Mirta Koželj: Odstop nima ozadja, politike ni vešča

O nasledniku Koželjeve, ki je tudi predsednica zdravstvenega sveta na ministrstvu za zdravje, v sredo svet stranke.
Fotografija: V Gibanju Svoboda pravijo, da je naslednik Mirte Koželj (na fotografiji levo) že izbran, imena pa ne želijo razkriti. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
V Gibanju Svoboda pravijo, da je naslednik Mirte Koželj (na fotografiji levo) že izbran, imena pa ne želijo razkriti. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Predsednica sveta stranke Gibanje Svoboda Mirta Koželj je odstopila s te funkcije, so za STA potrdili v stranki. Koželjeva, sicer tudi predsednica zdravstvenega sveta na zdravstvenem ministrstvu, naj bi se v luči težko pričakovane zdravstvene reforme tako povsem posvetila delu na tej funkciji. O njenem nasledniku bo svet stranke odločal v sredo. Koželjevo naj bi na čelu 77-članskega sveta, ki je najvišji organ stranke med kongresoma, nasledil mlajši kandidat oziroma kandidatka.

V Gibanju Svoboda pravijo, da je naslednik že izbran, imena pa ne želijo razkriti, ker bodo o njem svoje mnenje najprej povedali člani sveta. Ker gre za organ stranke, ki se sicer ne sestaja prav pogosto, je razlog, da naj bi Koželjeva odstopila s funkcije zaradi preobremenjenosti, ker se bo v prihodnje posvetila zdravstveni reformi, malo verjeten.

Kakšna naj bi bila torej njena vloga v prihodnje, če bo zdravstveno reformo neposredno koordiniral predsednik vlade Robert Golob, ki je ustanovil tudi posebno delovno skupino, ki jo sestavljajo trije ministri ter drugi predstavniki vlade, hkrati pa naj bi se z ravni ministrstva k njemu preselil še strateški svet za zdravstvo, ki bo premierovo posvetovalno telo?

Mirta Koželj je za Delo zagotovila, da njen odstop z mesta predsednice sveta stranke nima nobenega ozadja: »To funkcijo sem prevzela v začetnem obdobju, ko je bilo treba stvari 'pognati'. Medtem se je članstvo v svetu razširilo in je napočil čas, da položaj prevzame nekdo, ki je teh zadev bolj vešč.« Dodala je, da v politiki nikoli ni bila izjemno dejavna in da se bo zdaj spet lahko bolj posvetila stroki. Ostaja namreč predsednica Zdravstvenega sveta na ministrstvu za zdravje, kjer je veliko odgovornega dela in se ga še več pričakuje. »Nenazadnje sem že leto dni v pokoju, nisem več tako mlada,« je še dodala.

Kot piše STA, je tudi Golob v današnji izjavi ob robu obiska Splošne bolnišnice Celje izjavil, da »tu ni nobene politične zgodbe«. Navedel je še, da je Koželjeva odstop podala že pred približno tremi meseci.

Njen odstop z mesta predsednice sveta stranke pa ne pomeni, da zapušča Gibanje Svoboda. Nasprotno, ostaja članica sveta in torej tudi stranke. Odločitev o odstopu je sprejela že pred časom, a so bili vmes kongres stranke in prazniki in se je vse skupaj zamaknilo.

Svet stranke, ki ga po statutu sestavljajo člani vlade, izvoljeni na predlog stranke, poslanci DZ in evropski poslanci, člani izvršnega odbora stranke in do 25 predstavnikov, izvoljenih na kongresu, se bo tako v sredo sestal na Brdu pri Kranju, kjer bo pred tem potekal koalicijski vrh.

image_alt
Kdo si želi ministrov z upognjenim hrbtom?

Ob volitvah novega predsednika oziroma predsednice sveta stranke bo na dnevnem redu sicer predvsem plan dela največje vladne stranke.

Kdo bo nasledil Koželjevo na čelu sveta stranke, ki je to funkcijo zasedala od ustanovitve Gibanja Svoboda januarja lani, bo torej znano po sredini seji sveta stranke, ko bodo člani sveta, kot predvideva tudi statut, novega predsednika oziroma predsednico sveta izvolili iz svojih vrst.

Preberite še:

Komentarji: