Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Prvi mož UKC Ljubljana Jože Golobič je odstopil

V torek se je izteklo 14 dni, odkar ga je minister za zdravje Danijel Bešič Loredan pozval k odstopu. Na položaju je bil slabo leto.
Jože Golobič ne bo več vodil največje slovenske bolnišnice. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Jože Golobič ne bo več vodil največje slovenske bolnišnice. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
7. 9. 2022 | 10:30
7. 9. 2022 | 15:49
4:55

Minister Danijel Bešič Loredan je direktorja UKC Ljubljana Jožeta Golobiča pozval k odstopu v torek, 23. avgusta. Tedaj je tudi rekel, da mu daje 14 dni časa, sicer bo odstopil kot minister sam. Vodstvu UKC je očital slabe poslovne rezultate in številne zamujene roke, poleg tega pa so bili na ministrstvu kritični tudi do podaljševanja čakalnih dob.

V ponedeljek smo ministra ob srečanju na Brdu spomnili, da se dvotedenski rok za Golobičev odstop izteka. Odgovoril je, naj počakamo vsaj do konca tedna, ker se zadeve dogajajo.

Golobič je po ministrovem pozivu zapisal, da ne vidi razlogov za odstop. V dopisu ministru, predsedniku vlade in članom sveta UKC je zavrnil vse očitke ministra. Poziv k odstopu je razumel kot politično potezo. Ljubljanski UKC je po njegovih navedbah ogromen, kompleksen sistem, ki je hkrati tudi krhek. Izpostavil je pomen kontinuitete vodenja in spomnil, da so se v zadnjih sedmih letih direktorji menjavali na približno leto in pol, kar onemogoča kakršno koli dolgoročno načrtovanje in izvajanje postavljenih ciljev.

Zdaj si je Golobič očitno premislil in predsednici sveta zavoda Irmi Gubanec podal odstopno izjavo. Odločitve ni komentiral. Minister za zdravje bo njegov odstop komentiral jutri, saj je danes na dvodnevnem neformalnem zasedanju ministrov za zdravje EU v Pragi. »Sicer bo ministrstvo za zdravje naredilo vse, kar je v njihovi moči, za stabilizacijo poslovanja UKC Ljubljana. Prav tako se bo ministrstvo zavzelo, da se vsi investicijski projekti UKC Ljubljana izvedejo nemoteno,« so sporočili z ministrstva.

V Sindikatu zdravstva Slovenije SPUKC so kot največji delujoči sindikat znotraj ustanove že 1. avgusta v dopisu predsednici sveta zavoda in ministru za zdravje zapisali, da so izgubili zaupanje do najožjega vodstva zavoda. Kasnejši poziv ministra in odstop generalnega direktorja se jim zdita zato zgolj logična posledica njihovega poziva.

UKC bo od leta 2002, ko je imela dunajska bolnišnica dva direktorja, dobil že trinajstega. Med možnimi Golobičevimi nasledniki se omenjata Rudi Dolšak, nekdanji direktor ZD Ljubljana, in poslovni direktor Pediatrične klinike Teodor Žepič.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine