Pravočasno po mesečne

Marsikaj se da urediti po spletu, a po kartice IJPP bo večinoma še vedno treba na eno izmed skoraj sto prodajnih mest
Fotografija: Na prodajnem mestu LPP na Bavarskem dvoru včeraj ni bilo gneče. Foto Leon Vidic
Odpri galerijo
Na prodajnem mestu LPP na Bavarskem dvoru včeraj ni bilo gneče. Foto Leon Vidic

Niti dejstvo, da je letos prvi delovni šolski dan šele ponedeljek, 3. september, ni zagotovilo, da se pred okenci različnih prevoznikov v javnem potniškem prometu ta dan ne bodo vile dolge vrste šolarjev, dijakov in njihovih staršev. Takšne zmede kot pred leti, ko so se uvajale subvencionirane mesečne vozovnice, pa morda le ne bo.

Prodaja subvencioniranih vozovnic integriranega javnega potniškega prometa IJPP – torej mesečnih vozovnic – se je začela v torek, 21. avgusta, študentske vozovnice pa bodo prevozniki izdajali od petka, 21. septembra. Na manjšo gnečo vpliva dejstvo, da je večino formalnosti (izpolnjen ustrezen formular, potrdilo o vpisu) ob ustreznem elektronskem podpisu moč urediti tudi prek spleta, vseh pa pri večini prevoznikov vendarle ne. Vsaj za prevzem vozovnice IJPP bo še vedno treba na eno od prodajnih mest.


Prodajna mesta


Ministrstvo za infrastrukturo je na Portalu subvencij potniškega prometa objavilo seznam prodajnih mest, ki se konča, če smo prav šteli, pri številki 95. Gre seveda večinoma za avtobusne in železniške postaje, kjer bo ob ustreznih dokazilih moč na različnem številu prodajnih mest urediti vse potrebne formalnosti večinoma v rednem delovnem času. Kar pomeni, da bodo številne avtobusne in železniške postaje ter druga prodajna mesta tako v soboto kot v nedeljo, 1. in 2. septembra, zaprti. Če smo natančni, bo v soboto zaprtih najmanj 50 prodajnih mest, v nedeljo pa 72.

Vse v zvezi z vozovnicami IJPP, vključno s plačilom, pa je moč opraviti prek spleta pri avtobusnem prevozniku Nomago (dosedanja skupina Avrigo in Izletnik s Koroturjem). Kartice IJPP bodo nato uporabniki dobili po pošti. Pri drugi veliki skupini Arriva je spletna prodaja za subvencionirane vozovnice v sklepni fazi testiranja, za zdaj pa (očitno) velja, da bo treba kartico fizično prevzeti na prodajnih mestih.


Osebni prevzem


V LPP opozarjajo na osebni prevzem (v Potniškem centru LPP na Bavarskem dvoru, na Avtobusni postaji Ljubljana ali v turistični pisarni PAV na Vrhniki) – in pri tem poudarjajo prednosti njihove kartice Urbana z aplikacijo IJPP, ki poleg osnovne funkcije, uporabe vseh prevoznikov na izbrani relaciji, ponuja ob naloženem dobroimetju različne dodatne ugodnosti.
Pravzaprav je subvencionirana kartica IJPP enotna vozovnica, na katero predolgo čakajo vsi ostali uporabniki javnega potniškega prometa v Sloveniji. Na infrastrukturnem ministrstvu so skorajšnjo uvedbo v zadnjih letih že nekajkrat napovedali.

Na Langusovi, kjer je sedež infrastrukturnega ministrstva, so tokrat postavili dva teoretična datuma: 1. november in 1. december. Pogoj pa je, da (nova) vlada v letošnjem oktobru sprejme uredbo o načinu izvajanja gospodarske javne službe javnega potniškega prometa in koncesijah, ki je trenutno v javni razpravi. Ta naj bi se predvidoma končala prihodnji mesec.


Jeseni enotne vozovnice za vse?


Enotna vozovnica bo načeloma uveljavljena 15 dni po sprejetju uredbe oziroma v začetku naslednjega meseca po njenem sprejemu. Če bo uredba sprejeta do 14. oktobra, bi se lahko enotna vozovnica uveljavila 1. novembra, če bo uredba sprejeta po 14. oktobru, bi se enotna vozovnica lahko uveljavila 1. decembra. Tako napovedujejo na Langusovi, kako pa se bo vse skupaj v resnici odvijalo, je seveda odvisno od nove ekipe: morda pa vse skupaj le ni račun brez krčmarja. Če prihaja na ministrski položaj nekdanja premierka Alenka Bratušek, je dejstvo, da je subvencionirane enotne vozovnice za udeležence izobraževanja sprejela njena vlada, lahko prednost. Posebej, ker sistem zdaj menda bolj ali manj deluje.

Komentarji: