Referendumski rezultati so svarilo vladi

Delova komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš sta razpravljala o rezultatih referendumov.
Fotografija: Ali Žerdin in Janez Markeš sta z rezultatom referendumov zadovoljna. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Ali Žerdin in Janez Markeš sta z rezultatom referendumov zadovoljna. FOTO: Leon Vidic/Delo

Delov komentator Janez Markeš je ocenil, da je volilna udeležba reprezentativna, rezultat pa dober. Sam se je osredotočil na zakon o RTV, zato ga kot državljana in politika veseli, da je zakon dobil podporo. Po njegovem mnenju ni šlo za zmago ene politike nad drugo, temveč za zmago civilne družbe, saj je kampanjo za zakon vodil Inštitut 8. marec, je pojasnil. 

»Elektorat ima očitno jasno stališče, v kakšni državi želi živeti,« je ocenil Markeš. Ali Žerdin je izpostavil, da je zakon o RTV vsaj v osnovi nastajal v civilni družbi. Pripravljati ga je namreč začela Pravna mreža za varstvo demokracije, vlada je prevzela ključne poudarke tega osnutka in jih spremenila v zakonodajni akt, je pojasnil. Pri tem zakonu sta sodelovala tudi Društvo novinarjev Slovenije in Sindikat novinarjev Slovenije, je poudaril Žerdin. 

image_alt
Trije dvojni porazi

Da bodo rezultati uradno razglašeni, bo trajalo še skoraj dva meseca, nato pa bo trajalo še, da bo nova ureditev institucionalizirana, je pojasnil Žerdin. Boji se, da se bo ta čas »demontaža javnega servisa veseljaško nadaljevala«. Markešu se zdi najbolj neverjeten odziv poslanca SDS Branka Grimsa, ki je po tem, ko se je za konec politizacije RTV izreklo več kot šestdeset odstotkov prebivalcev, ocenil, da se vračamo v leto 1933, v čas zmage nacizma.

image_alt
Trenutek resnice, v katerem se politika za pet minut odpoveduje svojemu vplivu

Dejstvo, da pri noben izmed treh referendumov nasprotniki zakona niso prišli niti blizu zahtevanemu kvorumu, pomeni, da so bile vse tri referendumske pobude strel v prazno, je ocenil. »Ljudje tega nimajo za legitimno, tisti, ki pa imajo, so v taki manjšini, da se ne morejo polastiti države, kot so si jo v prejšnji vladi,« je dejal Markeš.

image_alt
Hegemonija liberalne politike in civilne družbe

Žerdin meni, da je sporočilo rezultata glasovanja zelo podobno sporočilu novega zakona o RTV; ko gre za javno inštitucijo, je prav, da glavne besede nima vlada, temveč javnost, za katero RTV deluje. Markeš pa rezultat razume kot jasno svarilo vladi, naj ne posega v javno dobro. Vladi ljudje s tem sporočajo »bojte se nas, kajti jutri boste dobili enak referendum o javnem zdravstvu, ne bo vam uspelo demontirati vrednot socialne države,« je ocenil. 

Preberite še:

Komentarji: