Pri Šarcu predstavniki šestih strank, Janša noče prehitevati

Borut Pahor bo nove vodje poslanskih skupin predvidoma prihodnji teden povabil na pogovore o prihodnjem mandatarskem kandidatu.
Fotografija: Janez Janša in Marjan Šarec sta se danes videla na sestanku vseh parlamentarnih skupin. Kdo od njiju bo mandatar? FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Janez Janša in Marjan Šarec sta se danes videla na sestanku vseh parlamentarnih skupin. Kdo od njiju bo mandatar? FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Ljubljana – Predsednik republike Borut Pahor bo jutri prvič sprejel novega predsednika državnega zbora Mateja Tonina. Pogovarjala naj bi se predvsem o nadaljnjih korakih za sestavo vlade. Oba potencialna mandatarja naj bi imela že spisana predloga koalicijskih pogodb.

Srečanje med Pahorjem in Toninom bo namenjeno okvirnemu dogovoru o sodelovanju in o naslednjih korakih obeh do izvolitve nove vlade, so sporočili iz urada predsednika republike. Pahor se bo z vodji poslanskih skupin sestal konec tega tedna, bolj verjetno pa v začetku prihodnjega, do 22. julija pa ima čas, da predlaga mandatarja.

Predsednik republike Borut Pahor se bo jutri srečal z novoizvoljenim predsednikom državnega zbora Matejem Toninom. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Predsednik republike Borut Pahor se bo jutri srečal z novoizvoljenim predsednikom državnega zbora Matejem Toninom. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Od vodij poslanskih skupin pričakuje, da bodo dovolj jasni, da bo izvedel, ali Janez Janša, predsednik SDS, relativne zmagovalke volitev, uživa zadostno podporo, da mu podeli mandat. Tega mu bo zaupal tudi, če bi iz pogovorov sklepal, da ni jasne predstave o tem, kdo utegne imeti večino.

»Mi ne prehitevamo. Ta teden se oblikujejo stalne poslanske skupine, prihodnji teden bo predsednik republike opravil posvetovanje in se po tem odločil, komu bo podelil mandat. Šele nato pridejo na vrsto koalicijske pogodbe. SDS ima predlog pripravljen. Če bomo mi dobili mandat, lahko začnemo delati na njej že naslednjo uro. Napovedali smo, da bomo v enem tednu predlog pripravili, ne pa poslali,« je komentiral Janša.

Janez Janša, predsednik SDS, ne želi prehitevati. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Janez Janša, predsednik SDS, ne želi prehitevati. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Dodal je, da so imeli doslej že več pogovorov. »Res pa je, da je samo Nova Slovenija prišla z odprtimi vprašanji, da so vedeli, kaj piše v našem programu, in obratno, kje so stične točke in razlike. Glede na situacijo, kakršna je, bomo imeli verjetno pogovor v zvezi s tem v širšem obsegu tudi z drugimi strankami. V prvem krogu pa torej testiranja, ali so stranke pripravljene na podpis koalicije in ali imajo ustrezne kadrovske potenciale za to,« je še povedal prvak SDS.

Po njegovih besedah to ne bo samo mandat, v katerem bo treba voditi Slovenijo, ampak ponovno tudi svet Evropske unije. Ni pomembno le to, kaj nekdo napiše na papir, ampak da ima ustrezne ljudi, ki bodo sposobni voditi ne le ministrstva, ampak svet EU. »Če ugotovimo, da ta pripravljenost obstaja, pridejo na vrsto vsebinska pogajanja. Pripravljenih imamo 14 pogajalcev z ekipo. Več ali manj lahko ta proces zelo hitro izpeljemo,« je zagotovil Janša. »Če se ugotovi, da lahko nekdo drug sestavi večino prej kot mi, potem se mi s tem ne bomo ukvarjali.«
 

Peterica okrog Šarca


​Na drugi strani pa so se, po naših informacijah, sestali generalni sekretarji šestih strank – levosredinske peterice okrog Marjana Šarca in NSi. Šlo naj bi za informativni sestanek in ne še za vsebinske pogovore. Osnutek koalicijske pogodbe imajo tudi v LMŠ pripravljen, želijo pa, da vsi sodelujejo pri končnem oblikovanju in da se usklajujejo vsi naenkrat.

Šarec je napovedal, da bodo šli v te pogovore z veliko mero občutljivosti, saj je situacija izjemno težka. »Mislim, da bo treba imeti veliko potrpljenja in da bo vsak moral najprej premisliti, kje bo stopil korak nazaj, in ne, kje bo kaj izboril zase, ker drugače bo težko prišlo do dogovorov,« je dejal Šarec.

Komentarji: