Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Premier: Trditi, da se samo ena stranka zavzema za upokojence, je pretirano

Čeprav je stranka Alenke Bratušek napovedovala, da proračunskega predloga ne bo potrdila, ga je vlada sprejela soglasno.
»Če bo vsak član vlade določal glavne silnice te vlade, ne bomo prišli daleč,« je premier poudaril po seji vlade. FOTO: Jure Eržen/Delo
»Če bo vsak član vlade določal glavne silnice te vlade, ne bomo prišli daleč,« je premier poudaril po seji vlade. FOTO: Jure Eržen/Delo
22. 11. 2018 | 13:01
22. 11. 2018 | 16:17
3:22
Ljubljana – »Danes smo sprejeli zakon o izvrševanju proračuna. Čaka nas še veliko napora, saj smo bili opozorjeni, da moramo narediti strukturni napor, denarja ni na pretek,« je po seji vlade dejal premier Marjan Šarec. Vlada je po twitterju že dopoldne sporočila, da je potrdila predloga novele zakona o izvrševanju državnega proračuna za leti 2018 in 2019, ki med drugim urejata tudi povprečnino in letni dodatek za upokojence.

Okrog zadnjega je bilo v zadnjih dneh, zaradi nasprotujočih si izjav koalicijskih partnerjev, mnogo govora. Alenka Bratušek, predsednica istoimenske stranke, je pred dvema dnevoma samoiniciativno dejala, da je usklajena s finančnim ministrom o višini dviga upokojenskega regresa. Ta naj bi po njenih besedah znašal 33 milijonov evrov več kot v letu prej, razdeljen pa naj bi bil na tri razrede. S tem se niso strinjali v Desusu.

Kljub drugačnim napovedim so v Sabu danes podprli proračunski predlog. FOTO: Matej Družnik/Delo<br />
 
Kljub drugačnim napovedim so v Sabu danes podprli proračunski predlog. FOTO: Matej Družnik/Delo
 
Tako finančni minister Andrej Bertoncelj kot premier sta njene besede zanikala, zadnji je celo potrdil, da nekdanja premierka solira. Še bolj se je zaostrilo danes, ko se partnerji na srečanju pred vladno sejo niso uskladili glede proračunskega predloga. Stranka Alenke Bratušek je celo napovedala, da ga zaradi nezadostne višine za upokojenski regres ne bo podprla. 

Dogajanja se je dotaknil tudi premier, ki je puščico uperil proti nekdanji premierki: »Trditi, da se samo ena stranka zavzema za upokojence, ostali pa ne, je precej pretenciozno. Vsi v vladi se zavzemamo za vse skupine ljudi v državi in kot premier moram videti širšo sliko. Bilo je nekaj polemik in nerodnosti pri dogovarjanju med dvema partnerjema.« Po neuradnih informacijah Slovenske tiskovne agencije je menda njeni stranki dal vedeti, da mora zakon podpreti ali pa razmisliti o svojem nadaljnjem položaju v vladi.



Vlada z novelo zakona o proračunu odgovarja na dodatne obveznosti, ki jih je prevzela za prihodnje leto. Z občinami se je dogovorila o zvišanju povprečnine ter si s tem nakopala za dodatnih 32,5 milijona evrov obveznosti, zaradi druge uskladitve pokojnin pa še sedem milijonov. Milijon manj bo prispevala v nov proračun za razvoj nevladnih organizacij.

Za izplačilo letnega dodatka za upokojence naj bi bilo po predlogu, ki ga je za današnjo sejo vlade pripravil finančni minister, namenjenih 140 milijonov evrov, kar pomeni dodatnih 18 milijonov evrov, izplačan pa bi bil v petih razredih.

A v Sabu so vztrajali, da je treba spoštovati koalicijsko pogodbo, ki predvideva izplačilo letnega dodatka v dveh razredih, to pa bi zahtevalo okoli 178 milijonov evrov.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine