Na Madžarskem lahko začnejo cepljenje z ruskim cepivom Sputnik V

V članku povzemamo relavantne informacije o epidemiji covida-19.
Fotografija: Testiranje zaposlenih v šolstvu na Gospodarskem razstavišču FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Testiranje zaposlenih v šolstvu na Gospodarskem razstavišču FOTO: Voranc Vogel/Delo17.45 Avstrija še zaostruje nadzor na svojih mejah

Avstrija namerava v prizadevanjih za zajezitev širjenja novih različic novega koronavirusa s ponedeljkom zaostriti nadzor na mejah z vsemi sosednjimi državami. S tem želijo omejiti potovanja zgolj na najbolj nujna, je danes pojasnil avstrijski notranji minister Karl Nehammer.

17.15 Na Madžarskem lahko začnejo cepljenje z ruskim cepivom Sputnik V

Madžarski minister za zdravje Miklos Kasler je danes na facebooku sporočil, da bodo na Madžarskem lahko cepili z ruskim cepivom proti covidu-19 Sputnik V, saj je nacionalni center za javno zdravje po opravljenih pregledih odobril uporabo cepiva, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Dodal je, da so sedaj v državi na voljo štiri cepiva proti covidu-19 - Biontecha in Pfizerja, Moderne in AstraZenece ter Sputnik V. Rusko cepivo je edino, ki za uporabo v Evropski uniji ni odobreno, kljub temu pa ga torej namerava Madžarska kot edina članica EU začeti uporabljati.

16.45 Hrvaški upokojenci pozivajo k omejitvi cepljenja s cepivom AstraZenece

Na Hrvaškem, kjer so v soboto prejeli prve odmerke cepiva proti covidu-19 podjetja AstraZeneca, upokojenska združenja pozivajo k omejitvi cepljenja s tem cepivom za starejšo populacijo. V državi so v zadnjih 24 urah ob opravljenih 5249 testih potrdili 276 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Umrlo je 25 bolnikov s covidom-19.

16.40 V Izraelu omilil tretje zaprtje države

V Izraelu so danes omilili že tretje zaprtje države med pandemijo covida-19. Znova so odprli nekatere nenujne storitve, prebivalci pa lahko znova gredo več kot kilometer daleč od doma, poročajo tuje tiskovne agencije.

14:55 Na severnem Primorskem v ponedeljek testiranje šolnikov

Prihodnji teden bodo štirje zdravstveni domovi na severnem Primorskem nadaljevali z množičnim testiranjem na okužbo z novim koronavirusom s hitrimi antigenskimi testi. Pri tem bo praznični ponedeljek namenjen testiranju zaposlenih v šolah in vrtcih, ki se v torek odpirajo tudi v goriški regiji.

13.30 Kurz odprt za proizvodnjo ruskega in kitajskega cepiva v Avstriji

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je dejal, da bi v Avstriji lahko omogočili proizvodnjo cepiva proti covidu-19 iz Rusije in Kitajske. Pogoj za to je, da je cepivo pred tem odobreno za uporabo v Evropski uniji. Kurz je tudi okrcal Evropsko agencijo za zdravila zaradi počasnosti pri odobritvi cepiv.

Po odobritvi uporabe v Evropi bi »Avstrija zagotovo poskusila zagotoviti proizvodne zmogljivosti za rusko in kitajsko cepivo pri ustreznih domačih podjetjih«, je za današnjo izdajo nemškega časnika Welt am Sonntag dejal Kurz. Gre za to, da se kolikor je mogoče hitro pridobi veliko varnega cepiva, je dodal. Na vprašanje, ali bi se tudi sam cepil z ruskim cepivom Sputnik V oziroma kitajskim cepivom, je Kurz odgovoril pritrdilno. 

10.50 Pri množičnem testiranju šolnikov v Ljubljani bo pomagala tudi vojska

Slovenska vojska bo na prošnjo Zdravstvenega doma Ljubljana od torka naprej z osmimi medicinskimi tehniki na Gospodarskem razstavišču pomagala pri tedenskem presejalnem testiranju učiteljev, vzgojiteljev in drugih delavcev vzgojno-izobraževalnih institucij, je na twitterju objavila Slovenska vojska.V torek bodo v šole odšli vsi učenci prvega triletja osnovnih šol, prav tako znova odpirajo vse vrtce po državi. Vsi zaposleni, razen tistih, ki so covid-19 že preboleli, se morajo ob vnovičnem prihodu testirati, prav tako tisti, ki so imeli pouk v šolah že pretekla dva tedna. Nekatera testiranja bodo predvidoma izvedli že v ponedeljek, preostali naj bi se testirali v torek.

Povečano testiranje s hitrimi testi je pričakovati tudi zaradi odprtja nekaterih dejavnosti, pri katerih bodo morali imeti zaposleni, v določenih primerih pa tudi stranke, negativen izvid testa na okužbo z novim koronavirusom.
Od sobote so lahko ob tedenskem testiranju zaposlenih odprte prodajalne s površino do 400 kvadratnih metrov, ne glede na vrsto blaga, ter druge servisne delavnice s površino do 400 kvadratnih metrov ter storitve izdelave, vzdrževanja in montaže.

Ob tedenskem testiranju zaposlenih in ob pogoju, da tudi stranke predložijo negativen test, ki je opravljen v Sloveniji in ni starejši od 24 ur, so lahko odprte storitve higienske nege, ki niso storitve frizerskih salonov, medicinske pedikure in medicinske manikure (npr. kozmetične dejavnosti, pedikura, dejavnosti salonov za nego telesa), individualne storitve strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja (npr. inštrukcije, jezikovne šole, strokovne delavnice) in storitve salonov za nego živali.

Od 12. februarja se bodo morali tedensko testirati tudi zaposleni v dejavnostih, ki so bile že doslej odprte, in sicer prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, kmetijske prodajalne, specializirane prodajalne z otroškim programom in tržnice.

10.30 Statistika

Po podatkih Sledilnika za covid 19 so včeraj skupno testirali 5364 oseb in odkrili 498 novih okužb. V bolnišnicah je 931 oseb. Umrlo je 11 oseb. 9.30 Cepivo AstraZenece naj bi omejeno ščitilo pred južnoafriško različico koronavirusa

Britansko-švedsko podjetje AstraZeneca je danes sporočilo, da preliminaren majhen klinični preizkus kaže, da bi njeno cepivo proti covidu-19 lahko zagotavljalo omejeno zaščito pred milejšim in srednjim potekom bolezni po okužbi z južnoafriško različico novega koronavirusa.

Poudarili so, da učinka cepiva proti težjemu poteku nove koronavirusne bolezni 19 in hospitalizacijam niso mogli ugotoviti, ker so v kliničnem preizkusu sodelovali zdravi mladi odrasli. Prepričani pa so, da bo cepivo zagotavljalo zaščito tudi pred težjim potekom bolezni, saj sproža nastanek protiteles, poroča britanski BBC na svoji spletni strani. V študiji, ki jo bodo objavili v ponedeljek, je sodelovalo več kot 2000 ljudi, drugi znanstveniki pa je še niso pregledali. Izpostavili so še, da so skupaj z oxfordsko univerzo, s katero so razvili cepivo, že začeli cepivo prilagajati tej različici koronavirusa, tako da bi bilo v primeru potrebe na voljo jeseni.

Oxfordska univerza je sicer v petek sporočila, da je njihovo cepivo učinkovito proti britanski različici novega koronavirusa, ki prevladuje v Veliki Britaniji, vse bolj pa je prisotna tudi v članicah EU. Po odobritvi v EU so v soboto v več članic, tudi Slovenijo, že prispeli prvi odmerki cepiva AstraZenece.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo


9.30 Vse več držav za potne liste o cepljenju, pomisleki pred diskriminacijo

Kar nekaj evropskih držav se je že odločilo za uvedbo t. i. potnih listov o cepljenju proti covidu-19, s čimer naj bi sprostili potovanja med državami in omogočili udeležbo na določenih javnih dogodkih. A po drugi strani uporaba tovrstnih potrdil v nezdravstvene namene vzbuja pomisleke, tudi o diskriminaciji.

Razprava o posebnih potrdilih o opravljenem cepljenju proti covidu-19, po možnosti digitalnih, ki bi jih imetnik pokazal ob prehodu meje ali pa na primer ob vstopu na koncert, se je začela dejavneje razvijati z začetkom cepljenja konec lanskega leta.

V Evropi je med prvimi tovrstno pobudo dala Grčija, zlasti zaradi turizma, ki ga je pandemija covida-19 z omejitvami potovanj močno prizadela. Medtem so se za uvedbo posebnih potrdil že odločili v Islandiji, na Danskem in Švedskem. V WHO so sicer sredi januarja uvedbo tovrstnih potrdil kot pogoja za potovanje v tujino odsvetovali, češ da gre za diskriminatoren ukrep, saj konec koncev veliko ljudi še ni cepljenih niti to ni obvezno.
Precej previdne so razprave o tej tematiki v okviru EU. Voditelji članic EU so se prejšnji mesec na vrhu strinjali, da je treba najprej opredeliti zdravstveni vidik dokumentov o potrditvi, da je bila oseba cepljena, pozneje pa bodo razpravljali o tem, katere pravice oziroma privilegije naj takšna potrdila zagotavljajo.

V Evropski komisiji poudarjajo, da je najprej bistveno zagotoviti učinkovito uporabo podatkov o cepljenju v zdravstvene namene. Nato je treba premisliti o uporabi v druge namene, pri čemer pa je ključno preprečiti diskriminacijo.

Kot je poudaril podpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič, se nikakor ne sme dovoliti, da bi omejili pravice in svoboščine tistih, ki se ne morejo ali nočejo cepiti. Zato cepljenje nikakor ne bi smelo biti obvezen pogoj za potovanje v drugo državo ali udeležbo na javnih prireditvah, ampak je treba ohraniti tudi druge možnosti, predvsem testiranje na koronavirus.

Preberite še:

Komentarji: