaž Samec

Med izredno sejo državnega zbora o sumu pranja denarja je posebna komisija opravila nenapovedan nadzor na sedežu uprave kriminalistične policije in Sove. Nobena od teh služb parlamentarnim preiskovalcem ni predala podatkov, povezanih s spornim posojilom SDS, je po nadzoru povedal poslanec SDS Branko Grims.

Razpravo o končnem poročilu komisije, ki je preiskovala sum pranja denarja v NLB in NKBM, so močno zaznamovale bližnje državnozborske volitve in zaostreni toni med posameznimi poslanci. Očitno pa je, je bilo slišati v razpravi, da je do teh dogodkov lahko prišlo zato, ker zlasti politika že poltretje desetletje ni uspela doseči dogovora o delujočih mehanizmih za pregon tovrstnega kriminala. Pa tudi, ker so odpovedali vsi nadzorni mehanizmi na vseh ravneh.

»Stališča NSi so jasna, dogajale so se stvari, za katere bi moral nekdo odgovarjati. Očitno je, da so zatajili vsi podsistemi, da se je kaj takšnega v naših bankah lahko dogajalo, da ni vedela politika, da Banka Slovenije ni znala ukrepati in tudi organi pregona ne. Govorim o obeh bankah, tako o NLB, kot NKBM. Ali je normalno, da se nihče ne zgane, ko pride nekaj sto italijanskih državljanov, odpre račune in dviguje velike količine gotovine? To ne more biti naključje,« je prepričan Jernej Vrtovec iz NSi.

Parlamentarna komisija je preiskavo suma pranja denarja iranskega izvora v NLB sklenila in ugotovila, da so za nedopustno prakso odgovorni nekdanji guverner Banke Slovenije Marko Kranjec, nekdanja ministra za finance oziroma zunanje zadeve France Križanič in Samuel Žbogar ter tudi nekdanji premier Borut Pahor.

Eden od odgovornih za nedopustno dogajanje je tudi nekdanji guverner Banke Slovenije FOTO: Jože Suhadolnik/
Eden od odgovornih za nedopustno dogajanje je tudi nekdanji guverner Banke Slovenije FOTO: Jože Suhadolnik/


Preiskave suma pranja denarja v NKBM pa ni končala. Zato je predlagala, naj državni zbor v novem sklicu do konca razišče predvsem vlogo nekdanjega predsednika uprave NKBM Aleša Hauca in primer državljanke BiH Dijane Đuđić, znane zaradi posojila stranki SDS.

Med poslansko razpravo so se kresala mnenja tudi o tem, zakaj SDS ni želela sodelovati pri delu te komisije. »Naša komisija je nesporno ugotovila dejstva, ki jih preiskovalna komisija za bančno luknjo Anžeta Logarja (SDS) ni. SDS pri tem ni želela sodelovati, saj smo se dotaknili tudi vprašanj financiranja njihove volilne kampanje oziroma pridobitve kredita iz tujine. To vprašanje ostaja odprto in meče veliko senco dvoma v financiranje predvolilnih aktivnosti največje opozicijske stranke,« je prepričan Matjaž Nemec (SD).

SDS predlaganih sklepov ni podprla, saj meni, da nekaterim v sedanji politiki namerno dajejo odvezo.  V Levici pa so prepričani, da tovrstnih spornih praks ne  bo konec, dokler ne pride nova politika  in bo odstranjena politika generacije Boruta Pahorja, Janeza Janše in Lojzeta Peterleta.

Komentarji: