Prah celo na očetovih brkih ali bradi

NIJZ za najmlajše iz Črne in Mežice izdal zloženko, kako preprečiti izpostavljenost otrok svinčenemu prahu.
Fotografija: Večina svinca v Zgornji Mežiški dolini je naloženega v zgornji plasti tal. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Večina svinca v Zgornji Mežiški dolini je naloženega v zgornji plasti tal. FOTO: Tadej Regent/Delo

Črna na Koroškem, Mežica – Nacionalni inštitut za javno zdravje je ob mednarodnem tednu preprečevanja zastrupitve s svincem med drugim pripravil informativno zloženko za najmlajše iz Zgornje Mežiške doline, ki jo je zaznamovalo 350-letno rudarjenje in predelava svinčeve in cinkove rude. 

Zloženko so poslali vsem vrtcem in šolam v Črni na Koroškem in v Mežici, kjer naj bi dosegla čim več staršev in otrok. Ravenska območna enota NIJZ v zloženki opozarja, da je onesnažen prah najpomembnejši vir izpostavljenosti svincu. 
»Onesnažen prah lahko otroci vdihnejo ali pojejo, nalaga pa se lahko tudi na površinah in na živilih, odkoder ga lahko otroci zaužijejo,« opozarjajo na NIJZ in svetujejo staršem, naj dobro operejo sadje in zelenjavo pred zaužitjem, umivajo roke, prašne površine čistijo z mokro krpo, uporabljajo ločeno obleko za delo na prostem in se izogibajo bogatim zavesam in preprogam v stanovanjih.

Prah se kopiči tudi na plišastih igračah, stolih, mizah, celo na tačkah in dlaki hišnih ljubljenčkov, očetovih brkih ali bradi, pa tudi na osebnih predmetih, kot so ključi in telefon.
 

Mici ve, zakaj ni dobro pometati


Strokovnjakom NIJZ je na pomoč pri razumevanju problema in dvigu interesa za njegovo reševanje priskočila na pomoč lutka Mici, ki je glavna junakinja kratkega filma. Mici otroke skupaj s svojo babico poduči, zakaj je prah najbolje očistiti z mokro krpo. 
NIJZ že od začetka izvajanja ukrepov za izboljšanje okolja v Zgornji Mežiški dolini opozarja, da suho pometanje ni primeren način za čiščenje pralnih površin. Kljub opozorilom rezultati anket kažejo, da navadno metlo uporablja kar 29 od 98 vprašanih staršev triletnikov, pri katerih NIJZ sistematično že več let preverja vsebnost svnica v krvi. 

Pri triletnikih iz Črne in Mežice vsako leto preverjajo vsebnost svinca v krvi. FOTO: Tadej Regent/Delo
Pri triletnikih iz Črne in Mežice vsako leto preverjajo vsebnost svinca v krvi. FOTO: Tadej Regent/Delo


»V gospodinjstvih kjer tako čistijo, je bila povprečna vrednost svinca v krvi otrok 50 mikrogramov na liter krvi, pri štirih izmed 29 otrok pa je bila vrednost svinca nad 100 mikrogramov svinca na liter krvi. V gospodinjstvih, kjer ne pometajo suho, pa je bila povprečna vrednost svinca v krvi triletnikov 33 mikrogramov na liter, vrednost nad 100 mikrogramov na liter pa ni bila ugotovljena,« pojasnijo na NIJZ. 
 

Zaradi covida v krvi otrok manj svinca 


Letos so le štirim triletnikom od stotih, pri katerih so preverjali vsebnost svinca v krvi, določili vrednosti sto ali več mikrogramov na liter krvi. Kar osemdesetim otrokom pa so določili vrednosti, nižje od petdeset mikrogramov svinca na liter krvi, kar je največji delež od začetka izvajanja ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja v tem delu doline. Črnjanska županja Romana Lesjak je povedala, da so bili ugodni rezultati zagotovo tudi odraz ukrepov zaradi bolezni covid-19, zaradi katere je bilo med otroki manj druženja in več higiene. 

Najnižja izmerjena vrednost svinca v krvi triletnikov je letos znašala 11, najvišja pa 209 mikrogramov svinca na liter krvi. Povprečna koncentracija svinca v krvi je bila 37,9 mikrograma na liter krvi. Testiranih je bilo 51 deklic in 49 dečkov. Glede na kraj bivanja so nekoliko višje povprečne vrednosti določili pri najmlajših iz Črne na Koroškem.

Program ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja v Zgornji Mežiški dolini je zastavljen do leta 2022. V Črni in v Mežici že zdaj vedo, da v tem času ne bodo mogli opraviti vsega, za kar so se dogovorili, zato državo že pozivajo, naj program podaljša in do leta 2022 poveča sredstva za njegovo izvedbo.  

 

Komentarji: