Proslava NOB: V Sloveniji se širita sovraštvo in nestrpnost (FOTO)

Ljubljanski župan Zoran Janković je v pozdravnem nagovoru izrazil željo, da bi člani ZZB za vrednote NOB čim več svojih vrednot prenesli na najmlajše generacije.
Fotografija: Zveza združenj borcev (ZZB) za vrednote NOB Slovenije je s proslavo na Kongresnem trgu v Ljubljani zaznamovala svojo 70-letnico. FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Zveza združenj borcev (ZZB) za vrednote NOB Slovenije je s proslavo na Kongresnem trgu v Ljubljani zaznamovala svojo 70-letnico. FOTO: Tomi Lombar

Ljubljana - Zveza združenj borcev (ZZB) za vrednote NOB Slovenije je s proslavo na Kongresnem trgu v Ljubljani zaznamovala svojo 70-letnico. Slavnostni govornik je bil predsednik ZZB Tit Turnšek, zbrane, ki so napolnili večji del trga, pa je nagovoril tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Med udeleženci proslave je bil predsednik republike Borut Pahor.

Turnšek je v govoru povzel prelomna obdobja na poti do samostojne slovenske države - od druge svetovne vojne do osamosvojitvene vojne. Glede zdajšnjega stanja v Sloveniji pa je dejal, da skozi široko odprta vrata vdira neoliberalizem, ki mu najbolj ustreza fašistoidna vladavina. »Dobiček je pomembnejši od ljudi, družbenih odnosov, narave. Torej manj za šolstvo, zdravstvo, kulturo in pomoč revnim,« je dodal.

Slavnostni govornik je bil predsednik ZZB Tit Turnšek. FOTO: Tomi Lombar
Slavnostni govornik je bil predsednik ZZB Tit Turnšek. FOTO: Tomi Lombar

 

Med gosti številni znani obrazi


Po Turnškovih besedah se v Sloveniji širita sovraštvo in nestrpnost do drugače mislečih, zaupanje v politične in cerkvene elite hitro bledi, prav tako upanje, da bo Slovenija res socialna država. »Prihaja čas, ko bomo morali evropski narodi povedati, kakšno Evropsko unijo hočemo, potrebujemo in želimo imeti. Takšne, kot je ta, pa prav gotovo ne,« je bil kritičen tudi do politike EU.

Janković je v pozdravnem nagovoru izrazil željo, da bi člani ZZB za vrednote NOB čim več svojih vrednot prenesli na najmlajše generacije. Posebej je izpostavil humanitarnost, solidarnost, pogum in borbo za svojo deželo. Sicer je Turnšek ljubljanskemu županu izročil jubilejno priznanje za njegov prispevek k ohranjanju vrednot NOB.

Poleg predsednika republike Pahorja je bilo med gosti proslave opaziti tudi ministrici za obrambo in delo, ki opravljata tekoče posle, Andrejo Katič in Anjo Kopač Mrak, evropska poslanca Tanjo Fajon in Igorja Šoltesa, bivšega predsednika republike Milana Kučana ter nekatere predstavnike diplomatskega zbora, med njimi ruskega veleposlanika Dokuja Zavgajeva.Zveza združenj borcev (ZZB) za vrednote NOB Slovenije je s proslavo na Kongresnem trgu v Ljubljani zaznamovala svojo 70-letnico. FOTO: Tomi Lombar
Zveza združenj borcev (ZZB) za vrednote NOB Slovenije je s proslavo na Kongresnem trgu v Ljubljani zaznamovala svojo 70-letnico. FOTO: Tomi Lombar

 

Množica kulturnih ustvarjalcev


Na proslavi pod režijsko taktirko Branke Bezeljak je nastopila množica kulturnih ustvarjalcev: Orkester Slovenske vojske, Partizanski pevski zbor, Moški pevski zbor KUD Rogoznica, Pevski zbor Osnovne šole Tončke Čeč Trbovlje, Teater III - DPD Svoboda Ptuj, Helena Gregorn, Zvezdana Mlakar, Katja Konvalinka, Primož P Ram Siter ter Lačni Franz in Zoran Predin.

ZZB NOV Slovenije je bila ustanovljena 4. julija 1948. Leta 1968 je podprla in sodelovala pri ustanovitvi Teritorialne obrambe. Po družbenih spremembah leta 1991 je ZZB NOV Slovenije spremenila status družbenopolitične organizacije in se je kot subjekt civilne družbe konstituirala v samostojno nestrankarsko organizacijo borcev in udeležencev narodnoosvobodilnega boja (NOB) Slovenije.

Republiški odbor zveze borcev je 12. decembra 1990 s posebno izjavo svoje članstvo pozval, naj se udeleži plebiscita in podpre samostojno in neodvisno državo Slovenijo. Prav tako je ta objavil protest zaradi nasilnega oboroženega posega Jugoslovanske ljudske armade v Sloveniji, so ob proslavi zapisali v ZZB.Prišel je tudi Milan Kučan. FOTO: Tomi Lombar
Prišel je tudi Milan Kučan. FOTO: Tomi Lombar

 

Preoblikovanja in preimenovanja


V okviru mednarodnega delovanja zveze borcev je po navedbah zveze zlasti pomembno njeno sodelovanje z Zvezo partizanov Primorske, z Vsedržavnim združenjem partizanov Italije in z Zvezo koroških partizanov. Leta 1994 je bila Zveza borcev Slovenije sprejeta v Svetovno federacijo veteranov kot polnopravna članica.

Junija 1992 se je organizacija preoblikovala v Zvezo združenj borcev in udeležencev NOB Slovenije. Od leta 1997 se lahko v ZZB včlanjujejo tudi tisti, ki niso bili udeleženci NOB. Leta 2007 se je organizacija preimenovala v ZZB za vrednote NOB Slovenije.

V prvi vrsti je ob ljubljanskem županu Zoranu Jankoviću sedel slovenski predsednik Borut Pahor. FOTO: Tomi Lombar
V prvi vrsti je ob ljubljanskem županu Zoranu Jankoviću sedel slovenski predsednik Borut Pahor. FOTO: Tomi Lombar

Komentarji: