Poklukar starejše pozval, naj ne zavračajo cepljenja

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju epidemije covida-19.
Fotografija: Janez Poklukar: Bolje, ko bomo precepljeni, manj bo teh nefarmakoloških ukrepov, ki so danes stalnica. FOTO: Zajem Zaslona, Rtv Slovenija
Odpri galerijo
Janez Poklukar: Bolje, ko bomo precepljeni, manj bo teh nefarmakoloških ukrepov, ki so danes stalnica. FOTO: Zajem Zaslona, Rtv Slovenija



18.13 Španija se pripravlja na ukinitev izrednih razmer

V Španiji bodo v nedeljo ukinili izredne razmere, ki so jih tamkajšnje oblasti zaradi epidemije covida-19 uvedle oktobra lani. Regionalne oblasti, ki so pristojne za zdravstvo, se bojijo, da bodo s tem ostale brez pomembnega orodja za boj z epidemijo. Izredne razmere regionalnim oblastem namreč zagotavljajo pravni okvir za sprejemanje ukrepov za zajezitev virusa, kot so policijska ura, prepoved potovanj med regijami in druge omejitve.

18.07 WHO dal zeleno luč cepivu kitajskega Sinopharma

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes izdala izredno dovoljenje za uporabo cepiva proti covidu-19 kitajskega podjetja Sinopharm. To je prvo kitajsko cepivo, ki je dobilo zeleno luč WHO, poroča francoska tiskovna agencija AFP. »Popoldne je WHO podelil izredno dovoljenje za uporabo cepiva proti covidu-19 pekinškega Sinopharma, ki je s tem postalo šesto cepivo, ki je prejelo potrdilo WHO o varnosti, učinkovitosti in kvaliteti,« je na novinarski konferenci povedal generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

17.03 Po oceni Valicona se je od začetka epidemije okužila dobra petina prebivalstva

Družba Valicon je v okviru raziskave #Novanormalnost ocenila, da se je od začetka epidemije covida-19 v marcu lani do vključno 30. aprila letos z novim koronavirusom okužilo 463.000 ljudi. To je dobra petina oz. 22 odstotkov vseh prebivalcev, so zapisali. Do osnove za oceno števila vseh do zdaj okuženih prebivalcev so prišli tako, da so združili podatke treh zaporednih meritev, izvedenih med 1. aprilom in 2. majem. Presečni dan za oceno je 30. april, anketirancev pa je bilo 1534. Za oceno povprečno izmerjenega deleža okuženih v aprilu so upoštevali delež anketirancev z odgovorom, da imajo ali so imeli s testom potrjeno okužbo, ki je znašal 13,2 odstotka, in delež povsem prepričanih, da so bili ali so okuženi, ki je znašal 5,3 odstotka.

16:53 Poklukar pozval starejše, naj ne zavračajo cepljenja

Minister za zdravje Janez Poklukar je danes obiskal Zvezo društev upokojencev Slovenije (Zdus). Seznanil jih je, da naj bi zakon o dolgotrajni oskrbi prišel na vlado v dveh tednih, o vsebini pa ni želel govoriti. Na novinarski konferenci je starejše pozval, naj ne zavračajo cepljenja proti covidu-19. »Ključno je, da je cepivo varno, da je cepivo učinkovito in da je cepivo edino pravo orožje ta trenutek, da se izvijemo iz primeža epidemije. Ne glede na to, kako uspešno bomo pocepljeni, je pomembno, da bomo tudi v nadaljevanju, preko poletja, izvajali neke vrste nefarmaloške ukrepe. Ampak bolje, ko bomo precepljeni, manj bo teh nefarmakoloških ukrepov, ki so danes stalnica oziroma nuja,« je na novinarski konferenci povedal minister.

16.02 Pfizer in BioNTech v ZDA zaprosila za trajno dovoljenje za uporabo cepiva

Ameriški Pfizer in nemški BioNTech sta ameriško Upravo za hrano in zdravila (FDA) zaprosila za trajno dovoljenje za uporabo njunega cepiva proti novemu koronavirusu pri osebah, starejših od 16 let. FDA je v ZDA izdala le izredna dovoljenja za cepiva omenjenih podjetij ter Moderne in Johnson & Johnson.

15.02 Ema začela pregled zdravila za covid sotrovimab

Evropska agencija za zdravila (Ema) je začela tekoči pregled zdravila za covid-19 sotrovimab, ki sta ga razvili podjetji GlaxoSmithKline in Vir Biotechnology, so danes sporočili iz Eme. Za začetek pregleda so se odločili na podlagi preliminarnih rezultatov študije o učinkovitosti zdravila pri preprečevanju hospitalizacij ali smrti pri bolnikih s covidom-19, ki niso v bolnišnici, so pojasnili na agenciji. Dodali so, da še nimajo vseh podatkov in da je prezgodaj za ocenjevanje ravnovesja med koristmi in tveganji zdravila.

Mario Fafangel pravi, naj skeptiki glede cepljenja vprašajo tiste, ki se s tem ukvarjajo, potem bo odločitev lažja. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Mario Fafangel pravi, naj skeptiki glede cepljenja vprašajo tiste, ki se s tem ukvarjajo, potem bo odločitev lažja. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


14:32 Levica se zavzema za umik patentne zaščite cepiv proti covidu-19

Stranka Levica se je danes zavzela za to, da bi Slovenija in Evropska unija podprli predlog ZDA o odpravi zaščite intelektualne lastnine za cepiva proti covidu-19. »Če hoče Evropska unija prevzeti vodilno vlogo v svetu, kakršno si pripisuje, potem naj se zavzame za prost dostop do cepiv,« so prepričani pri Levici.

13.42 V kampih izpostavili nesorazmernost omejitvenih ukrepov

Medtem ko so številni hoteli na Gorenjskem zaradi predpisanih omejitev med prvomajskimi prazniki ostali zaprti, so svoja vrata odprli kampi. Tudi zanje velja omejitev, da lahko oddajo le 30 enot, torej 30 parcel. Pri tem v kampih dvomijo o smiselnosti takšne omejitve, zaradi katere bodo ob lepšem vremenu primorani zavračati goste.

»Omejitveni ukrepi za kampe so nesorazmerni,« je poudaril direktor kampa Šobec Uroš Ambrožič. Kot je pojasnil, lahko tudi v kampih, tako kot v hotelih, odprejo oziroma oddajo le 30 enot, kar v kampih pomeni 30 parcel. Konkretno za Šobec to pomeni, da lahko posluje z le petimi odstotki svojih kapacitet. Na drugi strani pa lahko, denimo, hotel s 30 sobami deluje s polno zasedenostjo.

Obstoječa omejitev se jim v kampih ne zdi smiselna že zaradi same narave kampiranja. »Gostje pridejo v kamp s svojim šotorom, prikolico ali avtodomom ter so v svojem mehurčku in se niti ne srečujejo z drugimi. Glede na to, da se kampiranje dogaja v naravi na zraku, se mi zdi, da je ukrep popolnoma nesorazmeren oziroma po vsej verjetnosti ni nihče niti razmislil o tem in nas je postavil v isti koš kot hotelirje,« je povedal Ambrožič.

»Želimo si, da bi odločevalci razmislili o smiselnosti takšnih ukrepov v kampih, kjer je situacija bistveno drugačna kot v hotelih,« je dejal Ambrožič. Podobno je povedal Boštjan Mencinger, predsednik Turističnega društva Bohinj, ki upravlja kamp Danica v Bohinjski Bistrici: »Apeliramo na odločevalce, da se za kampe določi nek nov ukrep, mogoče na velikost ali kapaciteto samega kampa oziroma na sorazmeren delež, ki je lahko odprt.«

»Kamp je nastanitev, kjer vsa dejavnost poteka na prostem. Med gosti ni neposrednih stikov. V našem kampu je tudi možnost najema zasebnih kopalnic. Spoštujemo vse ukrepe za zajezitev epidemije in ne vidim razloga, da bi lahko imeli odprtih le 30 enot,« je dejal tudi Jan Židanik iz River Camping Bled.

13.29 V Indiji spet rekordne številke

V Indiji so v zadnjem dnevu znova opazili porast števila novih okužb z novim koronavirusom. Potrdili so jih 414.188, kar je največ doslej, je sporočilo indijsko ministrstvo za zdravje.

V zadnjem dnevu je v državi umrlo še 3915 covidnih bolnikov. Skupno je epidemija doslej v Indiji zahtevala več kot 234.000 življenj, potrdili pa so več kot 21 milijonov okužb z novim koronavirusom.

Indija je danes že drugi dan zapored potrdila več kot 400.000 okužb v enem dnevu. Je sicer prva država na svetu, ki je presegla ta mejnik.

Zaradi strmega porasta okužb indijski zdravstveni sistem deluje prek svojih zmogljivosti.

Strokovnjaki ugibajo, da bi lahko drugi val epidemije v Indiji svoj vrh dosegel v prihodnjih dveh tednih, vendar so se njihove prejšnje napovedi že izkazale za napačne.

Razmere v Indiji še naprej ostajajo kritične. FOTO: Diptendu Dutta/AFP
Razmere v Indiji še naprej ostajajo kritične. FOTO: Diptendu Dutta/AFP

Indija se po številu okužb uvršča na drugo mesto za ZDA, kjer so doslej potrdili več kot 32 milijonov primerov okužb z novim koronavirusom, po številu smrti pa je tretja na svetu za ZDA in Brazilijo, ki sta obe potrdili več kot 400.000 smrtnih žrtev.

12.44 Rekordno število cepljenih v Avstriji v enem dnevu

V Avstriji se je do danes najmanj enkrat proti covidu-19 cepilo približno polovica vseh, ki so po ocenah pristojnih služb izrazili interes. V Avstriji so tako do danes cepili približno 2,5 milijona ljudi. V četrtek pa so dosegli nov dnevni rekord, saj jim je uspelo v 24 urah cepiti 90.621 ljudi.

Pri naših severnih sosedih so cepili že polovico vseh prebivalcev, ki so starejši od 50 let, skupno pa so najmanj enkrat cepili 28,5 odstotka prebivalstva. V celoti je pred covidom-19 zaščitenega 10,4 odstotka prebivalstva. Pri kanclerjevem uradu ocenjujejo, da jim bo uspelo do konca junija vsakemu državljanu ponuditi možnost cepljenja.

V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili še 1333 novih okužb z novim koronavirusom, kar je malo pod povprečjem zadnjega tedna. Incidenca na 100.000 prebivalcev v zadnjih sedmih dneh je padla s 121 na 112. V bolnišnicah se trenutno zdravi 1394 covidnih bolnikov, s čimer je v bolnišnicah prvič od 1. marca manj kot 1400 bolnikov. Na intenzivni negi sicer obravnavajo 417 covidnih bolnikov.

V zadnjem dnevu je umrlo še 18 covidnih bolnikov, skupno pa je ta bolezen v Avstriji terjala 10.351 življenj.

11.53 Nemčija, kot kaže, premagala tretji val epidemije

Zdi se, da je Nemčija premagala tretji val epidemije covida-19, je danes dejal nemški zdravstveni minister Jens Spahn. Nemški parlament je ob tem dokončno potrdil sprostitev omejevalnih ukrepov za cepljene in prebolevnike.

»Trend zadnjih tednov se je potrdil. Zdi se, da smo premagali tretji val,« je na novinarski konferenci povedal Spahn. »Število okužb je znova upadlo, a ostaja na visoki ravni,« je povedal po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Tudi predsednik nemškega Inštituta Roberta Kocha (RKI) Lothar Wieler je potrdil, da številke od konca aprila počasi upadajo. Število okužb ne upada povsod z enako hitrostjo, vendar upada, je še povedal. Povedal je, da je k izboljšanju epidemioloških razmer močno prispevalo vedenje Nemcev, ki so zmanjšali stike z drugimi ljudmi.

Wieler je dodal, da ga veseli pospešitev kampanje cepljenja proti covidu-19 v Nemčiji, ki ima okoli 83 milijonov prebivalcev. Najmanj en odmerek je prejelo 31,5 odstotka oziroma 26,6 milijona prebivalcev, oba pa 8,8 odstotka oziroma 7,4 milijona, kažejo podatki RKI.

11.19 Cepivo Moderne pri mladostnikih 96-odstotno učinkovito

Cepivo proti covidu-19 ameriškega podjetja Moderna je pri mladostnikih, starih od 12 do 17 let, 96-odstotno učinkovito, je pokazala prva klinična študija tega cepiva na mladih, so sporočili iz Moderne. V študiji, izvedeni v ZDA, je sodelovalo 3235 najstnikov. Dve tretjini jih je prejelo cepivo, tretjina pa placebo.

Ugotovili so, da je cepivo 96-odstotno učinkovito proti covidu-19. Dva tedna po cepljenju s prvim odmerkom so zaznali 12 primerov okužbe z novim koronavirusom, so navedli v podjetju.

Za zdaj niso zaznali resnih skrbi glede varnosti cepiva. Stranski učinki so bili večinoma blagi do zmerni. Najpogosteje je šlo za bolečino na mestu cepljenja. Po drugem odmerku so zaznali glavobol, utrujenost in bolečine v mišicah. Podobni so stranski učinki pri odraslih.

Iz Moderne so pri tem sporočili še, da so v pogovorih z regulatorji o morebitni dopolnitvi dovoljenja za uporabo njihovega cepiva tudi za mladostnike od 12. do 17. leta starosti. Trenutno je odobreno samo za starejše od 18 let.

Podjetji Pfizer in Biontech sta medtem v Evropski uniji in ZDA že zaprosili za odobritev njunega cepiva tudi za otroke, stare od 12 do 15 let. Kanada pa je v sredo postala prva država na svetu, ki je to cepivo odobrila za to starostno skupino.

Moderna je sicer začela tudi že testiranje svojega cepiva pri otrocih, starih od šest mesecev do 11 let. Pfizer in Biontech pa sta v torek napovedala, da bosta septembra v ZDA vložila prošnjo za odobritev njunega cepiva za otroke od drugega do 11. leta starosti.

11.11 Poklukar: Cepljenje je najboljše orožje proti epidemiji

Minister za zdravje Janez Poklukar, ki so ga danes cepili, je prebivalce ponovno pozval k odločitvi za cepljenje: »Verjamem, da je cepivo najboljše orožje proti epidemiji.« Tudi predstojnik centra za nalezljive bolezni Mario Fafangel je izpostavil pomen cepljenja, s katerim bomo po njegovih besedah obvladali epidemijo in zaščitili najbolj ranljive.

»Za javno cepljenje sem se odločil, ker s svojim sodelovanjem poskušam pokazati, da so cepiva varna in učinkovita in da kot minister vanje verjamem,« je v izjavi za medije po cepljenju proti covidu-19 s cepivom proizvajalca AstraZeneca dejal minister.
Vse državljane je ponovno pozval k odločitvi za cepljenje, da na ta način premagamo virus oziroma epidemijo. »Kako bomo izšli v poletje, bo precej odvisno od nas in od naše precepljenosti,« je poudaril.

Po oceni predstojnika centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Fafangla se bo glede na napovedane dobave cepiva v prihodnjih tednih lahko cepil vsak, ki bo to želel. To je prelomnica v epidemiji, a je treba imeti realistična pričakovanja, je poudaril.

»Ko bomo dosegli tisti magični prag, ki ga vsi gledamo, kolektivno imunost, bo covid še vedno med nami. Primeri se bodo še vedno pojavljali, razlika pa bo v tem, da bo tveganje obvladljivo,« je dejal. Okužbe se bodo tako še vedno pojavljale, a skokovitega porasta ne bo, zaščiteni bodo tisti s tveganjem za najhujši potek bolezni.

Tudi Fafangel je pozval k cepljenju. »Verjetno imate vprašanja, nekateri imajo dvome, to je normalno, to je pričakovano. Vprašajte tiste, ki se s tem ukvarjajo, potem bo odločitev lažja,« je še dejal.

11.00 Novavax za Covax zagotovil 350 milijonov odmerkov cepiva

Ameriško podjetje Novavax je z mednarodno pobudo Covax za pravično razdelitev cepiva sklenilo pogodbo za dobavo prvih 350 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19, so v četrtek sporočili iz podjetja. Novavax je februarja s Covaxom sklenil dogovor, da bo skupno zagotovil 1,1 milijarde odmerkov cepiva, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Cepivo podjetja Novavax je trenutno v zadnji fazi množičnega testiranja v ZDA in Mehiki – ločeno pa tudi v Veliki Britaniji, kjer so preizkusi pokazali stoodstotno zaščito pred razvojem hude oblike bolezni.

10.18 Včeraj 606 pozitivnih

Vlada je sporočila, da so opravili 4029 testiranj, število pozitivnih testov je bilo 606, kar je 15 odstotkov. V bolnišnicah se zdravi 538 oseb s covidom, na intenzivni negi je 141 bolnikov. Umrle so tri osebe s covidom.



9.14 V enem dnevu več kot 22.000 prijav

Minister Janez Poklukar je prek vladnega twitterja sporočil, da so nad odzivom prebivalcev nad portalom zVem, ki je začel delovati včeraj, zadovoljni. V enem dnevu se je na cepljenje prijavilo več kot 22.000 prebivalcev Slovenije.

Na cepljenje se je mogoče prijaviti tudi brez digitalnega potrdila. FOTO: Zajem zaslona
Na cepljenje se je mogoče prijaviti tudi brez digitalnega potrdila. FOTO: Zajem zaslona


9.00 Prvi odmerek cepiva prejelo 22 odstotkov prebivalcev

Prvi odmerek cepiva proti covidu-19 je prejelo 463.252 prebivalcev ali 22 odstotkov, je razvidno iz aplikacije cepimose.si.

Drugi odmerek pa je prejelo 239.414 prebivalcev oziroma 11,4 odstotka vseh. V ponedeljek bodo po napovedih pristojnih začeli cepiti širšo populacijo, tudi mlajše od 50 let.



8.15 Potrebnega je več za sodelovanje ljudi v boju proti pandemiji

Samo prepovedi v boju proti pandemiji covida-19 niso učinkovite, je opozoril generalni direktor evropskega dela Svetovne zdravstvene organizacije Hans Kluge. »Utrujenost od pandemije« bi bilo treba resneje jemati in razumeti, zakaj ljudje v pandemiji delujejo, kot delujejo, je opozoril.

Treba bi bilo storiti več za sodelovanje ljudi v boju proti pandemiji in za zmanjševanje tveganj, ne pa zgolj uvajati prepovedi, in vzeti na znanje njihove stiske, je opozoril Kluge na videokonferenci združenja avstrijskih psihologov (BÖP).

Številne države že od začetka prvega vala stavijo predvsem na prepovedi in kaznovanja. FOTO: Jure Eržen/Delo
Številne države že od začetka prvega vala stavijo predvsem na prepovedi in kaznovanja. FOTO: Jure Eržen/Delo

Številne države že od začetka prvega vala stavijo predvsem na prepovedi in kaznovanja za neupoštevanje ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Samo v Avstriji so od septembra lani izrekli več kot 40.000 glob zaradi neupoštevanja odlokov.

Po drugi strani je malo razumevanja za nenehen stres, ki ga doživljajo ljudje, bodisi zaradi strahu pred izgubo službe bodisi zaradi dela od doma in hkratne skrbi za otroke. Poleg tega še družbena izoliranost in številne druge nevšečnosti povzročajo pri vse več ljudeh neke vrste izgorelost zaradi covida-19 in s tem povezane posledice. Na to je opozorila tudi predsednica BÖP Beate Wimmer-Puchinger. Kot je dejala, je tretjina ljudi depresivnih, 28 odstotkov pa anksioznih. »Poraslo je nasilje. To pa zadeva predvsem nas ženske,« je opozorila.

Te psihične težave so obremenjujoče tudi za svojce in so kontraproduktivne v boju proti pandemiji, je k temu dodal Hans Kluge.

»Veliko ljudi je preobremenjenih zaradi te pandemije. Utrujenost zaradi pandemije je odziv na dolgotrajne negativne pritiske na njihovo življenje. In to vpliva na spoštovanje omejevalnih ukrepov,« je dejal Kluge in opozoril, da na področju javnega zdravja sto let ni bilo takšnih izzivov.

7.05 En udeleženec na 20 kvadratnih metrov

Za organizirane javne prireditve in shode v zaprtih prostorih se z današnjim dnem spreminja omejitev, ki je doslej dovoljevala enega udeleženca na 30 kvadratnih metrov, po novem pa je dovoljen en udeleženec na 20 kvadratnih metrov. Še vedno pa se lahko zbere največ deset ljudi.

Še vedno se lahko zbere največ deset ljudi. FOTO: Jure Eržen/Delo
Še vedno se lahko zbere največ deset ljudi. FOTO: Jure Eržen/Delo

Enake omejitve od danes veljajo pri kolektivnem uresničevanju verske svobode in ponujanju kulturnih storitev. Tudi v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvajajo dejavnost ponujanja storitev knjižnic, arhivov, muzejev in galerij končnim uporabnikom oziroma javne kulturne prireditve, velja omejitev enega udeleženca na 20 kvadratnih metrov.

Vlada je v odlokih o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov, o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode ter o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom spremenila tudi določbe o priznavanju dokazil negativnega rezultata testa na novi koronavirus. Tako se kot ustrezna odslej štejejo dokazila, ki so bila izdana v državah članicah EU, državah članicah schengenskega območja, Združenem kraljestvu ali ZDA, pa tudi Avstraliji, Izraelu, Kanadi, Novi Zelandiji, Rusiji.

7.01 Voditelji EU o okrevanju po pandemiji

Voditelji članic EU, med njimi slovenski premier Janez Janša, se bodo danes v portugalskem Portu sestali na socialnem vrhu, ki bo posvečen konkretnim ukrepom za izvajanje evropskega stebra socialnih pravic na poti do okrevanja po krizi zaradi pandemije covida-19. Po decembrskem vrhu bo prvič, da se bodo voditelji znova srečali v živo.

Evropski voditelji bodo iskali rešitve za okrevanje po pandemiji. FOTO: François Lenoir/Reuters
Evropski voditelji bodo iskali rešitve za okrevanje po pandemiji. FOTO: François Lenoir/Reuters

Evropski steber socialnih pravic so razglasili na zadnjem socialnem vrhu v švedskem Göteborgu pred skoraj štirimi leti. EU se je medtem znašla v primežu pandemije covida-19 in se sooča s posledicami krize, ki je močno posegla tudi na socialno področje.

Portugalsko predsedstvo EU želi, da bi socialni vrh v Portu dal nov politični zagon evropskemu stebru socialnih pravic in učinkoviti uresničitvi njegovih načel. To bi pripomoglo k uspešnemu okrevanju ter lažjemu in pravičnejšemu prilagajanju na zeleni in digitalni prehod, dveh ključnih prioritet EU.

Predstavniki držav članic in evropskih institucij, socialni partnerji in civilna družba naj bi tako okrepili zaveze za uresničitev akcijskega načrta za izvajanje evropskega stebra socialnih pravic.

Evropska komisija je marca predstavila akcijski načrt, ki določa konkretne ukrepe za nadaljnje izvajanje načel stebra. V njem je opredelila vrsto pobud in določila tri glavne cilje, ki naj bi jih do leta 2030 dosegli na ravni EU na področju zaposlovanja, znanj in spretnosti ter socialne zaščite.

Tako naj bi bila stopnja zaposlenosti v EU vsaj 78-odstotna, vsaj 60 odstotkov odraslih pa naj bi se vsako leto udeležilo usposabljanj. Število ljudi, izpostavljenih tveganju revščine ali socialne izključenosti, naj se zmanjša za vsaj 15 milijonov, vključno s petimi milijoni otrok.

Preberite še:

Komentarji: